• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi16. 10. 2023 | Heidi Thode

Hvad indeholder yoghurten af væsentlige lavmolekylære forbindelser?

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi16. 10. 2023 By Heidi Thode

Studier peger på, at det at spise yoghurt har særlige, gavnlige effekter, der mindsker risikoen for livsstilsygdomme. Vi lavede et studie for at dykke ned i, hvad det tilsyneladende er for nogle kemiske forbindelser i yoghurten, som kan forklare de biofunktionelle egenskaber.

Foto: freepik.com.

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2023 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Læs originalartiklen her

Af Hanne Christine Bertram1, Søren D. Nielsen1,2, Louise M.A. Jakobsen1 og Nina R.W. Geiker3,4
1 Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet
2 Arla Food Ingredients
3 Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet
4 Center for Sundt Liv og Trivsel

Mælk og mejeriprodukter tilfører os essentielle makro- og mikronæringsstoffer og udgør en vigtig del af kosten. På det seneste er der desuden opstået en stigende interesse for, om indtag af mejeriprodukter også er forbundet med biofunktionelle effekter. Især fermenterede mejeriprodukter har fået opmærksomhed på baggrund af deres tilsyneladende potentiale til at fremme menneskers sundhed. Dette hænger sammen med, at epidemiologiske undersøgelser har vist sammenhænge mellem indtag af fermenterede mejeriprodukter og en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme, type 2 diabetes og fedme [1]. Disse sammenhænge er understøttet af interventionsstudier, der viser gavnlige effekter af indtagelse af fermenterede mejeriprodukter på risikofaktorer såsom blodets lipidprofil [2] og fedtindhold i leveren [3]. Men hvad ligger til grund for disse gavnlige effekter?

Mekanismerne bag gavnlige effekter
Fermenterede mejeriprodukter som yoghurt er karakteriseret ved, at der tilsættes en starterkultur under fremstillingen, og der er blevet spekuleret i, hvilken rolle starterkulturen har for de gavnlige effekter, man har forbundet med indtaget af fermenterede mejeriprodukter. En mulig faktor er, at bakterierne danner bioaktive forbindelser, der bidrager til de gavnlige effekter. En anden faktor, der muligvis kan være medvirkende til at forklare de gavnlige effekter, er, at fermenterede mejeriprodukter har et højere indhold af mælkesyre og lavere pH-værdier end ikke-fermenterede mejeriprodukter, hvilket også vil kunne indvirke på kemien i mave-tarm-kanalen og derved ændre struktur og tilgængelighed af ​​tilstedeværende kostkomponenter.
For at belyse, hvilke reelle forskelle der findes i mejeriprodukters indhold af lavmolekylære forbindelser med mulige bioaktive funktioner, lavede vi et studie, hvor fire forskellige mejeriprodukter blev analyseret for deres indhold af metabolitter og peptider [4]. De fire mejeriprodukter bestod af konventionel sødmælk, en kemisk syrnet mælk, sødmælksyoghurt, samt en sødmælksyoghurt, der efterfølgende blev varmebehandlet med henblik på at inaktivere starterkulturen (figur 1).
Sødmælksyoghurten, fremstillet med en startkultur bestående af S. thermophilus og L. delbrueckii subsp. bulgaricus, blev endvidere analyseret både kort tid efter fremstilling og efter 14 dages opbevaring på almindelig køl ved 4°C. Produkterne havde stort set identisk indhold af fedt (3,5 g/100 g) og protein (3,4-3,8 g/100 g), mens kulhydratindholdet var lidt højere i den kemisk syrnede mælk (5,8 g vs. 3,5 g/100 g, hvor tilsætning af stivelse var nødvendig af hensyn til teksturen.

Metabolomics
Metabolitter i de undersøgte mejeriprodukter blev analyseret ved hjælp af metabolomics, hvor proton NMR-spektroskopi udgjorde den analytiske platform. I alt 29 metabolitter blev identificeret og kvantificeret. De kvantificerede forbindelser omfattede aminosyrer, organiske syrer, produkter, der indgår i citronsyrecyklus og glykaner. Principal component analyse (PCA) blev gennemført på metabolitkoncentrationerne (figur 2).
Samlet set udviste de fermenterede produkter en mere kompleks metabolitprofil end det kemisk syrnede produkt og sødmælk. Sammenlignet med ikke-fermenterede produkter (sødmælk og kemisk syrnet mælk) var begge de fermenterede yoghurter (fermenteret og varme-inaktiveret fermenteret) karakteriseret ved højere niveauer af forgrenede aminosyrer (leucin, isoleucin og valin), citronsyrecyklus-produkter samt produkter fra sakkarolytisk aktivitet.
Laktose var det primære kulhydrat til stede i mejeriprodukterne, og niveauet var højest i sødmælk (217 mM) og kemisk syrnet mælk (186 mM), mens det var lavere i de to mikrobielt fermenterede yoghurter (fermenteret (125 mM) og varmeinaktiveret fermenteret (112 mM). Dette hænger sammen med, at kulstof fra laktose udnyttes af starterkulturen, som ved fermentering genererer mælkesyre og andre organiske syrer. Tilstedeværelsen af ​​galaktose i fermenterede yoghurter afspejler den mekanisme, som starterkulturen anvender til laktosefermentering; laktose transporteres ind i bakteriecellerne, hvor det hydrolyseres til glukose og galaktose. Mens glukose metaboliseres yderligere inde i cellerne, udskilles det meste galaktose, da det ikke er det foretrukne substrat for bakterierne i yoghurtkulturen [5]. Mælkesyre er den primære metabolit, der dannes af ​​mælkesyrebakteriers fermentering, men i den kemisk syrnede mælk blev mælkesyre tilsat som kemisk syrningsmiddel. Bortset fra sødmælk var mælkesyre til stede i sammenlignelige koncentrationer i de øvrige mejeriprodukter. Køleopbevaring af den fermenterede yoghurt ændrede ikke den metaboliske profil markant.

Peptidomics
Mejeriprodukternes indhold af peptider blev analyseret ved hjælp af peptidomics med massespektrometri som analytisk platform. Det samlede antal peptider identificeret i den fermenterede sødmælksyoghurt var 402, og dette antal steg til 514 peptider efter 14 dages køleopbevaring, hvilket sandsynligvis er et resultat af en fortsat fermenteringsaktivitet af starterkulturen under opbevaring. Yoghurten, der blev varmeinaktiveret efter en fermenteringsperiode på 13 timer (42°C), viste sig at indeholde 482 peptider i gennemsnit (figur 3A), og lignede således en fermenteret yoghurt opbevaret på køl i 14 dage med hensyn til peptidindhold. Dette fund tyder på, at den proteolytiske aktivitet steg på grund af termisk denaturering af proteiner, eller at opvarmningen øgede permeabiliteten af ​​lactobacillus cellevæg med en resulterende øget frigivelse af proteolytiske enzymer i yoghurten. De fermenterede yoghurtprøver indeholdt signifikant flere peptider (op til 354 procent) med en signifikant højere totalmængde end kemisk syrnet mælk, som havde et tilsvarende antal peptider som sødmælk; i gennemsnit henholdsvis 145 og 123 identificerede peptider (figur 3A og 3B).
Peptider, der blev identificeret i mindst 50 procent af replikaterne fra en yoghurt, blev sammenlignet mellem de fire mejeriprodukter, der enten var kemisk syrnet eller fermenteret (figur 3B). Kun 15 peptider overlappede mellem alle fire produkter, mens 247 peptider overlappede mellem de tre mikrobielt fermenterede yoghurter. Fermenteret yoghurt ved 1 og 14 dages opbevaring havde 110 peptider til fælles, som ikke fandtes i nogle af ​​de andre produkter. Kemisk syrnet mælk og varmeinaktiveret fermenteret yoghurt havde det højeste antal peptider, der var unikke for det specifikke produkt, hvilket betyder, at peptidprofilen er ret forskellig for henholdsvis de kemisk syrnede, de fermenterede og de varmeinaktiverede fermenterede produkter.

Peptidernes egenskaber
De identificerede peptider til stede i mejeriprodukterne blev sammenlignet for sekvenshomologi (>80% sekvenslighed) med kendte bioaktive peptider under anvendelse af den såkaldte Milk Bioactive Peptide Database (MBPDB, http://mbpdb.nws.oregonstate.edu/) [6] (tabel 1). Af de 402 identificerede peptider i fermenteret yoghurt havde 145 peptider en høj sekvenshomologi med kendte bioaktive peptider. Efter 14 dages køleopbevaring af yoghurten steg antallet af peptider med homologi med kendte bioaktive peptider til 174. Af de 482 peptider identificeret i varmeinaktiveret fermenteret yoghurt var 181 meget homologe med kendte bioaktive peptider, flere af disse med mere end én kendt biologisk funktion. Flere af peptiderne, der ikke matchede kendte bioaktive peptider, blev prædikteret at indeholde potentiel bioaktivitet med blodtrykssænkende effekter (ACE-hæmning) og antimikrobiel aktivitet (tabel 1).

Konklusion
Vores studie viste, at yoghurt indeholder langt flere peptider end mælk. Fermentering eller kemisk syrning resulterede i et højere bioaktivt peptidpotentiale. I det ikke-varmeinaktiverede fermenterede yoghurtprodukt var der en kontinuerlig dannelse af peptider over en 14 dages køleopbevaringsperiode. Varmeinaktivering af en fermenteret yoghurt forlænger holdbarheden af et yoghurtprodukt, og det er derfor spændende, at vi fandt ud af, at varmebehandling af den fermenterede yoghurt viste samme eller højere niveau af peptider end den ikke-varme-inaktiverede yoghurt. Som forventet indeholdt fermenteret yoghurt mindre laktose, men mere galaktose og højere niveauer af organiske syrer fra sakkarolytisk fermentering. Selvom der stadig er mange uafklarede faktorer, såsom om peptider stadig har bioaktive egenskaber efter at have passeret mave-tarm-kanalen, kan de identificerede forskelle i indholdet af lavmolekylære forbindelser i henholdsvis mælk og yoghurt formentlig bidrage til at forklare, at produkterne indøver forskellig effekt på vores sundhed, når vi indtager dem.

E-mail:
Hanne Christine Bertram: hannec.bertram@food.au.dk

Referencer
1. Savaiano, D., Hutkins, R.W. 2021. Yogurt cultured fermented milk, and health: a systematic review. Nutr Reviews, 79, 599-614.
2. Sadrzadeh-Yeganeh, H., Elmadfa, I., Djazayery, A., Jalali, M., Heshmat, R., Chamary, M. 2010. The effects of probiotic and conventional yoghurt on lipid profile in women. Br J Nutr, 103, 1778-1783.
3. Chen, Y., Feng, R., Yang, X., Dai, J., Huang, M., Ji, X., Li, Y., Okekunle, A.P., Gao, G., Onwuka, J.U. et al. 2019. Yogurt improves insulin resistance and liver fat in obese women with nonalcoholic fatty liver disease and metabolic syndrome: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr, 109, 1611-169.
4. Nielsen, S.D., Jakobsen, L.M.A., Geiker, N.R.W., Bertram, H.C. 2022. Chemically acidified, live and heat-inactivated fermented dairy yoghurt show distinct bioactive peptides, free amino acids and small compounds profiles. Food Chemistry, 376, article no 131919.
5. Sørensen, K. I., Curic-Bawden, M., Junge, M. P., Janzen, T., & Johansen, E. 2016. Enhancing the Sweetness of Yoghurt through Metabolic Remodeling of Carbohydrate Metabolism in Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Appl Environ Microbiol, 82, 3683-3692.
6. Nielsen, S.D., Beverly, R.L., Qu, Y.Y., Dallas, D.C. 2017. Milk bioactive peptide database: A comprehensive database of milk protein-derived bioactive peptides and novel visualization. Food Chemistry, 232, 673-682

BOKS 1:
ACE og ACE-hæmning
ACE står for ”Angiotensin Converting Enzyme” (ACE), og ACE-hæmmere hæmmer enzymet, som er ansvarlig for omdannelsen af angiotensin I til angiotensin II. Angiotensin II binder til receptorer på glatmuskelceller i blodkarsvæggene. Dette fører til, at blodkarrene trækker sig sammen og blodtrykket stiger. Ved at hæmme denne omdannelse virker ACE-hæmmere blodtrykssænkende.

BOKS 2:
Nærværende studie var en del af projektet ”FerMets”, der er finansieret af Arla Food for Health og Mælkeafgiftsfonden.

Skrevet i: Aktuelt, Artikler fra Dansk Kemi, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

Artikler fra Dansk KemiBioteknologiTop02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

AktueltFødevarekemiKlima og miljø24. 03. 2025

Svampeangreb er en af de slemme skader, som kan ramme kartoffelproduktionen. Nu har den danske biotechvirksomhed Healthycrop lykkedes med at finde et gen, som kan styrke kartoflens naturlige modstandskræft. Og det i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

  • Medicin udviklet mod for højt blodtryk kan også anvendes mod – hjertesorg

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik