Et DTU-ledet forskningsprojekt har fundet formlen for en frysetørret starterkultur, som afrikanske kamelmælksbønder kan bruge til at lave sikre, syrnede mælkeprodukter.
I et forskningsprojekt, der bl.a. er gennemført med midler fra DANIDA, er det nu lykkedes forskere fra DTU Fødevareinstituttet at finde en måde at gøre mælken mere sikker. Forskningen er udført i samarbejde med Københavns Universitet, fødevareingrediensvirksomheden Chr. Hansen og Haramaya University i Etiopien.
Forskerne har isoleret nye stammer af mælkesyrebakterier fra rå kamelmælk, som kan bruges i en starterkultur, der både syrner mælken og kan slå selv meget store mængder af forskellige sygdomsfremkaldende mikroorganismer i mælken ihjel. Så vidt vides, er det første gang forskning har påvist, at disse bakterier kan bruges til at gøre kamelmælksprodukter sikrere at indtage.
Forskningsmæssigt stafetløb
Forskningen i det femårige projekt er bl.a. gennemført med hjælp fra en række studerende på DTU og Haramaya University, som over tid har givet stafetten videre. I alt har ti studerende fra DTU Fødevareinstituttet været et semester i Etiopien – deriblandt tre diplomingeniørstuderende, som har fundet formlen for at fremstille en frysetørret, kvalitetskontrolleret starterkultur baseret på bakterierne.
Trioens forsøg har vist, at man af fem liter mælk kan lave nok starterkultur til at producere en halv million liter sikker, syrnet kamelmælk. Forskerne bag kamelmælksprojektet anbefaler dog, at bønderne varmebehandler mælken for at nedbringe mængden af sygdomsfremkaldende mikroorganismer i mælken mest muligt, inden de tilsætter starterkulturen.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet