• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø01. 06. 2007 | Katrine Meyn

Hvorfor er asbestfibre skadelige for lungerne?

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø01. 06. 2007 By Katrine Meyn

Asbestskandalerne syntes aldrig helt at ville stoppe. Med ujævne mellemrum dukker en ny sag op i medierne, men mens de fleste godt er klar over, at asbest er skadelig, så er baggrunden for farligheden ikke altid belyst.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6/7, 2007 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Morten Gudmundsson, arbejdsmiljørådgiver,i Dansk Arbejdsmiljø

Det er de færreste i dag, som ikke er klar over, at indånding af asbestfibre kan føre til alvorlige sygdomme i lungerne, herunder stenlunger, lungekræft og den frygtede mesotheliomkræft. Men hvad er det, der gør disse asbestfibre så sundhedsfarlige, at man ikke uden videre må håndtere materialer, som kan frigive asbestfibre til den luft, vi indånder.
Asbest er i Danmark defineret som følgende seks naturligt forekommende mineraler:
1. actinolit, CAS-nr. 77536-66-4,
2. asbestgrunerit (amosit), CAS-nr. 12172-73-5 (brun asbest),
3. anthophyllit, CAS-nr. 77536-67-5,
4. chrysotil, CAS-nr. 12001-29-5 (hvid asbest),
5. crocidolit, CAS-nr. 12001-28-4 (blå asbest),
6. tremolit, CAS-nr. 77536-68-6.
Definitionen stammer fra Arbejdstilsynets bekendtgørelse om asbest nr. 1502 af 21. december 2004 og er dermed officiel i forhold til alle arbejdsrelaterede forhold, der berøres af asbest. Denne definition er i tråd med bl.a. den internationale anbefaling fra Europa-Kommissionens vejledning om best practice på asbestområdet [1].
Bortset fra chrysotil, der er et lagsilikat i familie med f.eks. chlorit, glimmermineraler og lermineraler, er alle asbestmineralerne amfiboler. Fælles for amfibolerne er deres krystalform, som kan komme til udtryk som fibre. Chrysotil, som ikke blot afviger fra amfibolerne i sammensætning, afviger også fra amfibolerne i krystalform. Chrysotil forekommer ofte som sammenrullede plader, der danner bittesmå rør. Disse rør er dog så små, at de selv i mikroskopet fremstår som fiberlignende for det menneskelige øje.
Helt fra begyndelsen af industrieventyret om asbest har man været klar over, at der var noget sundhedsskadeligt forbundet med håndteringen af asbest. Og fra starten har man rettet opmærksomheden mod asbestens særkende, nemlig fiberformen [2]. Det er dog først inden for de seneste år, at man for alvor har fået indsigt i, hvad der sker, når asbestfibrene finder vej ned i vores lunger. Og her er der dukket flere interessante opdagelser op, som vi skal se nærmere på.

Reactive Oxygen Species (ROS)
Flere undersøgelse viser, at chrysotil i mange tilfælde let nedbrydes i lungevæsken [3]. En af de primære drivere er en pH på 4-7 i lungevæsken, som angriber de yderste brucitlignende lag i chrysotilmineralet. Når de brucitlignende lag opløses, efterlades en amorf siliciumoxid, som makrofager kan omslutte og dermed fragte ud af lungerne. Denne proces har i flere tilfælde ført til, at man ved optællinger af asbestfibre i lungevæv efter al sandsynlighed har haft en underrepræsentation af chrysotil i forhold til den mængde, der oprindeligt har været inhaleret i lungerne [4].
Der er derimod ikke tegn på, at amfibolmineralerne nedbrydes i samme grad i lungerne. Det er foreslået, at de relativt svage bindinger, som er imellem dobbeltkæderne af SiO2, kan blive nedbrudt. Det fører til fibre, som vil have et aspect ratio, der er langt højere end de fibre, som oprindeligt blev inhaleret. Disse fibre vil med andre ord være meget lange og utroligt tynde og fibrene vil skabe store problemer for makrofager, som forsøger at omslutte disse [4].
En del af kroppens forsvar mod eksterne forureninger er de såkaldte makrofager. Makrofager er celler, der fungerer som »skraldemænd« bl.a. i lungerne, hvor de omslutter og dermed uskadeliggører f.eks. partikler og andre fremmedlegemer. Herefter bistår makrofagerne med at få fremmedlegemet fragtet ud af kroppen igen. Makrofager kan komme til kort over for asbestfibre, der er meget længere end 15µm, da fibre af denne størrelse er for store til, at makrofagen kan omslutte dem helt. En makrofag, som har forsøgt at omslutte en asbestfiber af den størrelse, vil i realiteten ikke kunne transportere fiberen ud af lungen igen. Og dermed vil der være basis for en kritisk blivende betændelsestilstand [4]. Når makrofagen angriber asbestfiberen, vil en del af dette angreb være i form af en betændelse i det nærmeste væv for at forsøge at aflive fiberen, hvis den f.eks. skulle vise sig at være en bakterie eller et virus. I dette tilfælde vil betændelsen dog ikke have nogen effekt på fiberen, men vil derimod skabe problemer for det nærmeste væv, som også påvirkes af betændelsen [5].
Når makrofagen opretholder denne betændelse sker det bl.a. under frigivelse af Reactive Oxygen Species (ROS), som er særdeles reaktive molekyler. Disse ROS er udstyret med bl.a. uparrede elektroner, der potentielt er meget skadelige for såvel cellemembraner som for DNA. ROS er i stand til at nedbryde cellemembraner, så cellerne tvinges til at regenerere sig, og i denne proces kan der ske fejl, som cellerne så kan føre videre. Mht. DNA så viser flere undersøgelser, at ROS er involveret i, at bestemte linjer i DNA ødelægges eller helt fjernes [6,7,8]. Der er delte meninger om, hvorvidt ROS påvirker såvel celler som DNA direkte, eller om de fungerer som et blandt flere mulige mellemled i den ødelæggende proces [9].

Lungerne løbes over ende
Et andet aspekt, der er blevet forsket i, er påvirkninger fra asbestfibrene på de processer, som sker i lungerne. Bl.a. har flere undersøgt Fe-ioners (jern) påvirkninger af f.eks. ROS [10]. Fe2+ frigives til lungevæsken fra processer, som sker på overfladen af asbestfibre i lungerne. Disse overfladenære processer kan muligvis være reaktioner med Fe-rige proteiner. Det har også været foreslået, at Fe-ionerne frigives fra selve asbestfibrene. Frigivelsen af Fe-ioner fra asbestfibre kan tænkes at ske fra eksisterende overfladeforurening på asbestfibrene eller fra den oprindelig Fe-forurening i de brucitlignende lag, som nedbrydes, når chrysotil bliver opløst af lungevæsken [4,5].
En anden mulig kilde til frie Fe-ioner er redoxprocesser i enderne af amfibolfibre. Grunden til at disse ender er interessante er, at de typisk stikker ud af makrofager, som forsøger at omslutte amfibolfibre. Disse redoxprocesser kan muligvis være i stand til at reducere Fe-rige proteiner og dermed frigive Fe-ioner til lungevæsken [5].
Endelig er det foreslået af [11], at meget voldsomme eksponeringer af asbestfibre kan resultere i »lung overload«, dvs. at lungernes naturlige respons på fremmedlegemer så at sige løbes over ende. Dette »lung overload« kan opdeles i to trin: 1. makrofagerne kan ikke omkranse alle fibre, eller fibrene er for store til, at makrofagerne kan omfavne dem, 2. antioxidant-forsvaret i lungerne kan ikke hindre dannelsen af ROS, som medfører skader på celler og på DNA.

Tænk asbest før arbejdet begynder
I det daglige arbejde med at håndtere materialer, som indeholder asbest, fortaber de finere detaljer sig dog hurtigt. Her er der en bestemt praktisk detalje, som alle kan forholde sig til. Asbestfibre skal ikke nå ned i vores lunger. Og her er det ikke nok at bruge et åndedrætsværn. Allerede inden man påbegynder en opgave, skal man have dannet sig det fulde overblik over den aktuelle asbestsituation. Desuden skal man sikre, at man benytter sig af de bedst tænkelige metoder. Man skal sikre sig, at man har det rette udstyr til rådighed. Man skal sikre sig, at man uddanner og instruerer de rigtige personer. Og så skal man naturligvis sikre sig mod uheld og utilsigtede situationer. Men det er en helt anden historie.
Dansk Arbejdsmiljø er som en del af Birch & Krogboe landets førende autoriserede arbejdsmiljørådgiver med ca. 120 arbejdsmiljøkonsulenter. Dansk Arbejdsmiljø er eksperter inden for fysisk og psykisk arbejdsmiljø og kan tilbyde kunderne højt kvalificeret rådgivning, arbejdsmiljøuddannelser, sundhedsfremmeprogrammer, advokatbistand m.m. Se mere på http://www.dansk-arbejdsmiljoe.dk.

Referencer
1. Europa Kommisionen, Ikke-bindende vejledning om bedste praksis, 2006
2. Greenberg, M., Am. J. Ind. Med. 46 (2004) 304-311
3. Kogan, F. M. & Nikitina, O. V., Environ. Health Perspect 102 Suppl. 5 (1994) 205-206
4. Bernstein, D. M. & Hoskins J. A., Regl. Tox. Pharm. 45 (2006) 252-264
5. Guthrie, Jr., G. D., Rev. Geophys. 33 Suppl. (1995)
6. MacCorkle, R. a., Slattery, S. D., Nash, D. R. & Brinkley, B. R., Cell Motil. Cytoskeleton 63 (2006) 646-657
7. Donaldson, K. & Tran, C. L. Inhal. Tox. 14 (2002) 5-27
8. Driscoll et al., Inhal. Tox. 14 (2002) 101-118
9. Aljandali et al. 2001 J. Lab.Clin. Med. 137 314–315
10. Ghio et al., Tox. Path. 34 (2006) 723-729
11. Oberdörster (2002) Inhal. Toxicol. 14 (1), 29–56.

Figur 1.
A: Strukturen af chrysotilfibre. (a) viser misforholdet mellem siliciumoxidlaget (Si) og magnesiumoxidlaget (Mg), som fører til en bøjning af lagene (b). (c) og (d)viser strukturen i praksis, hvor lagene bøjes for give stabilitet i strukturen.
B: Opløsning af chrysotilfibre. Magnesiumoxidlaget nedbrydes ved nær neutral pH, og siliciumoxidmatricen nedbrydes ved lav pH. Dermed svækkes chrysotilfiberen, hvorefter den kan blive opløst [4].

Figur 2.
A: Strukturen af amfibolfibre. Figuren viser, hvordan dobbeltkæder af siliciumoxid holdes sammen af kationer (f.eks. magnesium i tremolit).
B: Strukturen opdeles nemmest langs med dobbeltkæderne af siliciumoxid, da kationernes bindinger er relativt svage. Ved neutral til svagt sur pH vil kationerne slippe dobbeltkæderne af siliciumoxid, og dermed bliver fibrene opdelt til mindre fibre [4].

Skrevet i: Arbejdsmiljø/Indeklima, Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik