
På danske cigaretpakker står der diverse advarsler om, at rygning er farligt. Men det er åbenbart ikke så effektivt som en pandemi med lungebetændelse, viser en ny undersøgelse fra Københavns Universitet.
Flere rygere valgte nemlig at kvitte smøgerne under pandemien, viser en undersøgelsen, der er forløbet fra marts 2020 og frem til årets udgang.
Tallene viser bl.a. at de faste rygerne hver uge købte 20 procent færre cigaretter end før pandemien, og at ti procent point flere end året før helt stoppede med at ryge.
Hovedbilledet er, at cigaretforbruget gik ned under pandemien. Det er lidt overraskende, da man skulle tro, at folk ville begynde at ryge mere under en pandemi, hvor de har det dårligere mentalt og måske ringere muligheder for at bevæge sig, men det forholder sig lige modsat, siger lektor Toke Reinholt Fosgaard fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, der er førsteforfatter til undersøgelsen.
Ifølge forskeren er den mest nærliggende årsag til nedgangen i tobaksforbruget, at rygere har større risiko for alvorlige Covid-symptomer, indlæggelse på et hospital og i værste tilfælde for at dø af virussen.
For den enkelte ryger er konsekvenserne af at ryge rykket mere op i nutiden fremfor at være noget, som måske først rammer en, når man bliver gammel, fordi folk får alvorligere Covid-forløb, hvis de er rygere, siger Toke Reinholt Fosgaard.
Resultaterne af undersøgelsen kan måske anvendes til at ændre på tilgangen til, hvordan man forsøger at få rygere til at stoppe. Også på anden vis end ved at skrue på prisknappen, som ellers er den mest anvendte.
Vores undersøgelse fortæller os noget om, at man faktisk godt kan påvirke rygning via andet end priser ved at gøre konsekvenserne af at ryge endnu mere præsente, end de måske er det i dag. Tallene siger i hvert fald noget om, at Covid har rykket på folk, siger forskeren.
Det var dog ikke alle rygere, der så Covid som en akut fare, og som en oplagt årsag til at stoppe med at ryge. Festrygerne ikke bare fortsatte – de begyndte også at ryge mere. Årsagen kan være, at det i sagens natur var svært at være festryger uden fester – og derfor begyndte den gruppe at ryge derhjemme. Med et øget forbrug til følge.
Kilde: Københavns Universitet