DTU Fødevareinstituttet har i en ny rapport lavet en samlet vurdering af resultaterne fra Fødevarestyrelsens pesticidkontrol for 2012-2017. Den viser, at prøver af frugt og grøntsager oftere indeholder pesticidrester end de andre typer undersøgte fødevarer – cerealier, kød, børnemad og andre forarbejdede fødevarer.
Generelt er der også oftere flere pesticidrester i importerede produkter end tilsvarende danske varer, ligesom de udenlandske prøver oftere indeholder mere end ét pesticid i samme prøve.
– Vores beregninger viser, at forbrugere generelt kan nedsætte deres pesticidindtag med cirka en tredjedel ved at vælge danskproducerede afgrøder i stedet for tilsvarende udenlandske, hvor det er muligt. Hvis man gerne vil undgå pesticider i kosten, kan man vælge blandt de økologiske varianter, som generelt er pesticidfri, siger seniorrådgiver Bodil Hamborg Jensen fra DTU Fødevareinstituttet.
Ingen sporbare pesticidrester er fundet i 58,6 procent af de 13.492 undersøgte prøver, mens pesticidrester under EU’s tilladte grænseværdier er fundet i 40 procent af prøverne. Pesticidrester, der overskrider grænseværdierne, er kun fundet i 1,4 procent af prøverne.
DTU Fødevareinstituttet vurderer i rapporten, at danskere ikke er udsat for indhold af pesticidrester i fødevarer, der udgør en sundhedsmæssig risiko, ved som anbefalet at spise 600 gram frugt og grønt dagligt – uanset hvor fødevarerne kommer fra, og om de er konventionelt eller økologisk produceret.
Råd til at undgå pesticidrester
Pesticidrester sidder i høj grad på overfladen af frugt og grøntsager, og der er stor forskel på, hvor meget der trænger ind i den spiselige del.
I citrusfrugter, melon og banan sidder cirka 90 procent af pesticidindholdet i skrællen/skallen, så pesticidindtaget bliver betydeligt reduceret ved at fjerne den.
I nogle frugter er det muligt at fjerne en del af pesticidindholdet ved vask. Således kan op til halvdelen af pesticidindholdet i jordbær, vindruer og æbler vaskes af.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet