• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiFødevarekemi01. 02. 2002 | Katrine Meyn

Hvad gør gær i ost?

BioteknologiFødevarekemi01. 02. 2002 By Katrine Meyn

Gærs positive bidrag til ostekvalitet.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2002 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Mogens Jakobsen, Mejeri- og Levnedsmiddelinstituttet, Den Kgl. Veterinær –og Landbohøjskole,

Set ud fra et historisk og et økonomisk synspunkt er gær vores mest intensivt udnyttede mikroorganismer. Anvendelsen strækker sig fra den klassiske brug til produktion af vin, øl og brød til den moderne bioteknologis brug af især Saccharomyces cerevisiae og forskellige genetiske konstruktioner af denne gær, som produktionsorganismer til fremstilling af farmaceutiske produkter m.m.
Gær kan også give alvorlige problemer i fødevarer, hvor de gennem vækst og metabolisk aktivitet kan føre til kvalitetsforringelse og direkte fordærv og kassation. Problemerne skyldes gærs evne til vækst ved lave temperaturer, deres forholdsvis simple næringsstofkrav og deres udtalte tolerance over for de fysisk-kemiske miljøfaktorer, som er væsentlige for konservering af fødevarer. En sådan dobbeltrolle er også typisk for gær i relation til deres forekomst og betydning i mejeriprodukter.
Det har vist sig, at det er bestemte gær, som på godt og ondt begår sig særligt godt i mejeriprodukter, og her finder man de gær, som allerede anvendes som starterkulturer eller har en sådan potentiel anvendelse i mejeriindustrien. I denne artikel beskrives sådanne ønskede gær- eller starterkulturer og deres positive bidrag til modning af ost.
Gær i mejeriprodukter har været emnet for en ekspertgruppe nedsat under IDF (International Dairy Federation). Denne gruppe har bl.a. holdt to internationale symposier, og som en udløber af det seneste er der netop udgivet et særnummer af The International Journal of Food Microbiology, 69, 1- 160, 2001, der kan bruges som en opdateret reference.

Gær naturligt associerede til ost
Spontan udvikling af gærceller til et antal på flere mio. pr. gram ost er for Danablu og andre skimmelmodnede oste snarere en regel end en undtagelse. Kontrolleret brug af bestemte gær som starterkultur finder sted for overflademodnede oste, som volumenmæssigt har en dominerende position i Danmark. Det fremgår af disse eksempler, at det er naturligt at støde på gær i høje koncentrationer i ost, og at disse gær kan have en ønskværdig eller ligefrem en nødvendig indvirkning på modningsforløb og ostekvalitet. De teknologiske egenskaber, der ligger til grund herfor, kan være assimilering og fermentering af restkulhydrater og organiske syrer i osten, lipolytisk og proteolytisk aktivitet, aromadannelse og positive mikrobiologiske interaktioner med andre kulturer, f.eks. de primære syrningskulturer og sekundære modningskulturer som Penicillium roqueforti, den anvendte skimmel i blåskimmelost. Endvidere er høj salttolerance et generelt teknologisk krav til disse gærkulturer og deres enzymatiske aktivitet. Det er også vigtigt, at de pågældende gær gennem udtalt vækst, metabolisme og substratforbrug er medvirkende til at etablere et stabilt mikromiljø i osten, uden at dens typiske profil går tabt. Endelig skal det nævnes, at visse gær har probiotiske egenskaber. I det følgende omtales de vigtigste af de teknologisk set velegnede gær.

Saccharomyces cerevisiae
Det er en velkendt gær, som indgår i vores hverdag i mange sammenhænge. Den anvendes som starterkultur ved fremstilling af brød, øl og vin. I osteverdenen er den kendt som starterkultur i Gorgonzola, og den optræder spontant i høje koncentrationer i flere typer af overflademodnede oste.
S. cerevisiae kan assimilere restkulhydrater som glukose og galaktose samt mælkesyre, og den kan således medvirke til at stabilisere mikromiljøet i en given ost. Salttolerancen er moderat, og den udvikler sig derfor bedst i oste med lavt saltindhold.
Den er med held anvendt i forsøg med fremstilling af blåskimmelost i Danmark. Den anvendte stamme af S. cerevisiae havde en stimulerende effekt på udviklingen af P. roqueforti, og den fremmede nedbrydningen af bestemte fraktioner af casein, ligesom den fremmede aromaudviklingen, hvilket resulterede i en præference for forsøgsostene ved sensorisk bedømmelse. Disse resultater og resultater fra anden forskning omkring denne gær tyder på, at bestemte stammer af S. cerevisiae har et proteolytisk system af relevans for ostemodning. Den store indsigt i S. cerevisiae, som er opnået efter den fulde sekvensering af genomet for en haploid laboratoriestamme i 1996 og efterfølgende post-genomiske studier, kan også bruges i mejerisammenhæng. En forventet homologi til de mejerirelevante stammer giver gode muligheder for at beskrive det proteolytiske system på molekylært niveau og efterfølgende at bruge denne viden til at optimere en ønsket enzymproduktion. Samtidig er det nærliggende at anvende det indgående kendskab til S. cerevisiae til målrettet at gennemføre stammeforbedringer ved klassisk forædling eller genetisk manipulation.

Debaryomyces hansenii
Denne gær indgår også i vor dagligdag. Den er en vigtig organisme i overflademodnede oste, som er en dominerende ostetype i Danmark. Endvidere optræder D. hansenii spontant i høje koncentrationer i Danablu og andre skimmelmodnede oste, og i Frankrig anvendes den som starterkultur i sådanne oste. Den anvendes også til fermentering af pølser, som er en anden vej frem til vort spisebord. D. hansenii har ingen eller kun svag proteolytisk og lipolytisk aktivitet, men den er alligevel meget aktuel som starterkultur til overflademodnede oste.
I overflademodnede oste ses først en dominans af gær, som igangsætter modningsforløbet bl.a. ved at forårsage en pH-stigning, der tillader vækst af en mere syrefølsom bakterieflora. Der er tale om komplekse mikrobielle interaktioner, hvori der indgår flere arter af gær og bakterier. De gær, som indgår i disse interaktioner er primært D. hansenii, men også arter som Yarrowia lipolytica, Kluyveromyces lactis og Candida zeylanoides menes at have betydning. For bakterierne er det en gruppe af taksonomisk dårligt definerede Gram positive, guanin- og cytosinrige stave omfattende Brevibacterium linens, Corynebacterium spp. og Arthrobacter spp. samt Micrococcus spp., som dominerer og spiller en afgørende rolle for modningsforløbet, specielt aromadannelsen. Mekanismen bag pH-stigningen fremkaldt af D. hansenii synes primært at være assimilering af mælkesyre og andre organiske syrer samt dannelse af basiske forbindelser med oprindelse i kvælstofskiftet. Det er også muligt, at D. hansenii producerer vækstfaktorer, som har gavnlig indvirkning på bakteriernes vækst. Den udbredte forekomst af D. hansenii i oste skyldes i stort omfang en meget høj salttolerance
Det er typisk for gær, at de indgår i mikrobielle interaktioner i ost. De basale mekanismer undersøges nu på molekylært niveau. Det sker som led i igangværende forskningsprojekter under Mejeribrugets Forskningsfond med særlig sigte på D. hansenii inklusive selektion af nye stammer og bedre karakterisering af kendte stammer til industriel brug. Interaktionerne undersøges også ved in-situ studier i ost af enkeltceller af gær og bakterier vha. »bio-imaging«-teknikker.

Yarrowia lipolytica
Denne gær er også naturligt associeret til ost, men ikke så udbredt og normalt ikke i så høje koncentrationer, som det er tilfældet for D. hansenii. Y. lipolytica er interessant i kraft af stærke proteolytiske og lipolytiske egenskaber. Den kan producere flere proteinaser, hvoraf flere er extracellulære, og Y. lipolytica kan nedbryde samtlige komponenter i casein. Den danner også flere lipaser, extracellulære, intracellulære og membranbundne, som har stærk lipolytisk aktivitet, der kan være to gange stærkere end aktiviteten af de mest lipolytiske stammer af P. roqueforti. Direkte anvendelse af Y. lipolytica som starterkultur, f.eks. til modning af Danablu, kan være problematisk, da det er vanskeligt at styre de udtalte enzymatiske aktiviteter. Endvidere er Y. lipolytica kendt for at producere brunlige pigmenter i ost. Derfor kan det være mere relevant at bruge udvalgte kulturer som produktionsorganismer for lipaser og proteaser, som kan oprenses og tilsættes ostemælken. Nyere undersøgelser har indikeret, at extracellulære enzymer fra Y. lipolytica kan medvirke til modning af Danablu og give en ost med typiske sensoriske egenskaber. Dette har øget interessen for at oprense og sekvensere lipaser og proteaser fra Y. lipolytica med henblik på kloning af de pågældende gener i producentorganismer.

Galactomyces geotrichum
Denne gær er måske bedre kendt under det anamorfe navn Geothricum candidum, men da alle isolater fra en nyere undersøgelse af danske hvidskimmeloste dannede ascosporer, synes det imidlertid korrekt at fastholde det teleomorfe navn. Det er en gær, der primært har interesse som starterkultur i hvidskimmeloste, hvor den anvendes sammen med Penicillium camemberti. Den er interessant i kraft af sine proteolytiske og lipolytiske egenskaber og en formodet indflydelse på aromabilledet i hvidskimmeloste. Dens tilstedeværelse synes også at kunne medvirke til et lavere indhold af bitre peptider i osten, en virkning som kan skyldes en vis inhibitiv effekt over for P. camemberti.
G. geotrichum har i sammenligning med andre gær udtalte og undertiden meget specifikke antimikrobielle egenskaber. Dens tilstedeværelse kan således give problemer ved modning af Danablu gennem hæmning af spiring og vækst af P. roqueforti. Visse stammer kan specifikt hæmme væksten af Listeria monocytogenes, hvilket peger på en anden mulig anvendelse af G. geothricum som en starterkultur til biokonservering.
Forekomst af antimikrobielle egenskaber over for starterkulturer i oste er ikke usædvanligt for gær, og det er derfor et forhold, som bør undersøges nøje inden en given kultur tages i anvendelse. Antimikrobielle egenskaber er ligesom andre teknologiske egenskaber stammebestemte.
Galactomyces geotrichum optræder i mange naturlige reservoirer, hvoraf mange er ostefremmede, og den rummer endog opportunistisk patogene former. Den store diversitet afspejler sig ikke i fenotypiske forskelle i henhold til klassiske taksonomiske kriterier og heller ikke i genotypiske forskelle ifølge molekylærbiologiske metoder, som for andre gær kan differentiere på subspecies-niveau. Hidtil har ITS (Intergenic Transcribed Spacers)-PCR RFLP og Mt (mitochondrial) DNA RFLP været afprøvet uden resultat. Andre metoder, inklusive anvendelsen af kromosomprofiler bestemt ved PFGE (pulsfelt gelelektroforese), vil blive forsøgt med det formål at udvikle en metode til sikkert og hurtigt at kunne adskille starterkulturer fra andre stammer.

Afsluttende bemærkninger
Som det fremgår, har interessen for at forstå det positive bidrag, gær kan give til modning af forskellige typer af oste, været stigende i de senere år. Det er ikke alene ønsket om hurtigere og mere kontrollerbare modningsforløb, som har været drivkraften. Det har også været ønsket om at kunne producere oste med en større sensorisk diversitet og nye egenskaber. Gær udgør en betydelig ressource for osterelevante enzymer, som vi får et stadig større kendskab til. Et kendskab der rækker fra de pågældende gener til de pågældende proteiners eller enzymers funktionelle egenskaber. Dermed er der skabt nye og bedre muligheder for at producere disse enzymer i passende mængder og gennemføre målrettede stammeforbedringer. Svarende til den større interesse gennemføres for tiden flere forskningsprojekter under Mejeribrugets Forskningsfond som samarbejdsprojekter med LMC på KVL og DTU. Interessen er yderligere styrket ved projekternes tilknytning til det etablerede MRI (Major Research Infracture) på LMC inden for hovedtemaet »Bio-imaging and Interactions in Food Matrices«. Der er således etableret et godt grundlag for fortsat dansk forskning i gærs rolle i modning af ost.

Skrevet i: Bioteknologi, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

  • Holm & Halby

    VidensDage’25 hos Holm og Halby: Faglig fordybelse og teknologisk indsigt i højsædet

  • Holm & Halby

    Fremtidens sikkerhedskabinetter: Er du rustet til den nye EN12469 / Annex 1

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    En fundamental del af forskningen

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik