• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Artikler fra Dansk KemiLovgivning og patenter22. 11. 2023 | Heidi Thode

Forsøgsdata i patentansøgninger

Artikler fra Dansk KemiLovgivning og patenter22. 11. 2023 By Heidi Thode

EPO’s udvidede appelkammer har bekræftet den hidtidige praksis, at man kan indsende forsøgsdata til støtte for patenterbarhed under en patentansøgnings sagsbehandling eller en indsigelse mod et udstedt patent, men det er bedst at have forsøgsdata med i ansøgningen fra starten.

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2023 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Læs originalartiklen her

Af Anders Heebøll-Nielsen, Senior European Patent Attorney, AWA Denmark A/S

Torsdag 1. juni 2023 trådte EU-aftalen om en fælles patentdomstol i kraft, og patentverdenen fik en ny domstol til at træffe afgørelser om europæiske patenter, men det er fortsat det udvidede appelkammer (EBA) hos den europæiske patentmyndighed (EPO), hvis afgørelser vejer tungest i praksis hos EPO. EBA træder til for at fastlægge praksis, når EPO’s appelkamre stiller spørgsmål om uklarheder ud fra afvigende appelafgørelser. EBA har ved sin afgørelse G 2/21 bekræftet, at det er muligt at indsende forsøgsdata til støtte for, at en opfindelse har opfindelseshøjde.

Patentansøgningers beskrivelse af opfindelser
I europæisk patentlov er det en betingelse for at opnå et patent, at en opfindelse er beskrevet så tydeligt, at opfindelsen kan udøves på grundlag af dens patentansøgning. Betingelsen om tydelighed er nært beslægtet med betingelsen om, at en opfindelse skal adskille sig væsentligt fra, hvad der var kendt før patentansøgningens indlevering (den har opfindelseshøjde). Opfindelseshøjde omfatter oftest, at der opnås en virkning, man ikke tidligere har opnået. Det vil sige, at hvis en opfinder påstår en virkning for sin opfindelse, skal han redegøre for, hvordan virkningen opnås, og han skal være klar til at dokumentere, at virkningen faktisk opnås. Dette er særlig relevant for opfindelser inden for kemi og bioteknologi. Hvis en opfinder har opdaget, at et bestemt molekyle kan bruges til at behandle en kræftsygdom, er det ikke svært at beskrive molekylet, men uden forsøgsdata, der understøtter virkningen mod kræftsygdommen, kan han ikke få patent.
Når opfinderen kontakter sin patentrådgiver om opfindelsen, vil patentrådgiveren afklare, hvordan opfindelsen beskyttes bredest muligt. Derfor vil patentansøgningen ikke bare søge beskyttelse af selve molekylet, men også varianter, som opfinderen forventer, vil virke på kræftsygdommen. Opfinderens forsøgsdata medtages i patentansøgningen for at understøtte molekylets virkning, og patentrådgiveren vil hjælpe opfinderen med at argumentere over for EPO for patenterbarheden af den bredere definition af opfindelsen. EPO’s omhyggelige sagsbehandlere er ikke altid enige med opfinderen og rådgiveren, men heldigvis har det været muligt at indsende yderligere forsøgsdata til EPO.

Substansen bag G 2/21
I 2012 indsendte Sumitomo Chemical Company, Ltd en europæisk patentansøgning på en insekticidsammensætning med en kombination af neonicotinoidet thiamethoxam og forbindelsen ”Ia” er vist i figur 1. Patentet (EP2484209 B1) blev udstedt, men Syngenta Ltd nedlagde indsigelse med påstand om, at sammensætningen manglede opfindelseshøjde, og at opfindelsen var utilstrækkeligt beskrevet til at kunne udøves. Syngenta kunne ikke overbevise EPO om deres påstande, og patentet blev opretholdt i uændret form, hvorefter Syngenta appellerede afgørelsen. Appelkammeret fandt afvigelser i praksis fra tidligere appelsager, og de videresendte sagen (T 116/18) til EBA.
Når et patentkrav omfatter en kombination af to molekyler, antyder dette, at der er en synergistisk virkning. Thiamethoxam og forbindelsen Ia kan hver for sig dræbe insekter, og under indsigelsen indsendte Sumitomo forsøgsdata for at understrege synergien. Ia-molekylet har fem R-grupper, som kan varieres til at omfatte tusinder af molekyler. Sumitomos forsøgsdata testede tre mulige Ia-forbindelser, men Syngenta indsendte data for forsøg med en fjerde Ia-forbindelse, som viste fravær af synergi.
Appelkammeret ønskede svar fra EBA på spørgsmålet, om der kan findes en undtagelse fra princippet, at der er fri evaluering af bevismateriale hos EPO, hvis en påstået virkning dokumenteres udelukkende med bevismateriale indsendt efter en patentansøgnings indlevering. Appelkammeret spurgte desuden, om det ville gøre en forskel, hvorvidt den påståede virkning var troværdig eller utroværdig.

Afgørelsen i G 2/21
De første sider af en afgørelse fra EBA omfatter en Headnote med EBA’s konklusion. Konklusionen er sjældent et direkte svar på de stillede spørgsmål, da den er formuleret ud fra EBA’s argumenter, som oftest forholder sig endog meget snævert til sagens fakta, hvor det spørgende appelkammer typisk spørger bredt. Således finder EBA i G 2/21, at forsøgsdata indsendt til støtte for opfindelseshøjde ikke kan afvises, for ikke at have været kendt på ansøgningstidspunktet. I Headnotens andet punkt uddyber EBA, at en patentansøger/‑indehaver kan støtte sig til en teknisk effekt for opfindelseshøjde, hvis den såkaldte fagmand kan udlede effekten ud fra en patentansøgning og sin viden på datoen for patentansøgningen. Det andet punkt udtaler sig ikke om senere indsendte data, men punktet sætter dog grænser for, om en effekt påstået i et datasæt kan benyttes i argumenter hos EPO. Dermed bliver punkt to det tætteste, vi kommer på et svar om troværdighed af forsøgsdata.
EPO kan altså ikke afvise, at man fremsender data og baserer argumenter på dem, men EBA’s afgørelse er strengt taget begrænset til argumenter om opfindelseshøjde, og ydermere er afgørelsen begrænset til patentansøgers/‑indehavers argumenter. Det vil sige, at hvis en modpart til en patenthaver ønsker at benytte forsøgsdata for at dokumentere, at en opfindelse ikke virker, siger Headnoten ingenting om, hvordan EPO skal forholde sig til sådanne data.
I det daglige patentarbejde er det sjældent Headnotes, som giver støtte til argumenter over for EPO, men i stedet er det en EBA-afgørelses begrundelser (Reasons), der giver fylde til argumenterne. I sine begrundelserfor G 2/21 påpeger EBA, at omfanget af tiltro til forsøgsdata om tilstrækkelig beskrivelse er meget mere snævert end for opfindelseshøjde. Det er altså lettere at vise med nye data, at en opfindelse virker, end at vise, at den ikke virker. EBA understreger dog, at en påstået medicinsk virkning skal underbygges i en patentansøgning, og at fravær af data om virkningen ikke kan udbedres med efterfølgende data. En opfindelse af et molekyle til behandling af en kræftsygdom skal altså dokumenteres fra starten.

Afsluttende bemærkninger
Når et appelkammer beder EBA om en afgørelse, afventer appelsagen, som førte til spørgsmål hos EBA, at EBA træffer sin beslutning. EBA’s afgørelse faldt 23. marts 2023, og 28. juli var der mundtlige forhandlinger for at afslutte T 116/18. I sidste ende afviste appelkammeret forsøgsdata indsendt af Syngenta til støtte for fravær af synergi. Syngentas data blev afvist, fordi de blev indsendt for sent i forløbet, og appelkammeret undlod derfor at tage stilling til substansen i data, uafhængigt af EBA’s begrundelse. Syngenta kan nu overveje at benytte sine data i nationale retssager om Sumitomos patent, som stadig er i kraft.
Med EBA’s afgørelse er vi blevet lidt klogere. Man kan altid fremsende forsøgsdata til EPO, men det er en god idé at benytte data så tidligt som muligt. Medicinske virkninger skal dokumenteres i en patentansøgning, og andre effekter bør støttes af forsøgsdata i patentansøgningen, selvom data kan indsendes senere. Hvis man skal bruge data mod et udstedt patent, bør data medtages i en indsigelse mod patentet frem for at indsendes undervejs i indsigelsessagen og slet ikke vente til en appelsag.

E-mail:
Anders Heebøll-Nielsen: anders.heeboll-nielsen@awa.com

Skrevet i: Artikler fra Dansk Kemi, Lovgivning og patenter

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik