• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Klima og miljø01. 12. 2007 | Katrine Meyn

Grantræer eller luftforurening – hvad betyder mest for organiske aerosoler i luft

Klima og miljø01. 12. 2007 By Katrine Meyn

Organiske aerosoler findes i luften overalt på Jorden, men det er stadig uklart præcist hvordan de dannes og omsættes, samt hvor stor betydning de har for klimaet.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2007. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Marianne Glasius, lektor, Kemisk Institut, Aarhus Universitet

Indenfor de seneste år har man opdaget at samspillet mellem organiske forbindelser fra naturlige og menneskeskabte udslip, atmosfære og klima er mere kompliceret end man troede, bl.a. ved opdagelsen af nye reaktionsmekanismer og nye polymere strukturer i partikler.

Organiske aerosoler i luft
Organiske forbindelser udgør 20-40 % af massen af fine aerosoler (partikler med en diameter mindre end 2,5 μm) i luft, i både forurenede og mere uberørte områder i Europa1. Den resterende del af massen består hovedsageligt af uorganiske salte, såsom ammoniumsulfat, ammoniumnitrat og havsalt, og sod.
Organiske aerosoler kan enten være primære dvs. fra direkte kilder (typisk planterester, pollen, og direkte partikeludslip fra menneskeskabte kilder) eller de kan være sekundære, dvs. dannet i atmosfæren ved fotokemisk oxidation af flygtige organiske forbindelser. En del af oxidationsprodukterne er mindre flygtige end udgangsstofferne og bidrager til dannelse eller massetilvækst af aerosoler. Disse kaldes generelt for sekundære organiske aerosoler (SOA), og man ved nu at SOA findes overalt i den nederste del af atmosfæren. Men der mangler meget viden, før man præcist kan beskrive samspillet mellem naturlige og menneskeskabte kilder til SOA.

Naturlige og menneskeskabte kilder til VOC
Flygtige organiske forbindelser (”volatile organic compounds”, forkortet VOC) kan stamme fra både naturlige og menneskeskabte kilder. De naturlige kilder til VOC er typisk træer og planter, som udsender VOC i store mængder, specielt i troperne hvor der både er en stor omsætning og stor fordampning, mens kilderne på vore breddegrader bl.a. er nåletræer. Nåletræer udsender især monoterpener, som er substituerede cykliske alkener med den generelle sammensætning C10H16 (Figur 2). Disse flygtige forbindelser er med til at give nåletræerne deres velkendte duft. Der er flere teorier for årsagen til at nåletræer producerer monoterpener, og undersøgelser tyder bl.a. på at de udsendes i større grad som reaktion på insektangreb2. Oxidation af monoterpener giver dannelse af SOA i laboratoriestudier og det har været muligt at identificere en del af oxidationsprodukterne som multifunktionelle syrer og hydroxy-forbindelser3.
De menneskeskabte kilder til VOC er typisk udslip fra forbrænding af fossile brændsler og biomasse til energiproduktion og transport. Brande antændt af mennesker i naturen og på landbrugsområder befinder sig i et grænseområde mellem naturlige og menneskeskabte kilder, men henregnes ofte som menneskeskabte.
På verdensplan udsender naturlige kilder en større mængde flygtige organiske forbindelser til atmosfæren end menneskeskabte kilder. Det er derfor vigtigt at forstå omsætningen af naturlige VOC i atmosfæren og samspillet med den menneskeskabte forurening. Fotokemisk oxidation af VOC fra naturlige kilder er ofte hurtigere end fotokemisk oxidation af VOC fra menneskeskabte kilder, idet naturlige VOC typisk er mere reaktive og dermed har en kortere levetid i atmosfæren. Reaktionsprodukterne kan bidrage til mængden af SOA i luft.

Overraskende kilder til SOA
Beskrivelsen af dannelse og omdannelse af SOA er utilstrækkelige kendte, og målinger tyder på at dannelse af SOA er langt større end modellerne i dag kan forklare.
Et eksempel på problematikken illustreres af nye opdagelser af isoprens kemi i luft. Isopren (2-methyl 1,3-butadien) er den vigtigste naturlige VOC (bortset fra methan), da der udsendes så store mængder som 500 Tg pr år. Tidligere målinger har ikke tydet på at oxidationsprodukter af isopren bidrager væsentligt til SOA, men man har for nyligt fundet ud af, at omkring to procent omdannes til SOA. Pga. de store mængder isopren der udsendes, har selv en lille ændring i vores forståelse af omsætningen en stor betydning for modellernes nøjagtighed i forhold til målinger4.

Polymere strukturer
Man har for nyligt påvist at der dannes polymere strukturer i aerosoler5. Disse polymere strukturer kaldes også humus-lignende forbindelser, da de ligesom humusstoffer i jord har en meget kompliceret struktur og sammensætning. De kan desuden give en brun-farvning af partiklerne, hvilket kan have betydning for reflektion af sollys (den direkte klimaeffekt af aerosoler). Heterogene processer menes at have betydning for dannelse af polymere strukturer. Det er vigtigt at få mere viden om dannelse af disse forbindelser og deres betydning for kemiske reaktioner i partikler. Dette har betydning for forståelsen af atmosfærekemiske processer og dermed også vores forståelse af partiklers klimaeffekter.

Klimaeffekter af aerosoler
Aerosoler har både direkte og indirekte klimaeffekter. De direkte klimaeffekter skyldes aerosolers absorption, spredning og emission af stråling. De indirekte klimaeffekter skyldes aerosolers påvirkning af dannelse og levetid af skyer, hvilket også påvirker jordens strålingsbudget. Det er gennem de seneste år lykkedes at få en bedre forståelse af samspillet mellem aerosoler og klima, men der mangler stadig meget viden, før man give en nøjagtig beskrivelse af aerosolers klimaeffekter.

Nye studier af organiske aerosoler
På AU er vi i gang med at etablere et nyt laboratorium til avancerede analyser af organiske aerosoler. Her skal HPLC koblet til et quadrupol-time-of-flight massespektrometer anvendes i samarbejde med danske og internationale forskergrupper til at studere den kemiske sammensætning af organiske aerosoler. Disse aerosolprøver indsamles enten i udendørs luft (Figur 3) eller ved laboratoriestudier, hvor udvalgte VOC oxideres, hvorefter reaktionsprodukterne opsamles og identificeres. Undersøgelserne skal bidrage til at besvare det indledende spørgsmål – om det er naturlige eller menneskeskabte kilder der betyder mest for mængden af organiske aerosoler i luft.

1. Putaud, J. P., Raes, F., Van Dingenen, R., Bruggemann, E., Facchini, M. C., Decesari, S., Fuzzi, S., Gehrig, R., Huglin, C., Laj, P., Lorbeer, G., Maenhaut, W., Mihalopoulos, N., Müller, K., Querol, X., Rodriguez, S., Schneider, J., Spindler, G., ten Brink, H., Tørseth, K., og Wiedensohler, A. (2004): A European aerosol phenomenology 2: Chemical characteristics of particulate matter at kerbside, urban, rural and background sites in Europe, Atmospheric Environment, 38, 2579–2595.
2. A. Priemé, T.B. Knudsen, M. Glasius og S. Christensen (2000) Herbivory by the weevil, Strophosoma melanogrammum, causes several-fold increase in emission of monoterpenes from young Norway spruce (Picea abies), Atmospheric Environment, 34, 711-718.
3. M. Glasius, M. Lahaniati, A. Calogirou, D. Di Bella, N.R. Jensen, J. Hjorth, D. Kotzias og B.R. Larsen (2000) Carboxylic acids in secondary aerosols from oxidation of cyclic monoterpenes by ozone, Environmental Science and Technology, 34, 1001.
4. A. van Donkelaar, R.V. Martin, R.J. Park, C.L. Heald, T.-M. Fu, H. Liaod og A. Guenther (2007) Model evidence for a significant source of secondary organic aerosol from isoprene. Atmospheric Environment, 41, 1267–1274
5. M. Kalberer et al., (2004) Identification of polymers as major components of atmospheric organic aerosols, Science, 303, 1659.

Duften af nåletræer skyldes bl.a. monoterpener f.eks. a-pinen og b-pinen. Disse forbindelser er meget reaktive i luft, og oxidationsprodukterne kan give partikeldannelse under meget rene forhold eller massetilvækst af eksisterende aerosoler.

Limonen udsendes fra f.eks. appelsintræer (og findes desuden i rengøringsmidler der dufter af ”citronfrisk”). Nåletræer udsender bl.a. a-pinen og b-pinen.

I ”Kulstofprojektet” (ledet af Katherine Richardson, KU) blev der opsamlet aerosolprøver på Galathea 3. En high-volume sampler suger ca. 800 L luft pr. minut gennem et kvarts-filter, og der skal opsamles i flere døgn for at få materiale nok. Disse filtre analyseres nu for organiske sporforbindelser på Danmarks Miljøundersøgelser og AU.

Skrevet i: Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik