• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Medicinalkemi01. 12. 2009 | Katrine Meyn

Livsvigtige metalioner

Medicinalkemi01. 12. 2009 By Katrine Meyn

Ioner af kobber, jern og zink har vigtige funktioner i nerveceller og i hjernen. I den første af to artikler beskrives nogle af de vigtigste, mens den følgende artikel omtaler sygdomme, der karakteriseres ved anormale metalionniveauer i hjernen.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 11, 2009 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af GCP-koordinator, B.Sc. (Farmaci) Lene Stevner og professor emeritus, dr. scient Ole Farver

Fremskridt inden for sundhedssektoren og i medicinsk behandling har på dramatisk vis øget levealderen. Men netop derfor rammes stadigt flere af alderdomsrelaterede neurodegenerative sygdomme som amyotrofisk lateral sclerose (ALS), Alzheimers- (AD), Creutzfeldt-Jakobs- (CJD) og Parkinsons sygdom (PD). Disse lidelser er kendetegnet ved et fremadskridende tab af nerveceller, proteinsammenvoksning og kraftigt oxidativt stress. Et stort oxygenforbrug, et relativt lavt antioxidant niveau og ringe regenerativ kapacitet gør hjernevæv sårbart over for oxidativ nedbrydning.

Metalioner kan stabilisere proteiners struktur, kan optræde i flere oxidationstrin og kan indgå i de aktive centre i metalloenzymer. De samme faktorer som regulerer proteinfoldning, vekselvirkning med membraner og metalionbinding, kan forårsage neurodegenerative sygdomme, hvor amyloid-proteiner aflejres i hjernen. I AD sker en sammenklumpning af b-amyloid peptid (Ab), i CJD akkumuleres prion proteinet, PrP, i PD aflejres a-synuclein (AS), mens superoxiddismutase (SOD) udfældes i ALS. Overgangsmetaller spiller en vigtig rolle i alle disse sygdomme.

Hjernen opkoncentrerer metalioner
Hjernen opkoncentrerer metalioner, især Mn, Fe, Cu og Zn. En hyppig misforståelse er, at de neurologiske lidelser hvor overgangsmetaller synes at spille en rolle, skyldes en rent toksisk virkning. Med andre ord, metallerne inducerer en række skadelige virkninger på proteiner og forårsager sygdommen. Det er en myte. Der er mere end tilstrækkeligt af disse ioner i hjernevævet til at ødelægge eller påvirke mange proteiner eller stofskiftet. Derfor må hjernen have et effektivt system til at forhindre en ophobning af neurotoksiske metalioner. Blod-hjernebarrieren er svær at passere for plasmaets metalioner, og transporten styres af energiafhængige katalytiske processer (f.eks. Wilsons ATPase). Beskadigelse af blod-hjernebarrieren eller uorden i den energiafhængige transport er to karakteristiske eksempler på, hvorledes neurodegenerative forstyrrelser kan ændre metalionbalancen og føre til unormal proteinfunktion. Men idéen om et toksisk angreb som årsag til en defekt metalion-protein vekselvirkning er forkert.

Metalioner og proteiner
Der er to karakteristiske processer, som fører til neurodegenerative sygdomme. Reaktion mellem metalion og protein kan føre til sammenvoksning af proteinmolekyler, hvilket enten kan skyldes den redoxinaktive zinkion eller redoxaktive jern- og kobberioner. Den anden reaktion er metalionkatalyseret oxidation af proteiner.
Der findes grundige undersøgelser af mekanismer, der kontrollerer omsætningen af metalioner i hjernen, to omtales her: Opbevaring af zink i metallothionein og inkorporering af kobber i cellulære proteiner.

Metallothionein og glutathion
Metallothionein (MT) er et svovlholdigt protein der binder stærkt til kobber og zink. Hovedparten af cellens zink findes bundet til MT, der med et indhold af cystein virker stærkt reducerende (E0 ~ -370 mV vs. SHE) og let kan oxideres af disulfider, hydrogenperoxid og peroxynitrit. MT metabolismen er tæt knyttet til glutathion, der er det vigtigste redskab til fjernelse af reaktive oxygenholdige forbindelser i cytosolen. Reduceret glutathion (GSH) oxideres til GSSG af H2O2. Reaktionen katalyseres af det selenholdige glutathionperoxidase.
GSH medierer zinktransport til MT, mens GSSG oxiderer MT og frigør Zn2+. Den fine balance mellem cellens redoxstatus, koncentrationen af biologiske, chelerende stoffer og cellens energetiske tilstand bestemmer zinks fordeling i hjerneceller. MT er ikke blot et protein, der afgifter tungmetaller, men er en del af det elegante system, som transporterer zink rundt i cytosolen styret af oxidativt stress og energifluktuationer. Modulering af zinkniveauet i det nanomolære område ved hjælp af MT bestemmer aktiviteten af flere enzymer.

Kobberchaperonen
En af de vigtigste opdagelser vedr. kobbermetabolismen i hjerneceller er kobberchaperonen (CCS) for superoxiddismutase. En chaperone er et protein, der hjælper proteiner med at folde korrekt. Visse chaperoner kan desuden indsætte metalioner på de rette pladser i metalloenzymer og hermed eliminere faren for frie metalioner i celler. Kobber optages i metalloproteiner ved at Wilsons og Menkes ATP-aser leverer energien til at føre ekstracellulært kobber ind i celler. Ved lavt cellulært kobberindhold er det CCS, der transporterer kobber til SOD, og cellerne kan så holde antioxidantaktiviteten i gang.
Man kan undre sig over, at chaperonen er nødvendig, når Cu2+ bindes til SOD med en stabilitetskonstant på ca. 1015 M-1. Men kobberioner er toksiske for cellen, og koncentrationen er derfor ekstremt lav; der er i gennemsnit mindre en én fri kobberion pr. celle. CCS sørger for kobberinkorporering i SOD i skarp konkurrence med andre chelatmolekyler som MT, der ellers ville gøre cellens kobberindhold utilgængelig for SOD. Cellernes indhold af CCS, Cu-ATPase og MT understreger, hvor vigtigt det er at eliminere redoxaktive frie kobberioner. Uorden i kobbertransport reguleringen i cellen kan medvirke til mange neurodegenerative tilstande. Så selvom kobber er livsvigtigt og afgørende for adskillige enzymers funktion (tyrosinase, cerulopasmin, cytochrom c oxidase og dopamin b-hydroxylase), vil frie eller fejlagtigt anbragte Cu2+ katalysere dannelsen af skadelige radikaler som OH. For stort indhold eller kobberioner i forkerte omgivelser mistænkes for at være ansvarlig for flere neurodegenerative sygdomme.

Kobber er tilgængeligt
Det forsvindende indhold af frie kobberioner i cytosolen bevirker ikke, at kobber er utilgængeligt for andre enzymer end SOD. Kobber findes koordineret bl.a. til metallothioneiner med forskellig affinitet. Bindingerne er labile og metalionindholdet kan undergå fluktuationer ved ændring i cellernes redoxtilstand. Kobberkoncentrationerne i neuroner kan variere kolossalt og forårsage abnorme processer. Metabolismen af kobber er ikke fuldt klarlagt, og Cu2+ frigjort ved neurotransmission (~15 μM) eller under ATPase transport kan være tilstrækkelig stor til reaktion med ekstracellulære makromolekyler som Ab-peptidet i Alzheimers sygdom.

Metaller i nerveceller
Tungere metaller som mangan, jern, kobber og zink har ikke tidligere vakt synderlig opmærksomhed, og det er først nu, at forskere i neurovidenskab er begyndt at undersøge omsætning af metalioner i nerveceller. I det sidste tiår er det blevet klart, at der er en sammenhæng mellem disse metaller og dannelse af eller forsvaret mod radikaler.
Hjerneforskere har ikke ofret mange tanker på koordinationskemi, da uorganisk kemi ikke har stået så højt på deres pensum som molekylærbiologi og cellefysiologi. Metalioner i metabolismen er blevet affejet med betegnelsen “spormetaller”. Det er uretfærdigt, da jern-, kobber- og zinkioner optræder i nerveceller i koncentrationer som f.eks. magnesium (0.1-0.5 mM). Metalioner spiller en central rolle i neurokemien, da de indgår i livsnødvendige kemiske processer i hjernen. Men undertiden er deres indvirkning ekstremt skadelig, idet reaktioner med proteiner fører til neurologiske lidelser.

Radikaler
Prisen for at leve i en oxygenholdig atmosfære er dannelsen af frie radikaler – som bl.a. spiller en vigtig rolle for de biologiske processer, hvor nerveceller ødelægges. Reaktioner mellem proteiner og radikaler kan studeres ved puls-radiolyse-teknikken, hvor nanosekund pulse af elektroner skydes ind i opløsningen. Elektronerne kan enten direkte reagere med redoxaktive centre eller omdannes til oxygenholdige radikaler, •OH og •O2–
De frie radikaler reagerer med organisk materiale. De forårsager skader som celleforandringer eller angreb på proteiner. I organismen kan hydroxylradikalet dannes ved Fenton-reaktionen

Kobber(I) kan også producere superoxid radikalet

De oxiderende molekyler, hydrogenperoxid og de to radikaler benævnes ROS (Reaktive Oxiderende Specier). Også peroxynitrit, ONO2 − (ikke at forveksle med den isomere nitration) produceres.

Blod-hjerne barrieren (BHB)

BHB adskiller vævet og de utallige blodkar i hjernen og består af de tæt sammenhængende endothelceller. Vandopløselige stoffer og salte kan kun vanskeligt trænge igennem BHB i modsætning til fedtopløselige stoffer. Transporten af essentielle næringsstoffer f.eks. glukose, proteiner, men også kobber og andre vigtige metaller som jern og zink kan kun ske vha. specielle energikrævende mekanismer.

Mellem hjernens blodkar og dens neuroner sidder hjernens ”bindemiddel”, gliacellerne. De har bl.a. til formål at transportere næringsstoffer fra blodkarrene til nervecellerne og affaldsstoffer den modsatte vej. Endvidere bekæmper de bakterier og virus, fjerner døde neuroner og agerer som fysisk støtte for nervecellerne. Gliacellerne sidder omkring blodkarrene og er fasthæftet oven på BHB.

Glutathion, er et gGlu – Cys – Gly tripeptid. N-atomerne er vist med blåt, oxygen rødt og svovlatomet på Cys ses som en grøn kugle. Ved oxidation til GSSG kobles to GSH-molekyler sammen via en S-S-bro.

CCS struktur:

Chaperonen består af en kobberbindende del (magenta, a-helix) og en 8-strenget b-sheet sektion (blå). Kobberionerne afleveres af de to cysteiner (vist med gult i første sektion) mens den anden sektion sørger for at SOD folder korrekt. Den tredimensionale struktur af CCS er nært beslægtet med SOD, men er uden katalytisk effekt.

En metode til at undersøge lynhurtige radikalreaktioner er puls-radiolyse. På universitetet i Jerusalem er udstyret bygget op omkring en 6 m lang accelerator. Her skydes korte pulse af elektroner (i nanosekunder) ind i proteiner.

Beskyttet mod bestråling af en metertyk betonmur, opsamles og analyseres resultaterne fra eksperimenterne.

Skrevet i: Medicinalkemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik