• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Klima og miljø01. 08. 2010 | Katrine Meyn

Fra asken i ilden – flyveaske fra Island

Klima og miljø01. 08. 2010 By Katrine Meyn

Da flyveasken fra Eyjafjallajökull satte en stopper for store dele af Europas lufttrafik opsatte DMU et specifikt prognosesystem til at forudsige askeskyens udbredelse. Der blev også indsamlet informationer om askens sammensætning og udført en række ekstra analyser af luft- og regnvand.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 8, 2010 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Ole Hertel, Jørgen Brandt, Thomas Ellermann, Helle Vibeke Andersen, Michael Evan Goodsite og Lars Moseholm, Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet

Flyveasken fra den islandske vulkan Eyjafjallajökull havde en række umiddelbare konsekvenser i hele Europa. Først og fremmest naturligvis for flytrafikken, som blev sat helt i stå gennem en længere periode med store økonomiske tab og omfattende gener for passagerer til følge. Samtidig medførte tilstedeværelsen af asken et akut behov for at vurdere eventuelle sundhedsmæssige risici. Privatpersoner og myndigheder kimede os ned for at få råd om, hvordan man skulle forholde sig, og vi satte hektisk en række aktiviteter i gang. Vi opsatte et specifikt prognosesystem til at forudsige flyveaskens transport fra Island, indsamlede information om askens sammensætning, fremrykkede analyser af luft- og regnvandsopsamlinger, overvejede supplerende tiltag og vurderede betydningen for danske forhold. Vi besvarede en endeløs strøm af telefonopkald fra presse, myndigheder og privatpersoner. Analyserne af luft- og nedbørsprøver viste ingen tegn på forhøjet indhold af fluorid, som er en indikator for vulkansk aske. Disse resultater bekræftede vores formodning om, at flyveasken lå højt oppe over Danmark, hvorfor der var alt mulig grund til at tro, at asken næppe ville nå dansk jord. Vi vurderede derfor, at der ikke var grund til at frygte for sundheden i den danske befolkning. Under forløbet udarbejdede vi et forslag til rammerne for en fremtidig beredskabsplan for håndteringen af lignende episoder med atmosfærisk transport af vulkansk aske.

Asken kommer til Danmark
Om morgenen torsdag den 15. april ringede en bekymret vaskeriejer til Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitet. Han ville høre, om hans vasketøj risikerede at blive sort, når askeskyen nåede Danmark, og i givet fald om det ville hjælpe at lukke for udluftningen til bygningen. Inden for de efterfølgende timer kimede telefonerne konstant: privatpersoner, pressefolk, og siden også myndighedspersoner ønskede rådgivning om asken fra den islandske vulkan Eyjafjallajökull. Man var især bekymret for sundhedsrisikoen ved den vulkanske aske, som var på vej ind over Danmark. Vi begyndte derfor at indsamle diverse informationer og satte hurtigt gang i prognoseberegninger med DREAM-modellen [1] for at forudse transportvejen for askeskyen.

Sundhedsrisikoen
Vulkansk aske indeholder forskellige stoffer, som f.eks. svovldioxid (SO2), flussyre (HF) samt kviksølv (Hg) og en række andre tungmetaller, der alle kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for dyr og mennesker. Man regner med, at et udbrud i 1783 fra den islandske vulkan Laki kostede 1/4 af den lokale befolkning livet. Disse fatale konsekvenser var en blanding af direkte effekter og mere langsigtede eftervirkninger, idet afgrøder blev ødelagt, og bestanden af får og kvæg blev voldsomt reduceret. Man mener, at udbruddet dengang medførte et udslip på hele 122 mio. tons SO2 til atmosfæren, bl.a. med store klimamæssige følgevirkninger [2]. For de lokale forhold på Island var udslippet af HF dog mere alvorligt, da det lagde sig over afgrøderne og forgiftede både dyr og mennesker.

Påvirkning af flytrafikken
Den vulkanske aske indeholder størknede mineralske partikler fra smeltet sten og sand. De mineralske partikler smelter ved ca. 1000°C. I en flymotor på et almindeligt passagerfly er der en temperatur på ca. 1400°C. Flydende stenmateriale afsættes i motoren, når flyet passerer igennem en sky af vulkansk aske. Under udbruddet fra Eyjafjallajökull så man eksempler på, at finske jagerfly blev beskadiget ved gennemflyvninger af askelaget. Asken virker også som sandpapir, og den kan f.eks. ridse ruden i cockpittet, så piloterne ikke kan se ud.

Asken lå højt over os
Den nederste del af atmosfæren består af et grænselag med stor opblanding og en højereliggende fri troposfære. Grænselaget strækker sig fra jordoverfladen og gik typisk op til 1500 m i den periode, hvor askeskyen lå over Danmark. Den fri troposfære har en udstrækning fra toppen af grænselaget og op til ca. 10 km på vores breddegrader. I den indledende fase sendte vulkanen asken op i 4 til 5 km’s højde, og senere under udbruddet var der perioder, hvor asken blev sendt helt op i 6 til 7 km’s højde. Beregninger viste, at asken passerede os i en højde over det atmosfæriske grænselag, hvilket bevirkede, at asken ikke blev opblandet med luften ved jordoverfladen. Punktmålinger med LIDAR foretaget af Torben Mikkelsen og Sven-Erik Gryning på Risø viste tilsvarende, at der i perioden kunne detekteres aske i ca. 4 km’s højde over Danmark. Det betød, at der var potentiel risiko for flytrafikken, mens f.eks. flyvninger med helikopter, som foregår i op til 650 m højde, kunne have fortsat uforstyrret under episoden, idet asken lå over flyvehøjden.

Målinger af luftkvalitet og indhold i nedbør
Vi fulgte særligt nøje udviklingen i vores målinger af luftkvaliteten i Danmark under episoden. Vores online monitorer i byerne sender hele tiden resultater til DMU, som umiddelbart efter er tilgængelige på DMU’s hjemmeside (http://www.dmu.dk/Luft/Maaling/). Målingerne viste på intet tidspunkt stigninger i SO2, hvilket bekræftede, at askeskyen ikke nåede ned til jordoverfladen. Åbne nedbørstragte er eksponeret for nedfald i perioder, hvor det ikke regner, og det blev undersøgt, om der var forhøjet indhold af fluorid i nedbørstragtene placeret på DMU/AU i Roskilde. Det viste sig, at der ikke var forhøjet fluoridindhold. Det blev besluttet at indsamle ekstraordinære nedbørsopsamlinger forskellige steder i landet i forbindelse med en nedbørsevent under episoden, og disse prøver viste heller ingen tegn på forhøjet fluoridindhold. Endelig viste online kviksølvmålinger ingen stigninger i niveau under perioden. Disse resultater bekræftede formodningen om, at asken lå over grænselaget, samt at der ikke var grundlag for bekymring for sundheden i Danmark – påvirkningen var ganske enkelt ubetydelig. Faktisk havde vi vind fra nord en stor del af perioden, som gav atmosfærisk transport af relativt ren luft fra det arktiske område til Danmark nede under askeskyen. Vi målte derfor meget lave luftforureningsniveauer ved jordoverfladen i perioden.

Forslag til beredskab
Et tilsvarende vulkanudbrud kan komme igen. Vi savnede målinger af den vertikale udbredelse af skyen samt viden om de faktiske koncentrationer af partikler i askeskyen. Kvantitative målinger af partikler fra fly samt evt. helikopter eller ballon er komplicerede at udføre, men er helt nødvendige i sådan en situation. Målinger kræver transportabelt udstyr, det skal fungere ved lavt og variabelt tryk og temperatur, det skal være enkelt at anvende eller der skal medføres eksperter, og prøvetagningen skal være repræsentativ. De nuværende modelbeskrivelser skal også udvides med en bedre beskrivelser af partikeldynamikken i atmosfæren. Det ville være ønskværdigt med et forskningsfly (evt. en drone) til at indsamle repræsentative luftprøver i aktuel højde. Vi mener, at Danmark bør etablere et beredskab f.eks. i stil med den amerikanske model på området: http://www.ofcm.gov/p35-nvaopa/pdf/FCM-P35-2007-NVAOPA.pdf.

Referencer
1. Brandt, J., Christensen, J. H., and Frohn, L. M., 2002, Modelling transport and deposition of caesium and iodine from the Chernobyl accident using the DREAM model: Atmospheric Chemistry and Physics, 2, 397-417.
2. Highwood, E. J. and Stevenson, D. S., 2003, Atmospheric impact of the 1783-1784 Laki Eruption: Part II – Climatic effect of sulphate aerosol: Atmospheric Chemistry and Physics, 3, 1177-1189.

Figur 1. Udbredelsen af askeskyen fra Eyjafjallajökull den 16. marts 2010, som den samme dag blev beregnet med DREAM-modellen ved DMU. Beregningerne giver information om hvor askeskyen føres hen, men kan ikke anvendes til at vurdere f.eks. partikelkoncentrationer et bestemt sted. Det sidste skyldes, at vi ikke kender de eksakte mængder, der blev udsendt fra vulkanen. Farveskalaen er således relativ. Den røde farve angiver de højeste partikelkoncentrationer, mens den gule og dernæst den grønne angiver lavere niveauer. Som det fremgår passerede askeskyen lige over Danmark den dag.

Skrevet i: Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik