• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Arbejdsmiljø/Indeklima01. 05. 2006 | Katrine Meyn

Gravid og passiv ryger – en uønsket kombination

Arbejdsmiljø/Indeklima01. 05. 2006 By Katrine Meyn

Passiv rygning kan medføre kræft. Men kræft er ikke den eneste effekt af passiv rygning. Passiv rygning påvirker også det ufødte barns udvikling.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2006. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Karin Sørig Hougaard, Toksikologigruppen, Arbejdsmiljøinstituttet

Tobaksrøg påvirker vores evne til at få børn. »Aktiv rygning« forringer frugtbarheden hos både kvinder og mænd. Overgangsalderen indtræder tidligere hos kvindelige rygere, der altså har en kortere periode i livet til at få børn. Rygning øger risikoen for mandlig impotens. Graviditet og fødsel er også følsomme for rygning – rygende kvinder har forøget risiko for at føde for tidligt, graviditet uden for livmoderen, lav fødselsvægt, abort, dødfødsel, spædbarnsdød og visse misdannelser. Nogle af disse effekter kan også opstå efter udsættelse for passiv rygning.

Hvad er passiv rygning?
Passiv rygning betegner ikke-rygeres udsættelse for tobaksrøg, der produceres af rygere. Mange stoffer i inhaleret tobaksrøg findes også i passiv røg, der indeholder flere tusinde kemiske forbindelser, men mængden af stofferne er anderledes (tabel 1). Koncentrationen af individuelle kemiske stoffer i passiv røg synes generelt at være at være lav sammenlignet med de tilladte mængder for stoffer i arbejdsmiljøet (grænseværdier). Mere end 40 kemiske forbindelser i passiv røg er imidlertid klassificeret som kræftfremkaldende.

Passiv rygning og graviditet
Mange af stofferne i passiv røg kan passere moderkagen og komme fra den maternelle organisme til fostret. Noget tyder på, at forskelle i den maternelle metabolisme af indholdsstoffer i passiv røg adskiller sig fra metabolismen af »aktiv« røg i gravide rygere. Det giver en mulig forklaring på forekomsten af skadelige effekter af passiv rygning. Kotinin, et nedbrydningsprodukt af nikotin, tenderer mod at ophobes i fostret, og det tyder på, at fostrets udsættelse for kotinin kan være væsentlig ved passiv rygning. Vi ved mest om effekterne af passiv rygning for fødselsvægt. Børn af mødre, der har været udsat for andres røg under graviditeten, vejer 25 til 50 gram mindre end børn af helt røgfrie kvinder. Aktivt rygende kvinder får børn, der vejer 150-250 gram mindre end børn af røgfrie kvinder. Aktiv rygning påvirker altså fosterudviklingen mere end passiv rygning. Passiv rygning har nok ikke klinisk betydning for de fleste børn. Men – passiv rygning kan medføre at fødselsvægten bliver lidt lavere for børn i den ikke-rygende befolkning, og at flere børn fødes med for lav fødselsvægt. Og for lav fødselsvægt øger risikoen for f.eks. spædbarnsdød (1).
De fleste undersøgelser af helbredseffekter af passiv rygning er foregået i folks hjem. Skal undersøgelserne bruges til at vurdere, om passiv rygning på arbejdet udgør en risiko, er det afgørende, at udsættelsen de to steder er lige stor. Der er samlet eksponeringsdata fra mange undersøgelser i rapporten »Passiv rygning – et problem inden for restaurationsbranchen« (2). Udsættelsen for tobaksrøg varierer meget, men gennemsnittet på arbejdspladser, hvor der ryges, er generelt mindst lige så højt som udsættelsen i »rygende« hjem. Der er altså grund til at antage, at passiv rygning på nogle danske arbejdspladser udgør en risiko for det ufødte barn.

Nikotin
Toksikologerne på det svenske Arbetslivsinstitutet har udarbejdet en oversigt over helbredseffekter ved udsættelse for nikotin. Dyreforsøg indikerer, at den kritiske effekt ved udsættelse for nikotin er effekter på nervesystemets udvikling. Omregnes den mængde nikotin, der gav effekt på nervesystemets udvikling i dyreforsøgene til et tilsvarende niveau i luft, kommer man frem til et luftniveau på ca. 100 µg nikotin/m3 (3).
Nikotin er det indholdsstof i passiv røg, der oftest måles for, og vi kender derfor noget til udsættelsesniveauet for nikotin i forskellige erhverv. På kontorer, hvor der måtte ryges, var koncentrationen af nikotin i luften 2-4 µg/m3. Niveauet var ca. dobbelt så højt på restauranter, mens niveauet på barer lå mellem 10-40 µg/m3 (2). Sammenholdes effektniveauet i dyreforsøg med de målte værdier af nikotin i arbejdsmiljøet, er usikkerhedsfaktoren 50 i kontormiljøer, hvor der ryges og kun ca. 2,5 i de mest tilrøgede barmiljøer. Nikotinkoncentrationen i meget tilrøgede lokaler er altså så høj, at der ved det niveau kan observeres effekter af nikotin på fosterudviklingen i dyreforsøg.

Et problem for gravide kvinder på danske arbejdspladser?
Udsættelse for passiv rygning er normalt ufrivillig. 20-25% af kvinderne i alderen 18-39-år i Arbejdsmiljøinstituttets Nationale Arbejdsmiljøkohorte angiver i år 2000, at de er udsat for passiv rygning i mindst en fjerdedel af arbejdstiden. Medarbejdere på restauranter og barer er mest udsatte, og niveauet overstiger niveauet for andre job, og det niveau man kan måle i hjem, hvor der ryges (2;4). Der er store forskelle mellem forskellige typer restauranter, så påvirkningen er ikke lige kraftig i alle virksomheder i branchen. Men – hvis man er gravid og arbejder på et meget røgfyldt serveringssted, er der grund til at antage, at fostret kan tage skade.

Andre helbredseffekter af passiv rygning på arbejdet:
Øget risiko for lungekræft
Risikoen for lungekræft ved passiv rygning for ikke-rygere er øget med omkring 25% i forhold til ikke-udsatte. For de mest udsatte job er risikoen omkring 100% højere.
Øget risiko for hjertesygdom
Risikoen for hjertesygdom ved passiv rygning for ikke-rygere er øget med 30%, og for de mest udsatte grupper på arbejdspladsen tyder undersøgelser på, at risikoen er omtrent tre gange større end for ikke-udsatte.
Øget risiko for kroniske symptomer i luftveje
Passiv rygning er årsag til kroniske symptomer i luftveje og nedsat lungefunktion, og øger risikoen for infektioner (2).

Litteratur:
1. Lindbohm,M.L., Sallmen,M. og Taskinen,H. (2002) Effects of exposure to environmental tobacco smoke on reproductive health, Scand J Work Environ Health, 28 Suppl. 2, 84-96.
2. Borg,V. (2004) Passiv rygning – et problem inden for restaurationsbranchen. Helbredsvirkninger. Risikovurdering. Intervention, Arbejdsmiljøinstituttet, København. (Download: 5. Jenkins,R., Guerin,M. and Tomkins,B. The chemistry of environmental tobacco smoke: composition and measurement, 2. udgave, Boca Raton: Lewis Publishers, 2000.
Tabel 1. Eksempler på indhold af kemiske stoffer i »mainstream«- og »sidestream«-røg fra cigaretter.

Skrevet i: Arbejdsmiljø/Indeklima

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik