
Måske har det det svensk/sydafrikanske projekt Catchgreen fundet en løsning på problemet med de såkaldte spøgelsesnet. Det er fiskenet, der af forskellige årsager ender i verdens have, og som kan drive rundt i 600 år.
Sådanne spøgelsesnet er de rene dødsfælder for en række havdyr.
I projekt Catchgreen der det lykkedes at fremstille fiskenet af af det komposterbare materiale Biodolomer, som er udviklet og fremstillet af Gaia Biomaterials i Helsingborg. Projektet er delfinansieret af den britiske regerings investering i bæredygtig produktion (SMEP), som samarbejder med FN’s konference om handel og udvikling (UNCTAD).
Fiskenet er typisk fremstillet af konventionelt plast. Gaias Biodolomer-materiale har samme egenskaber som plastik, men er fuldt komposterbart og afgiver ingen mikroplast, når det nedbrydes til biomasse.
Materialet kendes anvendes allerede i dag en række andre formål, fx bæreposer, ølglas og dyrkningsvæv.
Fiskenet lavet af Biodolomer nedbrydes fuldstændigt efter kun få år i havet. Derudover har de en højere tæthed end oliebaserede plastnet, hvilket betyder, at de hurtigere synker til bunds, hvor de ikke er så farlige for havets dyreliv og hurtigere nedbrydes.
Det har været en lang proces at få udviklet nettet. Emma Algotsson, projektleder for Catchgreen og kemikere fra Gaia Biomaterials har brugt flere at udvikle et materiale, der kan anvendes til de tynde tråde, der efterfølgende kan spindes til fiskenet.
– I løbet af 2023 har vi udført test med vores netværk i Kenya, og det har fungeret perfekt. Vi arbejder også på at udvikle Biodolomer-baserede reb og net til restaurering af koralrev og til dyrkning af alger og tang. Vores ultimative mål er at udvikle net til trawlfiskeri i stor skala, siger Emma Algotsson.
Kilde: Nordisk Bioplastforening