
Når mænd og kvinder sveder i maskinerne i en fitness-center, er det mændene, som kan se virkningen først. De får ganske enkelt mere muskelvækst ud af styrketræningen end kvinderne, viser et studie, som ph.d.-studerende Lukas Moesgaard fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet står bag.
Det er lidt modsat af, hvad man tidligere har troet. Her har holdningen været, at der basalt set ikke er forskel. De to køn får den samme muskelvækst, når de pumper jern, men sådan ser det altså ikke ud til at være.
I studiet har forskerne gravet et spadestik dybere og opdagede nogle hidtil ukendte forskelle på kønnene helt nede på muskelfiberniveau. Det viser sig, at vores to typer muskelfibre ikke reagerer ens hos mænd og kvinder. Mens de korte fibre vokser ens hos begge køn, vokser de langsomme fibre hurtigere hos mænd end hos kvinder.
Ifølge Lukas Moesgaard var det meget overraskende.
Det peger på, at der er nogle forskelle mellem mænd og kvinder i forhold til, hvordan muskelfibrene reagerer på træning. Vi kender ikke alle årsagerne til dette endnu, men vores studie tyder på, at blandt andet antallet af muskelcellekerner kan være en af forklaringerne, siger han.
Dannelsen af nye proteiner, der øger muskelfibrenes størrelse, sker i en proces der kaldes proteinsyntese. Den første fase i denne proces foregår i muskelcellekernerne, som stiger i antal ved styrketræning. I dette studie opdagede forskerne, at de personer som havde flest cellekerner også havde de største muskelfibre, og dem der oplevede den største stigning i muskelcellekerner også var dem, der fik mest muskelvækst.
Når nu mændene oplever hurtigere vækst, kan kvinderne så gøre noget andet, når de træner?
Ja, det kan de muligvis, selvom det er lidt mere kompliceret.
Der er grundlæggende rigtig mange nuancer i, hvordan man optimerer sin træning, og som kvinde er der ekstra mange ting, der spiller ind. Det kan for eksempel være, hvilken fase af menstruationscyklussen, træningen foregår i. Ligesom man kan være underlagt forskellige hormonelle påvirkninger fra bestemte former for prævention, forklarer lektor Morten Hostrup fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.
Selvom kvinders biologiske udgangspunkt er mere kompliceret end mændenes, er der også ting ved kvindekroppen, der kan vise sig at give dem en fordel i forhold til styrketræning, fortæller lektor Morten Hostrup.
Der er visse ting, der peger på, at kvinder muligvis restituerer en smule hurtigere fra styrketræning, end mænd gør. Selvom det ikke er noget, vi har undersøgt specifikt i dette projekt, og det stadig er forbundet med en vis usikkerhed, kan det måske være i forhold til hyppigheden af træningen, man som kvinde kan skrue på for at opnå samme resultater som mændene, ræsonnerer han.
Kilde: Københavns Universitet