• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

AktueltBioteknologi09. 08. 2023 | Allan Malmberg

Genetisk manipulerede hunfluer kunne overgå til jomfrufødsel ved mangel på en hanflue

AktueltBioteknologi09. 08. 2023 By Allan Malmberg

Foto: Jose Casal og Peter Lawrence

Såkaldte jomfrufødsler, altså hvor der ikke har været en mandlig del af den pågældende art til stede, kan i relativ sjældne tilstande ses naturligt hos fx fugle, firben og slanger, når der ikke er en han til stede, men nu er det lykkedes forskere fra Cambridge Universitet at få det til ske hos en bananflue-art; Drosophila melanogaster.

Det tog dog sin tid, både for den enkelte banaflue og forsøget som helhed.

Bananfluens liv er ikke langt – maksimalt op til 80 dage. I 40 dage, altså halvdelen af levetiden, ventede hunfluen på en hanflue, før en jomfrufødsel gik i gang.

– Vi er de første til at vise, at man kan konstruere jomfrufødsler i et dyr – det var meget spændende at se en jomfruflue producere et embryo, der er i stand til at udvikle sig til voksenalderen, og derefter gentage processen, sagde Dr. Alexis Sperling, en forsker ved University of Cambridge og førsteforfatter til papiret, til Scitechdaily.

Trods der ikke har været en hanflue ind over, er afkommet ikke en tro kopi af sin mor – omend de genestisk er meget ens. Derudover er de alle hunfluer, og en lille procentdel, 1-2 %, arver ydermere muligheden for jomfrufødsler. Egenskaben kommer dog kun til udtryk i tilfælde af, at der ikke er en hanflue tilstede.

For at opnå deres resultater sekventerede forskere først genomerne af to stammer af en anden art af frugtflue, kaldet Drosophila mercatorum. Den ene stamme har brug for hanner for at formere sig, den anden formerer sig kun ved jomfrufødsel. De identificerede de gener, der blev tændt eller slukket, når fluerne reproducerede sig uden fædre.

Med kandidatgenerne for jomfrufødselsevne identificeret i Drosophila mercatoru , ændrede forskerne, hvad de troede var de tilsvarende gener i modellen frugtflue, Drosophila melanogaster. Det virkede: Drosophila melanogaster fik pludselig evnen til jomfrufødsel.

Forskningen involverede over 220.000 bananfluer og tog seks år at gennemføre.

Læs mere om studiet her

Kilde: Scitechdaily

I forsøgene fik kun 1-2 % af anden generation af hunfluer med evnen til jomfrufødsel afkom, og det skete kun, når der ikke var hanfluer omkring. Når hanner var tilgængelige, parrede hunnerne sig og reproducerede sig på normal vis.

Afkommet fra en jomfrufødsel er ikke nøjagtige kloner af deres mor, men er genetisk meget ens og er altid kvinder.

Forskere opdager den genetiske hemmelighed bag jomfrufødsel
EMNER:ÆgGenetikInsektReproduktionReproduktionsbiologiUniversity Of Cambridge
Af UNIVERSITY OF CAMBRIDGE 8. AUGUST 2023

Jomfru fødsel
Mens begrebet jomfrufødsel historisk har været forbundet med religiøse fortællinger som Jesu Kristi fødsel til Jomfru Maria, har forskere nu opdaget en genetisk trigger for jomfrufødsler hos frugtfluer. Når den er aktiveret, kan denne evne videregives til efterfølgende kvindegenerationer. Når de er blottet for hanner, vælger disse fluer jomfrufødsel, en overlevelsestaktik, der sikrer artens fortsættelse.

For første gang har videnskabsmænd identificeret en genetisk årsag til jomfrufødsel, og når den først er aktiveret, arves denne evne af efterfølgende generationer af hunner.
Forskere har formået at fremkalde jomfrufødsel hos et dyr, der normalt formerer sig seksuelt: frugtfluen Drosophila melanogaster .

Når først den er induceret i denne frugtflue, overføres denne evne gennem generationerne: afkommet kan formere sig enten seksuelt, hvis der er hanner i nærheden, eller ved jomfrufødsel, hvis der ikke er.

For de fleste dyr er reproduktionen seksuel – det indebærer, at en huns æg befrugtes af en hans sæd. Jomfrufødsel, eller ‘parthenogenese’, er den proces, hvorved et æg udvikler sig til et embryo uden befrugtning med sæd – en han er ikke nødvendig.

Afkommet fra en jomfrufødsel er ikke nøjagtige kloner af deres mor, men er genetisk meget ens og er altid kvinder.

Frugtflue Drosophila mercatorum nærbillede
Forskere har identificeret de gener, der tændes eller slukkes, når disse fluer formerer sig uden fædre. Kredit: Jose Casal og Peter Lawrence

“Vi er de første til at vise, at man kan konstruere jomfrufødsler til at ske i et dyr – det var meget spændende at se en jomfruflue producere et embryo, der er i stand til at udvikle sig til voksenalderen, og derefter gentage processen,” sagde Dr. Alexis Sperling, en forsker ved University of Cambridge og første forfatter til papiret.

Hun tilføjede: “I vores genetisk manipulerede fluer ventede hunnerne på at finde en han i halvdelen af ​​deres liv – omkring 40 dage – men gav så op og fortsatte med at få en jomfrufødsel.”

I forsøgene fik kun 1-2 % af anden generation af hunfluer med evnen til jomfrufødsel afkom, og det skete kun, når der ikke var hanfluer omkring. Når hanner var tilgængelige, parrede hunnerne sig og reproducerede sig på normal vis.

At skifte til jomfrufødsel kan være en overlevelsesstrategi: En engangsgeneration af jomfrufødsler kan være med til at holde arten i gang.

Alexis Sperling
Dr. Sperling (til venstre) i laboratoriet med en elev. Kredit: University of Cambridge

Undersøgelsen blev for nylig offentliggjort i tidsskriftet Current Biology .

For at opnå deres resultater sekventerede forskere først genomerne af to stammer af en anden art af frugtflue, kaldet Drosophila mercatorum. Den ene stamme har brug for hanner for at formere sig, den anden formerer sig kun ved jomfrufødsel. De identificerede de gener, der blev tændt eller slukket, når fluerne reproducerede sig uden fædre.

Med kandidatgenerne for jomfrufødselsevne identificeret i Drosophila mercatorum , ændrede forskerne, hvad de troede var de tilsvarende gener i modellen frugtflue, Drosophila melanogaster . Det virkede: Drosophila melanogaster fik pludselig evnen til jomfrufødsel.

Forskningen involverede over 220.000 jomfrufrugtfluer og tog seks år at gennemføre.

Frugtflue Drosophila mercatorum på blad
En stamme af denne flue formerer sig kun gennem jomfrufødsel. Kredit: Jose Casal og Peter Lawrence

Nøglen til opdagelsen var det faktum, at dette arbejde blev udført i Drosophila melanogaster – forskerne siger, at det ville have været utroligt svært i ethvert andet dyr. Denne flue har været ‘modelorganismen’ for forskning i genetik i over 100 år, og dens gener er meget velkendte.

Sperling, som udførte dette arbejde i Institut for Genetik, er for nylig flyttet til Cambridge Crop Science Center for at arbejde med afgrødeskadedyr og håber til sidst at undersøge, hvorfor jomfrufødsel hos insekter kan blive mere almindelig, især hos skadedyrsarter.

”Hvis der er et fortsat selektionspres for jomfrufødsler hos skadedyr, som der ser ud til at være, vil det i sidste ende føre til, at de kun formerer sig på denne måde. Det kan blive et reelt problem for landbruget, fordi hunnerne kun producerer hunner, så deres evne til at sprede sig fordobles,” sagde Sperling.

Hunnerne hos nogle æglæggende dyr – inklusive fugle, firben og slanger, kan skifte naturligt til at føde uden hanner. Men jomfrufødsel hos dyr, der normalt formerer sig seksuelt, er sjælden, den observeres ofte kun hos dyr i zoologiske haver, og den sker normalt, når hunnen har været isoleret i lang tid og har ringe håb om at finde en mage.

Reference: “A genetic basis for facultative parthenogenesis in Drosophila” af Alexis L. Sperling, Daniel K. Fabian, Erik Garrison og David M. Glover, 28. juli 2023, Current Biology .

Skrevet i: Aktuelt, Bioteknologi

Seneste nyt fra redaktionen

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

Artikler fra Dansk KemiBioteknologiTop02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

AktueltFødevarekemiKlima og miljø24. 03. 2025

Svampeangreb er en af de slemme skader, som kan ramme kartoffelproduktionen. Nu har den danske biotechvirksomhed Healthycrop lykkedes med at finde et gen, som kan styrke kartoflens naturlige modstandskræft. Og det i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

  • Medicin udviklet mod for højt blodtryk kan også anvendes mod – hjertesorg

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik