
En ny undersøgelse fra University of California, Riverside, kortlægger, at sojaolie kan påvirke tarmen og føre til inflammatorisk tarmsygdom (IBD). Man skelner mellem to sygdomme: Crohns sygdom og colitis ulcerosa.
Undersøgelsen, der blev offentliggjort i tidsskriftet Gut Microbes, viste, at mus, der blev fodret med en diæt med højt sojaolieindhold, oplevede en stigning i skadelige bakterier, en reduktion i gavnlige bakterier og en forringelse af tarmepitelbarrieren. Disse ændringer gjorde musene mere modtagelige for inflammation og IBD.
– Vores arbejde udfordrer den årtier gamle tankegang om, at mange kroniske sygdomme stammer fra forbruget af overskydende mættet fedt fra animalske produkter, og at umættet fedt fra planter omvendt nødvendigvis er mere sundt, siger Poonamjot Deol, en forsker på Institut for Mikrobiologi og Plantepatologi og med-forfatter på studiet.
Deol forklarer til scitechdaily, at det er linolsyre i sojaolie, der er den største bekymring.
Deol og hendes medforfattere fandt ud af, at en diæt med et højt indhold af sojaolie fremmer væksten af E. coli i tarmen. Denne bakterie bruger linolsyre som kulstofkilde, mens flere gavnlige bakterier i tarmen ikke er i stand til at modstå linolsyre og dør, hvilket resulterer i, at skadelige bakterier vokser.
– Det er kombinationen af gode bakterier, der dør og skadelige bakterier, der vokser, som gør tarmen mere modtagelig for inflammation. Yderligere forårsager linolsyre, at tarmepitelbarrieren bliver porøs.
Tarmepitelets barrierefunktion er afgørende for at opretholde en sund tarm. I modsat fald kan toksiner lække ud af tarmen og komme ind i blodbanen, hvilket i høj grad øger risikoen for infektioner og kroniske betændelsestilstande, såsom colitis. Forskerne bemærker, at stigningen i IBD er parallel med stigningen i forbruget af sojaolie i USA og antager, at de to kan være forbundet.
Forskerholdet var også overrasket over at finde ud af, at musene, der blev fodret med en kost med højt sojaolieindhold, viste en reduktion af endocannabinoider, cannabislignende molekyler fremstillet naturligt af kroppen for at regulere en lang række fysiologiske processer. Samtidig viste tarmen en stigning i oxylipiner, som er iltede flerumættede fedtsyrer, der regulerer inflammation.
– Vi har tidligere fundet, at oxylipiner i leveren har forbindelse med fedme. Nogle oxylipiner har også vist sig at være bioaktive i colitis-undersøgelser. Bundlinjen i vores nuværende undersøgelse er, at en sojaolieberiget diæt svarende til den nuværende amerikanske diæt får oxylipinniveauer til at stige i tarmen og endocannabinoidniveauer til at falde, hvilket er i overensstemmelse med IBD hos mennesker, påpeger Deol.
Mens vores kroppe har brug for 1-2 % linolsyre dagligt, men i dag får amerikanere 8-10 % af deres energi fra linolsyre dagligt, det meste fra sojaolie.
Det er ikke sojaolien på salaten, der udgør det største problem, men derimod den sojaolie, der er i forarbejdede fødevarer.
Sojaolie er ikke ene om at have et højt indhold (over 50 procent) af linolsyre. Det gælder fx også vindruekerneolie, der er helt oppe over 70 procent. Langt bedre ser det ud for olivenolie, der ligger meget lavt, mens rapsolie med sine cirka 20 procent er sådan lidt i midten.
Kilde: Scitechdaily