
I 2015 udpegede FN 17 såkaldte verdensmål. Det var en række mål for bæredygtig udvikling, som forpligter FN’s medlemslande til blandt andet at sikre bæredygtig energi, ansvarlig produktion og forbrug, men også mål som at afskaffe fattigdom og bekæmpe ulighed.
Nu har Ipsos på vegne af World Economic Forum foretaget en omfattende undersøgelse i 28 lande om, hvor godt målene er kendt, og her falder en række vestlige lande nærmest igennem.
De absolutte bundskrabere er Japan og UK, hvor under halvdelen (49 procent) har hørt om dem. USA ligger med 50 procent ikke meget bedre til, og det ser også noget sløjt ud i Canada og Australien, hvor 51 procent af de adspurgte kendte til målene på den ene eller anden måde.
Øverst på listen finder vi Tyrkiet, Kina og Indien, hvor hhv. 92, 90 og 89 procent som minimum har hørt om verdensmålene. Herefter følger Peru, Sverige, Brasilien og Malaysia – alle med en bevidsthed blandt befolkningen på 87 procent.
I alt 19.000 voksne har været med i undersøgelsen. I gennemsnit kendte 74 procent til de 17 mål, dog var det kun 26 procent, der kendte dem indgående.
De bedst kendte mål var:
Stop sult (verdensmål nr. 2)
Rent vand og sanitet (verdensmål nr. 6)
Sundhed og trivsel (verdensmål nr. 3)
Bæredygtig energi (verdensmål nr. 7)
Livet i havet (verdensmål nr. 14)