
Skoler og erhvervsliv arbejder i stigende grad sammen. Ikke mindst siden loven om den åbne skole i 2017 er kommet til, er der sat gang i en mængde aktiviteter.
Med stigende aktivitet følger som regel også flere udfordringer, og det gør sig også gældende i dette tilfælde. Det gælder bl.a. omkring koordinering.
Ny skal et nyt forskningsprojekt sætte det samarbejde i fokus, for der ligger kun ganske lidt forskning på området, og forskningen har ikke kunnet følge med den stigende interesse for samarbejde, der er set de senere år.
I det nye forskningsprojekt, der er støttet af Innovationsfonden, vil Naturvidenskabernes Hus i samarbejde med CBS zoome ind på virksomheders involvering i skolen og på nøglepersoners koordinering af samarbejdet. Naturvidenskabernes Hus har arbejdet med udvikling og understøttelse af skole-virksomhedssamarbejde i en årrække, særligt inden for STEM-fagene.
– Vi oplever en stor interesse i at samarbejde fra både skolen og erhvervslivets side. Der opstår lige nu flere nye måder at organisere de fælles aktiviteter på både lokalt omkring den enkelte skole, på kommunalt og nationalt niveau, og det er vigtigt at have forskning, der følger og understøtter udviklingen i praksis, siger Maiken Lykke Lolck, Direktør i Naturvidenskabernes Hus.
Som noget særligt skal projektet skabe indsigt i virksomheders forskelligartede måde at engagere sig i samarbejdet. Det er et område, der også mangler viden om internationalt. Igennem interviews med virksomhedsledere- og medarbejdere kaster projektet lys på virksomheders involvering økonomisk, fagligt og civilsamfundsmæssigt, og derudover vil der blive set på mulige branchespecifikke problemstillinger.
– Som nøgleperson og leder, der står for rammesætning og koordinering af samarbejdet i praksis, er det vigtigt at have indblik i virksomhedernes former for engagement, og i hvordan forskellige mulige organiseringer kan understøtte virksomhedernes engagement i samarbejdet, siger ph.d. Mathilde Hjerrild Carlsen, der som erhvervspostdoc i Naturvidenskabernes Hus står for gennemførelsen af projektet.
Projektet gennemføres over de kommende tre år. I projektet indgår deltagere fra Naturvidenskabernes Hus, Institut for Organisering på CBS, Københavns Professionshøjskole, VIA University College, Engineer the Future og Åben Virksomhed. Projektet er støttet af Innovationsfonden.
Kilde: Naturvidenskabernes Hus