I de senere år har danske buskbom måtte slås med to svampesygdomme, men nu har buksbomhalvmøl meldt sin ankomst, og dermed vil mange buksbom formentligt lade livet de kommende år.
Der er møllets larver, der er problemet. Møllene, der breder sig mere og mere, lægger deres æg på buksbommen, og når de klækkes, lever larverne af plantens blade. Når det går værst for sig, kan de små stribede larver afløve hele planten.
Haveselskabet, der er en landsdækkende nonprofit-forening for haveejere med cirka 30.000 medlemmer, har gennem mere end 150 år arbejdet for at udbrede ny viden om haven til danskerne og rådgive om valg af sunde og robuste planter til de danske haver.
Problemerne med buksbom er nu så omfattende, at Haveselskabet ikke længere kan anbefale den til haveejerne.
– Man kan være heldig at have buksbom, som endnu ikke er angrebet. Er ens planter ikke ramt, kan man sagtens beholde dem og håbe på det bedste. Men møllene er et invasivt skadedyr, og derfor forventer vi ikke, at det her problem bare forsvinder igen. Af den grund anbefaler vi alternativer, hvis man skal plante nyt i haven, siger Louise Møller og tilføjer, at der sælges enorme mængder buksbom i Danmark, men at haveejerne bør tænke sig om en ekstra gang, når de vælger nye planter.
Buksbom er også de senere været angrebet af to svampesygdomme, men her kan man få plantevarianter, der er meget hårdføre – men ikke overfor halvmøl.
Her findes der til gengæld et biologisk middel baseret på bakterier, som larverne kan bekæmpes med. Men det løser ikke problemet på sigt, og midlet er både arbejdskrævende og bekosteligt. Derfor anbefaler Haveselskabet i stedet, at man finder alternativer til buksbom.
– Problemerne med buksbomhalvmøl er opstået, fordi vi importerer planter fra udlandet. Både plante og møl stammer fra Asien, men en stor del af de buksbom der sælges i Danmark importeres fra andre europæiske lande, særligt Holland. På trods af strenge krav til plantesundhed, er det næsten umuligt at se, om der er æg, som alligevel overlever på planten, og derfor kan møllene følge med ind i de danske haver, forklarer Louise Møller.
Buksbommen har været brugt som prydplante i Danmark siden 1500-tallet. Mange store parker og barokanlæg rundt om landets slotte og herregårde er indrettet med formklippede buksbom, men også i de private haver har den i årtier været en flittigt brugt prydplante.
Kilde: Haveselskabet