• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 02. 2003 | Katrine Meyn

Kropskultur for køkkenkemister

Fødevarekemi01. 02. 2003 By Katrine Meyn

Hvorfor taber du dig ved at følge Niels Ehlers omega-metode, og hvad er biokemien bag?

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2003 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Jens Folke, cand.scient et fil. dr., MiljøForskerGruppen

Thorvald Pedersen skriver i Dansk Kemi nr. 1 om sukker og fedt i forbindelse med overvægt, idet han henviser til Arne Astrup, Claus Meyer og Niels Ehler. Selv har jeg gennem en årrække langsomt måttet konstatere vægtens stigende kurve, uden at jeg egentlig var i stand til succesrigt at gøre noget ved det. Inspireret af Niels Ehlers bog »Lev fedt – bliv slank«, Gyldendal 2002, kastede jeg mig derfor over N.V. Bhagavan’s »Medical Biochemistry«, Jones and Bartlett Publishers, 1992. Beriget med en passende teoretisk ballast begav jeg mig ud i, hvad der har vist sig at være mit livs første succesrige kostomlægning. På 10 uger tabte jeg i gennemsnit et kilo om ugen, og over de sidste tre måneder har jeg tabt yderligere tre kilo.

Nøglen til forståelse
Ved fødeindtagelse starter fordøjelsen ved tygning, hvor der bl.a. tilføres amylase til nedbrydning af stivelse. Kroppen foretager løbende en online kemisk måling af koncentrationen af aminosyrer og glucose i blodet. Disse bestemmer i et kompliceret samspil med somatostatin-doseringen af hormonerne insulin og glucagon til blodet (fra bugspytkirtlen). Kroppen kommer i en anabolsk fase, hvis insulinkoncentrationen er meget højere end glucagon og i en katabolsk fase, hvis glucagonkoncentrationen er høj. Blodsukkeret er af afgørende betydning for induktion af insulin, men også aminosyrerne arginin og leucin inducerer insulin. Glucagon induceres af arginin og leucin.
Dvs. indtagelse af føde, som giver stor og hurtig stigning i blodsukkeret, får insulin til at stige, mens proteinrig fødeindtagelse stimulerer glucagon og i mindre grad insulin.

Den anabolske fase
Når kroppen kommer i en anabolsk fase, betyder det, at insulin får kroppen til at bruge sukker til forbrænding. Sukker oplagres som glycogen i lever, muskler og andre organer til senere brug, og fedtvævet (flommen) oplagrer fedt fra blodet. Dette er meget smart, så længe man er i voksealderen.

Den katabolske fase
For os, som er vokset lidt for meget, har den katabolske fase dog flere fordele at byde på. Glucagon får leveren til at starte en syntese af glucose, der sikrer forsyninger til de røde blodlegemer og hjernen (som ikke kan forbrænde fedt og proteiner). Musklerne og flere andre væv forbrænder fedt for at spare på glucosen, og for at sikre energiforsyningen til kroppen afgiver fedtvævet fedt til blodet. Syntesen af glucose i leveren sker med proteiner som byggesten, alanin er den vigtigste precurser. Den fås både via kosten og fra muskelvævet. Syntesen går via pyrodruesyre ved i princippet at køre glycolysen baglæns (boks). Det interessante er, at energien til syntesen kommer fra fedtforbrænding. De vigtigste metabolske reaktionsveje er vist i figuren.

Omdannelse af fedt
Sukker kan altså omdannes til ikke-essentielle aminosyrer, og protein kan bruges til glyconeogenese (syntese af glucose). Overskud af både sukker og protein omdannes i leveren til fedt og oplagres, men hvis insulinkoncentrationen er høj nok, sendes der større mængder ud i blodet som glycolipider, hvor de optages i fedtvævet. Fedt er energikilden til musklernes hvilestofskifte, med mindre insulin forhindrer dette. Dvs. mættede fedtsyrer kan kun bruges til forbrænding, mens glucose og ikke-essentielle aminosyrer kan omdannes indbyrdes.
Mængden af fedt i maden måles allerede i mavesækken, som giver leveren besked om, hvor meget galde der lukkes ud i tarmsystemet. Formålet er at hydrolysere og emulgere fedtstofferne, så de kan optages passivt gennem tarmen. Galdesyrer er fulde af cholesteroler, og 90% genoptages fra tarmen. Derfor kan gode fedtsyrer (-3 og -6 fra f.eks. fed fisk og gode planteolier) nedbringe cholesterolindholdet i blodet betragteligt. Folk, som spiser meget fedtfattigt, har stor risiko for at udvikle galdestensproblemer, fordi galdeblæren aldrig bliver tømt.

Motion er nødvendig
Alle har hørt, at motion er godt, fordi det forbrænder fedt. Men er motionen intensiv, dannes der mælkesyre i musklerne, når de ikke kan nå at forbrænde glycogenet via Krebs cyklus (se figur). Den ophobede mælkesyre i muskelvævet frigives dernæst i et intensivt forløb, der kan strække sig over flere dage. Leveren opsamler mælkesyren og omdanner den til glucose, som muskelvævet optager og omdanner til glycogen. Energien får leveren fra fedt. Veltrænede muskler får en mere selektiv følsomhed over for insulin, idet de på samme tid kan præstere fedtforbrænding og glycogen-akkumulering. En utrænet muskel mister denne evne og får en følsomhed over for insulin, som mere ligner fedtvævets: Når der er insulin til stede, forbrændes sukker, og glycogenreserverne er allerede fuldt opbyggede. Derfor forbrænder fedtvævet også sukker og opsamler fedt fra blodet »til onde tider«, hvor der måtte være brug for den ekstra energi.

Hvad betyder alt dette for vægttabet?
Motion
Det er svært at tabe sig uden at øge motionsmængden, og her gælder det desværre, at jo mere intensiv motionen er, jo mere mælkesyre dannes og jo længere varer den positive effekt. Man kan ikke sulte sig slank, da stofskiftet i så fald skifter karakter, sparer på ressourcerne, og spiser muskelmassen. Man får en ond cirkel med elevatorvægt, hvor vægttabet kommer fra muskeltab på vej ned, og vægtforøgelsen kommer fra fedtophobning på vej op. Det giver fedt, som kun forbrændes i lever og de muskler, der nu er blevet mindre af. Jo flere elevatorture, jo større bliver kroppens fedtprocent.

Øget proteinindtag
Det gælder om at øge proteinindtaget, så man undgår, at alanin tages fra muskelvævet. En ønskværdig tilstand under en slankekur er, at blodets glucagonniveau er højt, så kroppen bruger fedt til basisforbrænding. Glucagon får leveren til at tage af proteinerne og danne sukker, hvilket giver et meget stabilt blodsukker, der mindsker appetitten. Mælkesyren fra den daglige halve times intensive motion omdannes også til sukker. Sukkeret oplagres i musklerne som glycogen og bruges af de røde blodlegemer og hjernen. Fedtet forsvinder langsomt fra blodet, og fedtvævet må supplere fra reserverne.

Undgå hurtige kulhydrater
Man skal undgå kulhydrater, som giver en hurtig øgning af blodsukkerkoncentrationen og dermed kraftig insulininduktion. Dvs. at kartofler, hvedebrød og andre stærkt stivelsesholdige produkter så vidt muligt skal undgås. Sucrose er et no-no, uanset om det kommer fra roer eller sukkerrør, og større mængder fructose eller kemiske sødemidler er heller ikke uproblematiske. Derimod er linser, bønner og grønsager glimrende. Selv bruger jeg blomkålsbuketter, kikærter, linser, kastanjer m.m. som erstatning for kartofler og ris. Pasta er vist nok ikke ligeså slemt som kartofler, da durumhveden er knap så tilgængelig som almindelig hvede.

Mælken
Insulin induceres også af arginin og leucin, dvs. af protein, hvilket jo er smart nok af moder natur. Når den lille kalv får sin proteinrige mælk, induceres insulin, og den bringes i en anabolsk fase, hvor den udnytter næringsoptaget optimalt. For »slankenister« betyder det, at det ikke er omkostningsfrit at drikke skummetmælk.

Alkohol
Alkohol får leveren til øjeblikkeligt at forbrænde alkohol i stedet for fedt eller sukker. Er der ikke brug for energien fra alkoholforbrændingen, bruger leveren energien til at omdanne glucose og protein til fedt. Selv har jeg oplevet, at vægtforøgelsen ved indtagelse af alkohol kan mindskes eller stoppes, hvis kroppen forinden har fået sin motion. Dermed bruges energien til at omdanne mælkesyre til glucose, som musklerne har brug for. Jeg må jo nok tilstå, at rødvinens tilbagekomst på bordet er den væsentligste årsag til, at jeg ikke har fortsat de første ugers kraftige vægttab. Desuden er jeg stort set nede på en vægt, jeg befinder mig godt med, alder og vellevned taget i betragtning, så det gælder om at finde den rigtige balance for at blive der.

Teori om genetisk udvælgelse
Mange har utvivlsomt misundt dem, som kan spise, hvad de vil uden at blive tykke. Der har været mange bud på en forklaring, men jeg er overbevist om, at der også er en genetisk udvælgelse bag. Igennem hele middelalderen og frem til 1900-tallets første halvdel var fattigdom og børnedødelighed en svøbe for almuen. Blandt de børn der døde, var dem, der ikke kunne tage ordentlig på af den føde, de fik. Med andre ord er der sket en udvælgelse af dem, som kunne arbejde hårdt på få kalorier (som havde en høj insulinproduktion, og som hurtigt kom i en anabolsk fase). Husmandens efterkommere har vægtproblemer i dag, hvorimod herremandens slægt altid har haft vellevned og derfor har bortselekteret dem, der ikke kunne klare vellevned. Herremandens slægt producerer sandsynligvis mindre insulin på den samme føde end husmandens slægt. Det er et tungt lod at nedstamme fra almuen i vores moderne kontorsamfund.

Glycæmisk indeks
Der har været talt og skrevet meget om fødevarers glycæmiske indeks. Det er besværligt at måle, da man skal have fat på levende mennesker, hvilket giver usikkerhed i målingen og er dyrt.
I stedet har jeg udtænkt følgende: Tag en portion mad på 100 g, tilsæt 50 g vand med 5% flydende Ariel eller lignende enzymvaskemiddel og blend det i en foodprocessor ved 35°C. (Vaskemidler er jo lavet til at opløse mad(pletter), så de må være en glimrende efterligning af den første del af fordøjelsen). Lad det stå i en halv time og mål så mængden af frit glucose og frie aminosyrer (alanin, arginin og leucin). Min hypotese er, at disse resultater kan korreleres til det glycæmiske indeks, så folk kan få en bedre fornemmelse for potensen af de indtagne fødemidler.

Jeg håber, ovennævnte lille dagbog kan være en inspiration for mange glade køkkenkemister. Det er ikke umuligt at få god mad, selv om man ikke vil ødelægge sit helbred.

Figuren viser, hvordan glucose/stivelse, fedt og proteiner anvendes til energi for kroppen. Glucose og fem aminosyrer går via pyrodruesyre, som irreversibelt omdannes til acetyl-CoA, mens fedt og flere andre aminosyrer går direkte til acetyl-CoA. Enkelte aminosyrer træder ind i Krebs cyklus via andre trin. De essentielle aminosyrer er anført i kursiv.

Biokemien bag
Du kan leve af færre kalorier, hvis din diæt indeholder meget hvede og kartofler, end hvis den indeholder meget protein og fedt med meget lidt stivelse.
Når kroppen foretrækker at forbrænde glucose, er det, fordi det er simpelt, hurtigt og effektivt. Musklerne oplagrer glycogen for at klare en spurt under anaerobe forhold og danner lactat/mælkesyre via pyruvat/pyrodruesyre. Under hvile forbrænder de fedt, fordi der er tid. Mælkesyren frigives i hvile fra musklerne, og leveren sætter to mælkesyrer sammen til en glucose og tager energien fra fedtforbrænding.
Fællesnævneren for forbrænding af glucose, protein, fedt og alkohol er Acetyl-CoA, som er indgangen til Krebs cyklus. Både glucose og proteiner kører via pyrodruesyre (deaminering af alanin giver pyrodruesyre), som ved en decarboxylering danner Acetyl-CoA, mens fedt og alkohol kører direkte til Acetyl-CoA, fedt ved ß-oxidationen, hvor hver cyklus afspalter to carbon via acetaldehyd.
Fra pyrodruesyre kan syntesen køre baglæns, og der kan dannes glucose igen, såvel som ikke essentielle aminosyrer. Når man ser på aminosyrers og proteiners kompleksitet i sammenligning med stivelse, er det ikke mærkeligt, at syntesen fra proteiner er mindre effektiv. Fra Acetyl-CoA kan der ikke dannes glucose eller protein, hvorfor fedt og alkohol kun kan bruges til energifremstilling via Krebs cyklus.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

  • Holm & Halby

    VidensDage’25 hos Holm og Halby: Faglig fordybelse og teknologisk indsigt i højsædet

  • Holm & Halby

    Fremtidens sikkerhedskabinetter: Er du rustet til den nye EN12469 / Annex 1

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    En fundamental del af forskningen

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik