• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Branchenyt01. 08. 2006 | Katrine Meyn

Jesper Bendix: Analyse – syntese – matematisering

Branchenyt01. 08. 2006 By Katrine Meyn

Ordene står på bagsiden af Bjerrum-medaljen som Jesper Bendix modtog i juni for sin indsats inden for koordinationskemi og multipel-bundne ligander, og ordene er meget betegnende for den måde han arbejder på. Et arbejde der indtil videre omfatter oxido, nitrido- og carbidoligander.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 8, 2006 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Katrine Meyn

Jesper Bendix’ interesse for kemi har altid været der. Som barn fik han et lille kemisæt af sin far, og han fandt ud af, hvor fascinerende det er, at man rimelig let og med meget lille kemisk forhåndsviden kan skabe farver, lys, forbrændinger og eksplosioner. Faren fortrød i øvrigt sin investering op til flere gange.
– I min gymnasietid var forsøgene i hjemmelaboratoriet blevet mere systematiske, jeg havde bl.a. investeret i en vægt, så jeg kunne lave kvantitative målinger, siger han.
Men kemien var trængt af andre interesser, bl.a. fysik og datalogi. I 1984 deltog han i Kemiolympiaden i Frankfurt. En spændende tur, der bl.a. viste ham, hvor massivt andre lande satsede på kemi, og den fik en god afslutning med en sølvmedalje.

En brugervenlig model
– Efter en kort flirt med kemi-datalogi-studiet på KU skiftede jeg til den rene kemilinje.
– Jeg lavede bachelorprojekt i metalorganisk kemi, noget der ellers ikke er den store tradition for på Københavns Universitet. København er derimod et »stort« sted i klassisk uorganisk-kemisk sammenhæng, med traditioner der udspringer af S.M. Jørgensens koordinationskemiske arbejder omkring 1900.
Den primære grund til at jeg blev uorganiker var professor Claus Schäffer. Han formåede at undervise en meget inhomogen forsamling, så alle følte, de fik noget ud af det. Det var imponerende, og han var et oplagt valg som specialevejleder. Schäffer havde været med til at udvikle ligand-felt-teorien, der beskriver liganders elektroniske egenskaber og elektronenerginiveauer i metalforbindelser.
– Bindes et vandmolekyle til en metalion, vil man antage, at der sker en frastødning mellem elektronerne på liganden og på metallet, bindes der i stedet en hydroxidion til metalionen, vil man antage, at effekten er større, men det er ikke tilfældet – effekten bliver mindre, og det forklares i hans modeller. En af modellerne bruges til biosystemer. Den kan håndtere en vilkårlig geometri med en vilkårlig orientering af ligander (ikke kun regulære geometrier), og den er simpel, fordi den kun behandler orbitalerne på metallet.
– En stor del af mit projekt bestod i at udvikle et program, der gjorde modellen mere brugervenlig. Men traditionen på det uorganiske laboratorium var, at det er vigtigt både at kunne syntetisere og måle og kunne modellere og fortolke resultaterne, fortæller Jesper Bendix.

Et lykketræf: Oxoforbindelser af molybden
Claus Schäffer gav Jesper Bendix to praktiske projekter at vælge mellem, og han valgte naturligvis det, der sandsynligvis ikke ville virke. Projektet kiksede, men han valgte alligevel at arbejde videre med det utilsigtede produkt, trans-[Mo(O)(F)(Py)4]+. Det viste sig, at han ved et tilfælde havde fået indført en oxidoligand, der dominerede metallets elektroniske egenskaberog reaktivitet. Forbindelsen var umagnetisk, til trods for at den havde to d-elektroner – som altså ganske usædvanligt var parrede.. Forbindelserne viste sig at være et fremragende udgangsmateriale til at lave oxoforbindelser af molybden, faktisk det bedste overhovedet.
Jesper Bendix fremstillede nu en vifte af nye molybden-oxoforbindelser. Efter at have afleveret sit speciale i 1993 underviste han ½ år. Derefter fik han et af universitetets ph.d.-stipendier og fortsatte sit arbejde med oxokemien. Sammen med en specialestuderende blev arbejdet udstrakt til wolfram og rhenium.

Spektroskopisk undersøgelse af metalnitrider
I 1997 var han så heldig at komme ½ år til det daværende Max-Planck Institut für Strahlenchemie. Målet var at komme til at arbejde med nitridkomplekser (med liganden N3-). På en konference havde han mødt en af Karl Wieghardts studerende (Karl Wieghardt er en af de største uorganiske kemikere i Europa), der havde fremtillet nitridkomplekser ud fra 1. overgangsperiode. I modsætning til alle andre ligander kendes nitrider primært med metaller fra 2. og 3. overgangsperiode.
– Jeg fortalte Karl Wieghardt, at jeg havde lavet et program, der kunne udregne elektronstrukturer osv., og at jeg gerne ville lave beregningerne på nitridkomplekserne. Hans nedslående svar var:
»Der er mange mennesker, der gerne vil lave beregninger, gå du ud og syntetiser et eller andet«, og så var den samtale ellers slut.
– Jeg måtte nu finde noget at syntetisere, og jeg fik den ide at ødelægge forbindelserne, fortæller han.
– Når nitridkomplekserne blev behandlet med cyanid, substitueredes alle ligander på nær nitridoliganden. Cyanidoligander absorberer ikke synligt lys, hvorfor metalnitridenheden kan undersøges direkte spektroskopisk.
– Wieghardt blev naturligvis ganske tilfreds, da vi i løbet af et halvt år havde publiceret tre store artikler, siger Jesper Bendix.

Travle post.doc.-år
I 1998-99 arbejder Jesper Bendix videre som post.doc. i Tyskland. Derefter vælger han at tage til California Inst. of Technology i Pasadena. Der arbejder et af koryfæerne i uorganisk kemi, Harry B. Gray.
– Jeg mødte ham på en konference i uorganisk kemi, og han er virkelig skarp. På Caltec blev jeg indfanget af en hyperaktiv israeler, der havde lavet en ny metode til fremstilling af corroler – en slags indsnævrede porphyriner, som er særligt gode til at stabilisere metaller i høje oxidationstrin. Metoden viste sig at være suveræn i forhold til de hidtil kendte og resulterede i en række arbejder bl.a. omhandlende katalytiske oxidationer.
– Samtidig fortsatte jeg mit projekt med nitridokemi. På en Gordon research-konference mødte jeg magneto-kemiker Joel Miller. Han havde alle dage interesseret sig for cyanokomplekser, og han ville gerne lave magnetiske materialer baseret på cyanokomplekser, og han spurgte, om jeg ville komme forbi University of Utah i Salt Lake City og deltage i arbejdet. Vi fik lavet nogle magnetiske forbindelser, men desværre ikke nogen, der satte rekorder. Derefter var jeg en måneds tid på Technion i Haifa, Israel, for at færdiggøre arbejderne med corroler, fortæller han.
– Endelig tilbragte jeg et år i Bern med teoretisk arbejde, primært omkring analytiske løsninger for de såkaldte Jahn-Teller-koblede systemer. Det var o.k., men jeg blev overbevist om, at jeg aldrig vil være ren teoretiker. Kombinationen er så afgjort det bedste. Også derfor er jeg rigtig glad for at have fået Bjerrum-medaljen. Bjerrums kongsord om kemi: – analyse – syntese – matematisering er i den grad mig.

På jagt efter carbider
I 2000 fik Jesper Bendix et Steno-stipendium og tog til Københavns Universitet. Da Steno-stipendiet var slut, blev der slået et professorat med særlige opgaver op.
– Jeg valgte at søge og har nu været ansat i to år. Mine arbejdsopgaver er at undervise og forske i koordinationskemi, og jeg har undervist i 6 af de 7 blokke, der er kørt siden. Og så har jeg naturligvis arbejdet med at rekruttere studerende – det gælder jo om at få gaflet de bedste, siger han med et lunt smil og fortsætter:
– Vi er lige begyndt at lave noget meget sjov kemi. Jeg begyndte med oxosystemer (O2-) og senere nitridanaloger (N3-), og hvad følger naturligt – carbider (C4-) – for få år siden mente man slet ikke, de eksisterede. Først i 1998 blev den første carbidforbindelse syntetiseret. Siden er der kommet et par stykker mere. Alle disse forbindelser er hysterisk følsomme over for ilt og vand og meget basiske på den terminale C-ligand.
– I 2002 kom de første resultater på en rutheniumforbindelse. Ved at bruge en Grubbs-katalysator, der kan lave metateser (Nobelprisen 2005), kan man få produktet (det der sidder tilbage på ruthenium) til at eliminere, hvorefter der sidder et nøgent kulstofatom tilbage.
– Dette ruthenium carbidokompleks er forbavsende stabilt, og vi arbejder med det netop nu. Vi har bl.a. vha. NMR vist, at at carbidoliganden kan fungere som bro mellem to metalcentre (f.eks. Ru-Pt, Ru-Rh og Ru-Ir).
– Med udgangspunkt i Zeises salt er det lykkedes os at lave den første systematiske metode til fremstilling af carbidbroer mellem metalcentre. Udgangsstoffet er en stor djævel. Vi arbejder på at fjerne de rumopfyldende Pcy3-grupper under bevarelse af carbidoliganden, og NMR-eksperimenter har vist, at det er muligt. Nu skal vi så have syntetiseret og isoleret nogle simplere systemer. Helst skal de krystalliseres, så vi kan få den fulde strukturinformation. Hvis vi er heldige, lykkedes det måske i denne weekend, hvis ikke måske aldrig. Det er det, der gør det så spændende, slutter han.

Jesper Bendix
1993: Cand.scient. i kemi, Københavns Universitet
1993-1994: ½ års undervisning på Institut for Kemi, Københavns Universitet
1997: ½ år på Max-Planck Institut für Strahlenchemie, Mülheim, Tyskland
1998: Ph.d. i kemi, Københavns Universitet
1998-1999: Post.doc., Max-Planck Institut für Strahlenchemie
1999-2000: Post.doc., California Inst. of Technology, Pasadena, USA
2000: Post.doc., University of Bern, Schweiz
2000-2004: Forskningslektor ved Institut for Kemi, Københavns Universitet
2004: Professor (med særlige opgaver), Kemisk afd., Københavns Universitet
2006: Modtager Ellen og Niels Bjerrums Kemikerpris

Skrevet i: Branchenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik