
Svenske forskere har støvet en mere end 200 år gammel teknologi af, der kan omdanne brugt bomuld, så det kan blive til nyt tøj eller ligefrem brændstoffer.
Bomuld består næsten udelukkende af næsten udelukkende af cellulose. Cellulose er igen en lang kæde af sammenkædede sukkermolekyler. Ved at nedbryde kæden får man glukose, som derefter kan bygges op til noget andet. For eksempel stofferne spandex og nylon eller ethanol, der kan anvendes som brændstof.
Teknologien er ret enkel. Svovlsyre fungerer som en katalysator for at nedbryde bomuld i dets komponenter. Derefter blandes de nedbrudte komponenter med vand, og opløsningen placeres i en trykkoger. Derefter er bomulden helt opløst. Slutresultatet er en glukoseopløsning med høj koncentration.
Forskerne har optimeret forholdet mellem temperatur og surhed, og er derfor i stand til at få en højere sukkerkoncentration.
Metoden er som sagt relativ enkel, men forskerne bag påpeger ikke desto mindre, at den først bør tages i anvendelse, når tøjet er slidt op, og ikke som nu, hvor fx 60 procent af det tøj svenskerne smider ud, slet ikke er slidt op, men fint kunne være brugt af andre
Kilde: svt