• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Bioteknologi01. 11. 2006 | Katrine Meyn

Fluorescensmikroskopi som værktøj til at studere levende celler

Bioteknologi01. 11. 2006 By Katrine Meyn

Ved at bruge en visuel målemetode er det muligt at screene proteiner direkte for deres evne til at lokalisere til kernen i den levende celle. Dette gør det nemt og hurtigt at isolere interessante kandidater til videre undersøgelse.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 11, 2006. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Iben Plate, cand.scient., ph.d., Center for Mikrobiel Bioteknologi (CMB), BioCentrum-DTU, nu ansat i Fluxome Sciences A/S

Saccharomyces cerevisiae, almindelig kendt som bagegær, bliver hyppigt brugt som modelorganisme til at studere genetik i eukaryote celler. Gærgenomet blev som det første eukaryote genom sekventeret i 1996, hvilket er en medvirkende faktor til bagegærs popularitet som modelorganisme. Desuden har gærcellen stor lighed med den menneskelige celle og kan derfor bruges til at studere en lang række af menneskelige sygdomme. Det er også nemt og hurtigt at dyrke gærceller og manipulere dem genetisk. Gærceller gror hurtigt og har både en haploid og en diploid cellecyklus, dvs. at de kan gro med en eller to kopier af hvert gen.

DNA-skader
En af de mekanismer, som med fordel studeres i gærceller, er homolog rekombination. I de senere år har man fundet ud af, at homolog rekombination er en vigtig DNA-reparationsmekanisme til reparation af DNA-dobbeltstrengsbrud (DSB). DNA DSB opstår som følge af cellens naturlige metabolisme samt som følge af ydre påvirkninger som f.eks. stråling. Brud på begge DNA-strenge kan have fatale følger, hvis det ikke repareres, eller hvis det repareres ukorrekt. Repareres en DNA-skade utilstrækkeligt, kan det føre til mutationer, deletioner, genomisk reorganisering eller sågar tab af kromosomer. Sådanne genetiske begivenheder er en af hovedårsagerne til udvikling af cancer i højere eukaryoter, hvorfor denne mekanisme er uhyre vigtig at kende til bunds. Ydermere er reparationsmekanismen evolutionelt konserveret fra gær til menneske, hvilket gør det muligt at studere denne proces i gær. Denne viden kan således overføres til det menneskelige system og hjælpe os til bedre at forstå mekanismerne i den menneskelige celle.

Reparation af DNA-skader
Reparation af DNA DSB via homolog rekombination involverer en lang række af proteiner, hvoraf mange er de samme i gær- og i menneskeceller. Blandt disse proteiner er Rad52 et nøgleprotein. En deletion af RAD52-genet i gær resulterer således i langsom vækst og hypersensitivitet over for ioniseret stråling og kemikalier som introducerer DNA DSB. Den egentlige funktion af Rad52-proteinet er endnu ikke fuldstændig kortlagt, men Rad52 er et multifunktionelt protein, som virker på flere niveauer i reparationsprocessen. Det er blevet vist tidligere, at Rad52 binder direkte til DNA-strengen, og at det virker som bindeled mellem flere af de proteiner, der er involverede i reparationsprocessen. Denne bindeledsfunktion kan være en af forklaringerne på, hvorfor Rad52 er uundværlig for korrekt reparation af DNA DSB.

Kernetransport af nøgleprotein
Til trods for at Rad52-proteinet er blevet studeret intenst i mange år, er der stadig vigtige spørsmål, som forbliver ubesvarede. F.eks. har det indtil nu været uvist, hvordan Rad52 bliver transporteret fra cytoplasmaet til cellekernen, hvor DNAet og de potentielle DNA-skader befinder sig. Der har været fremsat flere modeller til at forklare, hvordan denne transport foregår, bl.a. har det været foreslået, at Rad52 bliver indbygget i et større proteinkompleks i cytoplasmaet, som dernæst bliver transporteret ind i kernen via nukleære lokaliseringssignaler (NLS’er) udtrykt på et eller flere af de andre proteiner i komplekset, som Rad52 interagerer med. Dette studium forsøger at identificere de områder af Rad52, der er ansvarlige for dets transport til cellekernen vha. et visuelt assay.

Visuelt assay
Ved at fusionere proteiner som eksempelvis Rad52 til et Grønt Fluorescerende Protein, GFP, er det muligt at følge proteinets lokalisering i cellen ved hjælp af et fluorescensmikroskop. GFP blev oprindeligt isoleret fra vandmanden Aequorea victoria og er siden hyppigt blevet anvendt til at undersøge biologiske fænomener i levende celler. Når man belyser det fluorescerende molekyle med en bestemt bølgelængde, vil det fluorescere, når man studerer det i et fluorescensmikroskop. Det er imidlertid ikke problemfrit at fusionere et protein med GFP, idet GFP-proben i sig selv kan forstyrre funktionen af det protein, som det fusioneres til. Det er derfor nødvendigt at undersøge, hvorvidt fusionsproteinet har samme funktion som det oprindelige protein uden GFP fusioneret dertil. Rad52-GFP-fusionsprotein er biologisk funktionelt, hvilket vil sige, at gærstammer, som udtrykker fusionsproteinet Rad52-GFP lige som stammer der udtrykker Rad52, er i stand til at reparere DNA-skader, der er induceret ved hjælp af et kemikalie. Rad52-GFP er udelukkende lokaliseret i cellekernen, hvilket fremgår, når stammer der udtrykker Rad52-GFP eksamineres ved hjælp af fluorescensmikroskopi (figur 1).
Dette visuelle assay har gjort det muligt at identificere regioner af Rad52, som er nødvendige for proteinets nukleære transport. Til dette formål er en lang række Rad52-mutantproteiner blevet konstrueret, som alle er mærkede med GFP og efterfølgende undersøgt med fluorescensmikroskopi. Et af disse mutantproteiner, som kun udtrykker dele af Rad52-proteinet, kommer ikke fra cytoplasmaet til cellekernen efter translation, men forbliver i cytoplasmaet (figur 2).

Sekvensanalyse
Vi anvendte sekvensanalyse til at eksaminere Rad52-proteinsekvensen og fandt frem til, at den midterste del af Rad52-proteinet indeholder aminosyreresten prolin efterfulgt af et stræk af positive aminosyrerester. Positive aminosyrerester er ofte at finde i NLS-sekvenser, hvilket tyder på, at denne del af proteinet spiller en rolle i kernelokalisering af Rad52. For at undersøge dette nærmere konstruerede vi et protein, som er muteret i dette stræk af positive aminosyrerester i det midterste område af Rad52-proteinet, fusionerede det med GFP og fulgte dets cellelokalisering vha. fluorescensmikroskopi. Ganske som forventet er dette fusionsprotein ikke i stand til at lokalisere korrekt til cellekernen, men findes hovedsageligt i cellens cytoplasma. For at udelukke at mutationen ikke har medført foldningsproblemer for proteinet, som umuliggør kernetransport, fusioneres proteinet også med en kendt og velkarakteriseret NLS-sekvens. Dette fusionsprotein relokaliserer til kernen, hvilket tyder på, at vi har muteret et område i Rad52-proteinet, som er nødvendigt for korrekt transport til cellekernen.
Biologisk assay
Ydermere undersøgte vi, hvorvidt det fejlsorterende Rad52-protein er i stand til at reparere DNA-skader, som er induceret vha. kemikaliet methyl methansulfonat, MMS. Resultatet af denne undersøgelse viser, at celler, der udtrykker det fejlsorterende protein, er lige så sensitive over for MMS som celler helt uden Rad52. De celler, som udtrykker det fejlsorterende protein forlænget med en NLS-sekvens, overlever MMS-skader lige så godt, som celler der udtrykker det oprindelige Rad52-protein (figur 3). Det kan således konkluderes, at den midterste region af Rad52-proteinet er nødvendigt for at sikre effektiv kernetransport, men ikke for reparation af MMS-inducerede DNA-skader.
Vi har brugt en kombination af metoder til at identificere en specifik sekvens i Rad52, som er nødvendig for, at proteinet kommer fra cytoplasmaet til cellekernen, hvor det har sin funktion. Denne sekvens er ikke nødvendig for andre Rad52-funktioner, som f.eks. reparation af DNA-skader induceret ved hjælp af MMS. Ved at bruge et visuelt assay er det muligt at screene proteiner direkte for deres evne til at lokalisere til kernen i den levende celle. Dette gør det nemt og hurtigt at isolere interessante kandidater til videre undersøgelse i funktionelle biologiske assays.

Figur 1 viser Rad52-GFP proteinet lokaliseret i kernen af gærceller. Billedet t.v. er taget med et normalt filter, billede i midten er taget vha. et YFP-filter (excitation bølgelængde på 480 nm og emission på 535 nm) og viser Rad52-GFP-proteinet lokaliseret som en koncentreret plet i cellen. Billedet t.h. viser gærceller, som er blevet behandlet med et kemikalie, DAPI, som specifikt farver cellens DNA. Vha. et DAPI-filter (excitation 365 nm, emission 450 nm) er det muligt at bestemme lokalisering af cellens DNA i cellekernen. Ved at sammenligne de to sidste billeder kan man se, at Rad52-YFP ko-lokaliserer med cellekernen. Foto: Michael Lisby, Københavns Universitet.

Figur 2 viser billeder af gærceller som udtrykker et Rad52-mutantprotein fusioneret med GFP. Fusionsproteinet er lokaliseret i cytoplasmaet ude af stand til at sortere korrekt til cellekernen. Ved at sammenligne billedet i midten (GFP) med billedet til højre (DAPI) kan man se, at proteinet ikke ko-lokaliserer med cellekernen. Foto: Michael Lisby, Københavns Universitet.

Figur 3 viser gærcellers overlevelse efter at have været behandlet med MMS, som inducerer DNA-skader. Den øverste række af celler udtrykker Rad52-GFP, den næste udtrykker det fejlsorterende mutantprotein fusioneret med GFP (mut-GFP), den tredje række af celler udtrykker det fejlsorterende mutantprotein fusioneret med GFP og en NLS (mut-GFP-NLS). I den fjerde og sidste række er celler, som ikke udtrykker Rad52 (rad52D). Disse gærceller er spottet på agarplader med og uden MMS i en 10 ganges fortynding fra 107 celler/ mL til 100 celler/mL. Overlevelsen af cellerne er bestemt efter to dages inkubering ved 30 grader. Et spot på pladen indikerer, at cellerne er i stand til at overleve.

Skrevet i: Bioteknologi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik