
Skal man koge det ned til ganske få ord, vil EU have mindre bøvl omkring sagsbehandlingerne. Det stod klat efter EU’s stats- og regeringschefer blev enige om, at man vil gøre reguleringen mere enkel og sagsbehandlingen i EU, mens hastigheden for sagsbehandlingen skal op i de enkelte medlemsstater.
Hele øvelsen skal være med til at styrke den europæiske konkurrenevne, der for nuværende ikke er god nok, og som truer hele Europa både på vækst, velstand og velfærd.
Hos Dansk Industri kunne man ikke være mere enige, og lader blikker fange USA, hvor der er fast-track processer for grønne teknologier, og hvor grønne virksomheder har hurtig adgang til massive investeringer.
– EU og medlemslandene skal op i et helt andet gear for at kunne drive den vækstmotor. Det er positivt og meget vigtigt, at EU’s regeringschefer nu melder klart ud, at EU’s konkurrenceevne har højeste prioritet. Nu gælder det om at holde næsen i sporet og få omsat hensigtserklæringer til konkret handling, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.
Ifølge den største sammenslutning af erhvervsorganisationer i Europa, BusinessEurope, faldt udenlandske investeringer (foreign direct investment) i EU med 66 % i 2021 sammenlignet med 2019. I samme periode steg udenlandske investeringer i USA med stort set samme procenttal, 63.
Antallet af grønne investeringsprojekter i EU faldt også med 15 % fra 2021 til 2022, mens tilsvarende steg med 18 % i USA.
Hos DI har man ikke bare siddet på hænderne – eller klappet i dem som følge af EUs beslutning. Man har udarbejdet 16 forslag til, hvordan man kan styrke EU’s konkurrenceevne på kort sigt og lang sigt.
Mere statsstøtte er ikke en holdbar løsning, som vi kan sætte hele vores lid til. Der er brug for et opgør med bureaukrati, lange sags- og godkendelsesprocesser, en fast track ordning for morgendagens teknologier, og konkrete initiativer til at høste det kæmpe potentiale for grøn omstilling, der ligger i energieffektivisering. påpeger direktøren
Kilde: Dansk Industri