
Svenske Stora Enso, en stor spiller indenfor papir og træ, er gået sammen med de nye svenske batteri-virksomhed Northvolt om at skabe bæredygtige batterier ved hjælp af ligninbaseret kulstof produceret med fornybart træ fra de nordiske skove. Målet er at udvikle verdens første industrialiserede batteri med anode, der udelukkende kommer fra europæiske råmaterialer, hvilket sænker både CO2-fodaftrykket og omkostningerne.
Virksomhederne har indgået en fælles udviklingsaftale om at skabe et bæredygtigt batteri med anode fremstillet af vedvarende råmaterialer, der hentes bæredygtigt og lokalt i de nordiske lande.
Stora Enso vil levere sit ligninbaserede anodemateriale Lignode, der stammer fra bæredygtigt forvaltede skove, mens Northvolt vil drive celledesign, produktionsprocesudvikling og opskalering af teknologien.
Lignin er en plante-afledt polymer, der findes i cellevæggene af planter på tørre land. Træer er sammensat af 20-30 procent lignin, hvor det fungerer som et naturligt og stærkt bindemiddel. Det er en af de største vedvarende kilder til kulstof overalt.
Stora Ensos pilotanlæg for biobaserede kulstofmaterialer er placeret på koncernens produktionssted i Sunila i Finland, hvor lignin er blevet produceret industrielt siden 2015. Den årlige produktionskapacitet for lignin er på 50.000 tons, hvilket gør Stora Enso til den største kraftligninproducent i verden . Gruppen evaluerer også sin første industrielle produktion af Lignode på Sunila-stedet gennem en feasibility-undersøgelse.
Kilde: Stora Enso