• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Branchenyt01. 04. 2006 | Katrine Meyn

Fluxome Sciences: Eksperter i cellefabrikker

Branchenyt01. 04. 2006 By Katrine Meyn

Fluxome Sciences udvikler innovative og kosteffektive bioprocesser vha. metabolic engineering. Det stærke kort er Metabolic Enhancer-teknologien, der giver en hurtig karakterisering af de naturlige og modificerede organismers egenskaber. I oktober fik de 6 mio. euro i form af aktiekapital til forskning i bl.a. nutraceuticals.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2006 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Katrine Meyn

Fluxome Sciences blev stiftet den 31. januar 2002 af professor Jens Nielsen, BioCentrum-DTU, investment banker Jacob Bro Eriksen og Ph.D. Jochen Förster. Det er en spin-off virksomhed fra Jens Nielsen forskningsgruppe på Center for Mikrobiel Bioteknologi. Der er nu 12 ansatte, heraf ni Ph.D’er og tre kandidater, der dækker forskellige områder.
– I dag produceres en række produkter, såsom kemikalier, fødevareingredienser og biobrændsler, i bioprocesser med levende celler populært kaldet cellefabrikker. Med redesign af cellens stofskifte (på engelsk kaldet metabolic engineering) kan vi forbedre eksisterende bioprocesser, designe bioprocesser, der erstatter klassiske synteseveje, eller designe bioprocesser til produktion af helt nye produkter. Vi har en række patenter, der omhandler engineering af redoxmetabolismen i gær. Ved engineering af redoxmetabolismen er det muligt at omdirigere carbonfluxe og herved opnå et forbedret udbytte i mange forskellige fermenteringsprocesser. Vi har en del rekombinante gærstammer med forbedret bioethanoludbytte, der kan implementeres direkte i industrien, siger Chief Operating Officer Jochen Förster og fortsætter:
– I første omgang har vi valgt at satse på to områder. At videreudvikle gærstammer (Saccharomyces cerevisiae) til at producere endnu mere bioethanol og optimere produktionen i gærstammer af andre produkter end ethanol. Et specielt fokusområde er udvikling af nutraceuticals (nutraceuticals er stoffer der giver fødevarer en højere ernæringsværdi, det kan f.eks. være vitaminer).

Bioethanol – et interessant produkt
– Når gær fermenteres, produceres der ny gær, kuldioxid, ethanol og biproduktet glycerol. Med vores teknologi kan vi reducere mængden af produceret glycerol og derved øge ethanoludbyttet.
Processen virker meget fint i de traditionelle bioethanolprocesser. Der produceres bioethanol på traditionel vis i Brasilien, hvor det fremstilles ud fra sukkerrør og i USA, hvor det fremstilles ud fra majs.
– En teknologi, der også kan blive et spændende alternativ for os, er fremstillingen af bioethanol ud fra halm, men der er endnu nogle problemer, der skal løses, forklarer Jochen Förster og fortsætter:
– Ved fremstilling af bioethanol ud fra sukkerrør og majs har man efter den enzymatiske behandling, hexoser (monosakkarid med seks kulstofatomer), og gær elsker hexoser. Men ved fremstilling af bioethanol ud fra halm har man efter den enzymatiske behandling pentoser, og gæren skal gensplejses, før den kan optage pentoserne (f.eks. xylose).

Forbedring af bioethanoludbyttet
– Med vores Metabolic Enhancer-teknologi har vi forøget bioethanoludbyttet med 5% (se figur). Vha. teknologien undersøger vi stofskiftet og udvikler strategier, så der kan produceres mere af et specifikt produkt – i dette tilfælde ethanol. For at finde den optimale reaktionsvej er der i modellen indsat 3.800 reaktioner. Af disse valgte vi de 50 mest lovende og fravalgte yderligere ca. 40 ud fra praktiske kriterier, så der var 10-12 tilbage. Dernæst udtryktes de mest lovende bakterielle gener i S. cerevisiae. Herefter fulgte anaerobe fermenteringer med de rekombinante
stammer. Endelig testede vi, om de fundne stammer var gode nok. Som det ses, lykkedes det at forøge ethanoludbyttet med 5%, nedbringe glyceroludbyttet med 41% og forøge biomassen med 4%.
– For virkelig at opnå en forbedring skal man altså vide, hvad der sker omkring denne pathway, og vi er virkelig gode til at forstå hele netværket og se sammenhængen. Alt i alt tager processen et ½-års tid, før man har »proof of concept« i laboratoriet, siger Jochen Förster.

Fokus på nutraceuticals
I november fik Fluxome Sciences 6 mio. euro til deres arbejde med at udvikle processer til nutraceuticals fra et syndikat bestående af europæiske venturekapitalister. Nutraceuticals er et uofficielt ord, der er sammensat af nutrition og pharmaceuticals. Planen er at udvikle produkter og derefter sælge dem videre til firmaer, der producerer fødevareingredienser.
– Midlerne fik vi, fordi vi har identificeret flere nutraceuticals. Vi har skrevet en fokuseret og overskuelig forretningsplan, siger Jochen Förster.
For at finde industrielle kunder skal Fluxome Sciences udenlands. At det er en international iværksættervirksomhed afspejles også af de mange udenlandske ansatte, hvilket ifølge Jochen Förster giver et meget udfordrende arbejdsmiljø med mange input og spændende synspunkter.

Brasilien og USA godt i gang
Bioethanol er et bulkprodukt og ikke et højværdiprodukt. Der produceres meget, og det produceres billigt.
Med Metabolic Enhancer-teknologien kan processerne forbedres 2-5%. Da udnyttelsesgraden er 92%, kan selv 1% forbedring mærkes, når der på årsbasis produceres 40 mia. l bioethanol globalt. Et tal, der er støt stigende. Produktet bruges primært til brændstof i biler. I Brasilien har man, foranlediget af oliekrisen, arbejdet med teknologien siden 1970’erne, og i dag kører en del biler udelukkende på bioethanol. I USA køres der på en blanding.
Brasilien fremstiller 16 mia. l og USA 14-15 mia. l om året, resten produceres i bl.a. Canada og Europa. Betragter vi situationen mere lokalt, er Sverige langt foran Danmark, og i Stockholm kører der busser på bioethanol. Brændværdien er på ca. 70% af benzins.

Skrevet i: Branchenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik