• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiBranchenytFødevarekemi01. 10. 2006 | Katrine Meyn

Havkalen er stor, doven og giftig

BioteknologiBranchenytFødevarekemi01. 10. 2006 By Katrine Meyn

Værdien af kød fra grønlandshajen er begrænset, fordi det er giftigt.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 10, 2006. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Carsten Christophersen

Slædehunde på Grønland fodres nu og da med kød fra Grønlandshajen, men af og til begynder de efter fodring at gå med langsomme stive skridt, de savler, kaster op, får eksplosiv diarre, øjenbetændelse, muskelkramper og øjnene vender opad og udad. De får besvær med at trække vejret, kramper i hele kroppen, og til sidst dør de. Det kan undgås, hvis kødet koges i flere hold vand. Det kan også forhindres, hvis kødet hænges til tørre i perioder med vekslende frost og tø, så saften drypper fra.
Disse fakta har været kendt længe, og Ove Bøje, der var læge på Grønland, beskrev nøje forløbet i 1939. Men årsagen har været et mysterium, fordi det ikke har været muligt at isolere et giftstof fra hajen.

Grønlandshajen – en sløv kæmpe
Grønlandshajen, der også kaldes havkalen, er en stor haj, der kan nå en længde på over 7 meter og en vægt på næsten 800 kg. Den opfører sig mærkelig afslappet, når fiskere får den på deres langliner, og den lader sig passivt trække op. Dens latinske navn, Somniosus microcephalus (den søvnige med det lille hoved), hentyder netop til den adfærd. Men den kan også optræde som et glubende rovdyr. Der er efter sigende fundet hele olietønder, halve sæler og engang et rensdyr og noget af en hest i dens maveindhold. Dens biologi er ikke særlig kendt, men den menes at blive gammel og at vokse meget langsomt.

En særlig ressource
Tidligere blev olien fra leveren brugt til lampeolie. Leveren indeholder store mængder mærkelige fedtstoffer (op til 50% af olien). De er afledet af glycerol, men i stedet for de normale tre estergrupper i triglycerider, så er en af dem erstattet med en 2-hydroxyalkylether. De er blevet brugt som beskyttelse mod skader fra strålebehandling, men metoden er kontroversiel.
Det er bevist, at leverolien og kulbrinten squalen hæmmer dannelsen af nye blodårer i nærheden af en kræftsvulst og på den måde sulter svulsten. De hæmmer også selve kræften.
Skindet blev brugt til sandpapir pga. alle de små tænder, der sidder i det. Andre anvendelser var bogbind og læder til sko.

Et mærkeligt dyr
Hajen indeholder store mængder urinstof i blodet. Men den indeholder også store mængder trimethylaminoxid (TMAO). I kødet er indholdet af TMAO over 1%. Urinstof destabiliserer enzymer, men det er så viseligt indrettet, at TMAO stabiliserer enzymer. Alt i alt ophæver de to forbindelser hinanden, og hajens stofskifte fungerer perfekt ved de lave temperaturer den lever i (1-12°C).

TMAO er ikke giftigt, men det er TMA
Der er aldrig rapporteret forgiftninger med TMAO. Visse bakterier kan reducere TMAO til det giftige trimethylamin (TMA), og dem har mennesker og slædehunde åbenbart i fordøjelseskanalen. Personer, der er blevet forgiftede, beskrives i Grønland som »hajfulde«. De beskrevne forgiftninger ligner præcis TMA-forgiftninger.
Havkal, en rigtig herreret
Grønlandshajen kan spises, når den behandles rigtigt. Ved Thorrablot, der er den islandske midvinterfest, spises hakarl. Opskriften består i, at hajen begraves i sand, hvor den gærer i månedsvis. Så bliver kødet presset og er klar til bordet. Den nydes sammen med rigeligt brændevin. Lugten skal efter sigende være mere end stærk – det tror jeg på efter at have oplevet en strejke i en fryser med frossent hajkød og lever. Den gjorde opmærksom på sig selv ved en enestående stærk og kvalmende stank. TMA forgiftning kommer ikke på tale, fordi de mængder, der spises, er alt for små til at nå grænsen for giftighed.

Hajen skabes
Grønlænderne mener, at havkalen blev skabt på en anden måde end andre fisk. Grønlands apostel, Hans Egede (1686-1758), beretter, hvordan de almindelige fisk blev skabt af træspåner. I modsætning til dem opstod havkalen af et stykke klæde, en kvinde brugte til at tørre håret med, efter at have vasket sig i urin. Et vindstød førte klædet til havs, hvor det forvandlede sig til en haj. Derfor lugter hajen altid kraftigt af gæret urin (iterok), der frigør ammoniak.

Kilder
U. Anthoni, C. Christophersen, L. Gram, N. H. Nielsen og P. Nielsen Poisonings from Flesh of the Greenland Shark Somniosus microcephalus may be Due to Trimethylamine. Toxicon 1991, Bind 29, side 1205-1212.
E. Skopinska-Rozewska, J. Chorostowska-Wynimko, M. Krotkiewski, E. Rogala, E. Sommer, U. Demkow og H. Skurzak Inhibitory effect of Greenland shark liver-oil combined with squalen and arctic birch ashes on angiogenesis and L-1 sarcoma growth in Balb/c mice. Polish Journal of Veterinary Science 2003, Bind 6 (3 supplement), side 54-56.
O. Bøje Toxin in the flesh of the Greenland shark. Meddelelser om Grønland, Kommisionen for Videnskabelige Undersøgelser i Grønland, 1939, Bind 5 nr. 5, side 1-16. C. A. Reitzels Forlag, København.
U. Anthoni, C. Christophersen, M. Gajhede og P. H. Nielsen Modeling Chemoadaptive Behavior: X-ray Structure of the Trimethylamine Oxide – Urea (1:4) Complex. Structural Chemistry 1992, Bind 3, side 121-127.

Det er en dårlig idé at fodre slædehunde med frisk kød fra grønlandshajen. Slædehundene kan dø af det.
Foto: Royal Greenland.

Skrevet i: Bioteknologi, Branchenyt, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik