• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Klima og miljø01. 12. 2009 | Katrine Meyn

Lattergas vækker bekymring

Klima og miljø01. 12. 2009 By Katrine Meyn

Den globale opvarmning er hovedproblemet ved klimatopmødet i København december 2009 – men drivhusgassen lattergas influerer også på ozonlaget.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2009 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Ole John Nielsen, Copenhagen Center for Atmospheric Research, Kemisk Institut, KU

Et af de væsentlige miljøproblemer i forrige århundrede, nemlig chlorofluorocarboners (CFC’er) nedbrydning af ozonlaget, fortsætter ind i det 21. århundrede, blot erstatter lattergas CFC. Tidligere blev lattergas (N2O) ikke anset for at være et ozondestruerende stof (ODS) som CFC’erne, men intensiv forskning har klart placeret lattergas i samme gruppe. Hvis N2O-udfordringen kan løses tyder alt på, at ozonlaget gendannes som før udledningen af ODS’er.
Montreal Protokollen (MP) og efterfølgende versioner af denne globale aftale forbyder udledning af ODS’er. Den har skabt enighed om regler, der kan løse problemet. Det gør MP til det mest succesfulde eksempel på løsning af et globalt miljøproblem og dermed en enestående inspirationskilde ved det kommende klimatopmøde i København i december. Men det forudsætter kendskab til de ozonnedbrydende stoffer.

Katalytisk ozondestruktion
Mange forbindelser reagerer med ozon. Men der er andre forbindelser end Cl- og Br-radikaler, som kan katalysere nedbrydningen af ozon. Et eksempel er nitrogenoxid:
Nobelpristageren Paul Crutzen [1] beskrev disse reaktioner i forbindelse med overvejelser over ozonnedbrydende effekt af overlyds-passagerfly. Hovedkilden til stratosfærisk NO og NO2 (NO+NO2 = NOx) er lattergas, der stammer fra jordens overflade. Både N2O og CFC’er er meget stabile i troposfæren og transporteres til stratosfæren, hvor de nedbrydes fotolytisk. Nedbrydningsprodukterne er ODS’er. Både CFC og N2O har menneskeskabte kilder. I modsætning til CFC’er findes der også naturlige kilder til N2O-emission.

N2O varierer i tiden
Nye resultater [2] angiver ODP (se boks) for N2O til 0,017. Denne værdi er sammenlignelig med ODP for flere anvendte HCFC’er (hydrochlorofluorocarboner), som er forbudt under MP.
NOx kan dæmpe den ozonnedbrydende effekt af Cl, som bindes i en reservoir-forbindelse, ClONO2.
ClO dannes ved den klassiske ozon-nedbrydningscyklus:
Denne vekselvirkning mellem NOx og Cl betyder, at den beregnede ODP for N2O varierer med tiden alt efter størrelsen af den stratosfæriske Cl-koncentration. ODP for N2O er beregnet til 0,026 for 1959 (præ-CFC) koncentrationer af Cl [2]. Værdien demonstrerer Cl’s modererende effekt på ODP for N2O. Men det betyder også, at ODP for N2O fremover vil stige i takt med at Cl-koncentrationen i stratosfæren aftager som følge af MP’s krav om udfasning af ODS. ODP for N2O afhænger også af koncentrationerne af Br og methan, men i mindre grad end Cl.

N2O er værst
Det er vigtig at huske, at en øjeblikkelig ODP-værdi er et meget simpelt mål for den ozonnedbrydende effekt. Hele emissionshistorien samt fremtidig emission må tages i betragtning. Hvis N2O-emissionen vægtes med ODP-værdien, så viser det sig, at N2O’s samlede ozonnedbrydende effekt har oversteget summen af effekten af alle halonerne (bromerede flammehæmmere) og methylbromid (CH3Br).
Selvom ODP for N2O er 60 gange mindre end for CFC-11, så udgør det årlige menneskeskabte udslip ca. 10 mio. tons N2O [3], hvilket er den største antropogene kilde til nedbrydning af ozonlaget.

Drivhusgassen N2O
Ud over at være ozonnedbrydende er N2O en drivhusgas og derfor omfattet af Kyoto-protokollen. Den vil antagelig blive inddraget i den nye klimaaftale (København, december 2009). Det vil være meget ønskeligt at kontrollere og reducere kommende N2O-udslip. Fremtidig dyrkning af afgrøder til biobrændsel kan give N2O som et ”biprodukt” [4]. Det samme gælder planen om gødning af oceaner med jern for at øge planktons CO2-optag [5], da visse mikroalger danner meget store mængder N2O.
Når verdenssamfundet nu skal vedtage regler for en bæredygtig udvikling, så er der unægteligt meget at tage hensyn til.

Ozonnedbrydende potentiale
Den relative ozonnedbrydende effekt af ODS måles ved ozone depletion potential (ODP). Det angiver, hvor mange gram stratosfærisk ozon der nedbrydes ved udslip af et gram ODS ved jordens overflade relativt til mængden, der nedbrydes ved udslip af et gram CFC-11 (CFCl3). ODP er meget anvendt, fordi ODP på anskuelig vis sammenligner ”farligheden” eller ”miljøvenligheden” af stoffer ift. hinanden.

Referencer
1. P.J. Crutzen: ” Influence of nitrogen oxides on atmospheric ozone content”..Q.J.R. Meteorol. Soc. 96, 320 (1970)
2. A.R. Ravishankara, J.S. Daniel, R.W. Portmann: “Nitrous Oxide (N2O): The Dominant Ozone-Depleting Substance Emitted in the 21st Century”. Published online August 31 2009; 10.1126/science.1176985 (Science Express Reports)
3. IPCC 2007. Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Cambridge University Press.
4. P.J. Crutzen et al.: “N2O release from agro-biofuel production negates global warming reduction by replacing fossil fuels”. Atmos.Chem.Phys. 8, 389 (2008)
5. X. Jin, N. Guber:” Offsetting the radiative benefit of ocean iron fertilization by enhancing N2O emissions”. Geophys.Res.Lett. 30(24), 2249 (2003).

Meget store mængder lattergas produceres af marine mikroalger – her illustreret ved Middelhavet nær Malta.
Foto: Carsten Christophersen, 2006.

Globale gennemsnitskoncentrationer af de vigtigste drivhusgasser fra 1970 til i dag (Kilde: http://www.esrl.noaa.gov/gmd/aggi/).

Månedlige middelværdier af koncentrationen af lattergas i ppb på den nordlige og sydlige halvkugle målt af to forskellige netværk. Nedgangen i variabiliteten skyldes forbedring af målemetode (Fra IPCC 2007).

Skrevet i: Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik