• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BranchenytFødevarekemi01. 06. 2013 | Katrine Meyn

Kaffe forlænger livet

BranchenytFødevarekemi01. 06. 2013 By Katrine Meyn

Undersøgelser af over 400.000 amerikanere i 14 år viser, at kaffedrikkere lever længere end ikke-kaffedrikkere.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6/7, 2013 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Carsten Christophersen

Kaffe hører til blandt de mest populære drikke. En stor undersøgelse af over 400.000 amerikanere gennem 14 år, i alt dækkende 5.148.760 person-år, afslører, at kaffedrikkere har omkring 10% nedsat risiko for at dø sammenlignet med ikke-kaffedrikkere. Deltagerne i undersøgelsen var fra 50 til 71 år gamle ved projektets start i 1995-1996.

Kaffedrikkere lever længere
Undersøgelsen måler ikke kun det totale antal dødsfald, men også hvilken sygdom deltagerne døde af. Reduktionen af den generelle dødsrisiko gælder også død pga. hjertesygdom, åndedrætssygdom, slagtilfælde, beskadigelser og uheld, diabetes og infektioner, men ikke kræft.

Blodtryks-paradokset
Koffein i kaffen giver et let forhøjet blodtryk. Den nuværende viden om blodtrykkets indflydelse på hjerte-kar-sygdomme forudsiger, at antal sygdomstilfælde burde øges blandt kaffedrikkere, men det modsatte er tilfældet. Og endnu mere uforklarligt, så viser det sig, at dem der drikker koffeinfri kaffe ikke klarer sig bedre end koffeindrikkerne i undersøgelsen. Forklaringen er ukendt, men virkningen af de omkring 1000 andre påviste organiske forbindelser i kaffen er ufuldstændigt kendt. Der findes næsten helt sikkert synergistiske effekter mellem forskellige indholdsstoffer. Desuden så brygges og drikkes kaffe på vidt forskellig måde. Kan man stole på folks hukommelse? Og dem, der drikker koffeinfri kaffe – har de gjort det under hele undersøgelsen, og gør de det altid? Her grupperes folk, der angiver, at de drikker koffeinfri kaffe hver anden gang som koffeinfri kaffedrikkere. Har de andre vaner som afspejles i deres kaffedrikning? Tager de medicin?

Kohorteundersøgelser
Resultater fra befolkningsundersøgelser styrkes af det ofte meget store antal personer, der indgår i undersøgelsen. Personer med alvorlige sygdomme udelukkes. I denne undersøgelse af 400.000 amerikanere blev 100.000 valgt fra inden undersøgelsen startede pga. alvorlig sygdom eller andet, der kunne påvirke undersøgelsen negativt. Men, der er stadig en række problemer tilknyttet konklusionerne af undersøgelserne. De bedste studier, som det her omtalte, tager hensyn til alder, køn, overvægt, uddannelsesniveau, rygning, alkoholforbrug, spisevaner og fysisk aktivitet. Men multivariate undersøgelser korrelerer også med faktorer, der hænger sammen med andre variable, der ikke medtages i analysen. F.eks. så viser denne undersøgelse, at der er stigende dødsrisiko for kaffedrikkere, men når rygning inddrages i undersøgelsen, så vender billedet.

Tjek kaffen
Kaffebønner markedsføres til meget forskellig pris. Prisen på almindelig finmalet kaffe kan variere fra ca. 50 til ca. 130 kr./kg. Men kvaliteten svinger tilsvarende meget. Forbrugeren har ikke mange muligheder for at få oplyst indholdet (mængden) af akrylamid og furan, der dannes ved ristningen af bønnerne, og som mistænkes for at være kræftfremkaldende. Ochratoksin A, der stammer fra skimmelsvampe, varierer ligeledes i de forskellige mærker, men deklareres heller ikke. Alle forbindelserne er lovmæssigt regulerede til et niveau, som ikke anses for farligt. Koffeinindholdet kan nemt variere med en faktor tre.

Koffeinfri kaffe
Koffeinfri kaffe indeholder kun små mængder koffein. Der er et utal af metoder til at fjerne koffein fra bønnerne. Den først udviklede metode fra 1903 bestod i at udtrække de dampede bønner med benzen. Senere fulgte metoder, hvor benzen blev erstattet med methylenchlorid, ethylacetat eller andre organiske opløsningsmidler. Den blideste metode er den relativt nye ekstraktion med superkritisk CO2. Det er svært at afgøre hvilke andre bestanddele, der fjernes fra bønnerne eller hvilke reaktioner, der foregår i den utroligt komplicerede blanding af organiske forbindelser.

Kilder
Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality. N. D. Freedman et al. The New England Journal of Medicine 2012, Bind 366, Side 1891-1904.
Epidemiology of Caffeine Consumption and Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality: An Interview with Neal D. Freedman, PhD, MPH. J. E. James, Journal of Caffeine Research 2012, Bind 4, Side 153-158.

Skrevet i: Branchenyt, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ny certificering: Vores batteriskabe bestod testen

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch præsenterer verdens største tørtløbende og luftkølede vakuumpumpe: COBRA NC 2500 C

  • DENIOS ApS

    Tip: Sådan bør du udnytte sommerperioden

  • Holm & Halby

    Faglige miniseminarer løfter barren på LabDays 2025

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions opnår SBTi-validering af mål for emissionsreduktion

  • DENIOS ApS

    God sommer fra os hos DENIOS!

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik