Af Ole Bostrup
En meget lille mængde indium – ca. 10 µg – bringes vha. en nikkelspatel ind i en ikke-lysende bunsenbrænderflamme. Man ser en pragtfuld blå flamme.
Indiumlegering
I et pyrex-reagensglas blandes:
4,9 g Bi (smeltepunkt 271ºC)
1,8 g Pb (smeltepunkt 327ºC)
1,2 g Sn (smeltepunkt 232ºC)
2,1 g In (smeltepunkt) 156ºC)
Reagensglas med indhold opvarmes til ca. 400ºC.
Blandingen smelter. Der er dannet en sølvlignende væske. Oven på denne flyder en smule slagge – formentlig oxider.
Væsken dekanteres over i et rent reagensglas. Her lader man den afkøle til en fast sølvlignende legering.
Legeringen opvarmes, den smelter. Smeltepunkt for legeringen måles med et termoelement til 58ºC. Det betyder, at man kan smelte den i en kop med varmt vand.
Pris
Indium er et sjældent metal og prisen derfor høj. Firmet Bie & Berntsen A/S sælger en vare, der består af 99,9% In for 356 kr. for 10 g. Det beskrevne forsøg kostede således ca. 75 kr. Men den fremstillede legering kan forevises år efter år.
Historien
Professor Ferdinand Reich (1799-1882) arbejdede sammen med videnskabelig assistent Hieronymus Theodor Richter (1824-1898) i det mineralogiske laboratorium i Freiberg. Det var ikke i Freiburg, som det står i flere standardværker (boks). Reich & Richter skriver, at de arbejdede i Freiberg, og de må jo vide det.
Reich & Richter undersøgte nogle prøver af sphalerit (zinksulfid), der var blevet bragt til laboratoriet. De var især interesserede i thallium. De undersøgte det urene sphalerit i et spektroskop og fandt en kraftig blå linje, som de ikke kendte hverken fra thallium eller fra noget andet grundstof. De sluttede heraf, at de havde opdaget et nyt grundstof, som de kaldte indium efter farvestoffet indigo. De foretog nogle foreløbige undersøgelser af indiums kemi og skyndte sig at publicere en notits [1].
Reich & Richter fortsatte forsøgene. Inden der var gået et år, havde de udvundet flere gram af det nye metal [2].
Indium er som anført sjældent, men da det danner nyttige legeringer med andre metaller, har man med møje og besvær udviklet metoder til at udvinde det.
Takord
Metallurgen Niels F. Gram, der var medlem af bestyrelsen for Dansk Selskab for Historisk Kemi, opfordrede mig kort før han døde til at udvikle et demonstrationsforsøg med indium. Institut for Kemi, DTU stillede sig beredvilligt til rådighed.
Referencer
1. F. REICH; TH. RICHTER 1863: Vorläufige Notiz über ein neues Metall. Journal für praktische Chemie 89: 441
2. F. REICH; TH. RICHTER 1864: Ueber das Indium. Journal für praktische Chemie 92: 480