• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Bioteknologi01. 11. 2007 | Katrine Meyn

Mikroskopiske live-optagelser af levende celler

Bioteknologi01. 11. 2007 By Katrine Meyn

Hvordan kommunikerer cellerne i vores blodkar? Og hvad afslører det om vores helbredstilstand, når cellerne pludselig ændrer adfærd? Ved hjælp af advanceret konfokal mikroskopi og levende celler er det nu muligt at se live-optagelser af, hvordan cellerne udvikler sig og kommunikerer over tid. Det har blandt andet betydning for vores forståelse af kardiovaskulære sygdomme som fx forhøjet blodtryk.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 11, 2007 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af journalist Lone C. Drejet

De seneste år har budt på store fremskridt inden for billeddannende teknikker. Det betyder, at vi i dag ved hjælp af avanceret mikroskopi har mulighed for at se live-optagelser af cellers kommunikation med hinanden. Den nye teknologi kan åbne op for nye landvindinger inden for forståelsen af den menneskelige organisme, blandt andet gennem kortlægning af den fysiologiske opbygning af det kardiovaskulære system, som er et af de områder, som Institut for Medicinsk Biologi ved Syddansk Universitet arbejder intenst med i disse år.
Cand. med., ph.d. Torben R. Uhrenholt forsker ved instituttets afdeling for Fysiologi og Farmakologi og er blandt dem, der på verdensplan har størst erfaring med de muligheder, som de nye billeddannende teknikker åbner op for. Blandt andet har han i forbindelse med et ophold på Yale University i USA udviklet prototyper af nyt apparatur, som gør det muligt at rotere det objekt, der mikroskoperes, så man kan betragte det fra flere sider på én gang. Prototypen er forsynet med en kanyle, som man fx kan montere et blodkar på, hvorefter man kan punktstimulere objektet på celleniveau. Dette kan lade sig gøre fordi mikroskopet er forsynet med en SIM-scanner, der betyder, at man kan punktstimulere og optage billeder på samme tid. Metoden er skånsom over for det objekt, der skal mikroskoperes og giver et endnu mere nuanceret billede end mikroskopi på XY-plan, som de hidtidige teknikker lægger op til. Prototypen testes i øjeblikket på instituttet, hvor det er koblet på det mest avancerede, konfokale mikroskop, FV1000 CLSM fra Olympus.

Finder årsagen til udvikling af forhøjet blodtryk
Forhøjet blodtryk er en tilstand, som bidrager med stor sygelighed og dødelighed i befolkningen, og som kræver livslang behandling. Blodtryk reguleres i et komplekst samspil mellem cirkulerende substanser i blodet (vasoaktive substanser), reguleret saltudskillelse og centralnervesystemet. I et blodkar findes glatte muskelceller, som ved aktivering trækker sig sammen (kontraktion) og derved øger blodtrykket. Desuden beklædes blodkarrets inderside at et enkelt cellelag (endotelceller), der frisætter substanser, der modvirker blodkarrets sammentrækning. Samspillet mellem disse celler og nerverne er derfor afgørende for en perfekt blodtryksregulering i vores krop. Et af projekterne ved Institut for Medicinsk Biologi skal således belyse, hvorledes glatte muskelceller og endotelcellerne i blodkar kommunikerer indbyrdes (figur 1), og hvordan nerverne påvirker denne kommunikation. Disse forsøg udføres ved hjælp af det avancerede konfokale mikroskop, og resultaterne vil hjælpe os til at forstå ændringerne i arbejdskapacitet ved motion, fysisk inaktivitet, aldring og sygdom. Resultaterne vil ligeledes åbne op for nye behandlingsstrategier til hjerte-kar sygdomme og derigennem øge kvaliteten af livet.

Hvordan kommunikerer celler?
Det, der gør visualiseringsteknikken så anvendelig er, at man direkte kan følge, hvad der foregår i cellerne. Man skal ikke teoretisere eller analysere sig frem til resultatet. Og på Institut for Medicinsk Biologi undersøges cellekommunikationen på flere niveauer: Dels ved at tage hele blodkar ud og holde cellerne i live over en periode, således at man kan følge hvordan de 12 mikrometer tykke blodkar reguleres og tager fx stoffer til sig. Dels in vivo hvor overfladiske kar og muskler på levende, bedøvede dyr – primært mus – undersøges direkte i mikroskopet.
Det mikroskopiske studie af levende celler giver et helt andet indtryk af den konstante aktivitet, der foregår i og mellem de enkelte celler. Cellerne ’taler’ hele tiden med hinanden ved at udsende tynde udløbere til alle omkringliggende celler, såkaldte ’Tunnelling Nanotubes’ (TNT), og i den forbindelse overføres proteiner, resistens, væv mv. fra celle til celle.
Eksistensen af disse udløbere har man kendt fra planter i mange år, men at samme mekanisme finder sted hos mennesker har man kun haft kendskab til i 2-3 år, og opdagelsen har haft stor betydning for forståelsen af kommunikation mellem menneskelige celler.
Typisk har disse udløbere kun en diameter mellem 50 og 200 nm, hvilket naturligvis gør dem vanskelige at studere i traditionelle mikroskoper, men med det konfokale mikroskop og levende celler, kan man fx tilkoble blodkarrene RNA med transmitterende ’tags’ på RNA og helt konkrete følge RNAs vej rundt i cellerne over tid. Overførslen ses som tydelige grønne prikker i konstant bevægelse.
Man kan desuden tilføre forskellige tracer-stoffer til de enkelte celler, fx fluo-4, og følge, hvor hurtigt cellen bringer calcium videre til andre celler. Eller vi kan give et blodtrykssænkende signal til en celle og på den mikroskopiske live-optagelse betragte, hvor hurtigt kædereaktionen sættes i gang, så endotelcellerne giver signal til glatte muskelceller om karrene til at slappe af og blodtrykket falder.
Med denne teknik forventer Torben Uhrenholt meget snart, at det vil være muligt at lave live-optagelser af blodkarrene i vitale organer, fx i fungerende nyrer.

Perspektiverne i den nye viden
Der ligger væsentlige perspektiver i, at vi nu er i stand til at følge de blodtryksregulerende processer i levende væv i forhold til i dag, hvor videnskaben kun haft mulighed for at teste hypoteser om blodtrykkets regulering ved at foretage biopsier og kultivere de enkelte celler.
Den nye billeddannende teknik som her er beskrevet, kan fx have stor betydning for lægevidenskaben. Det faktum, at vi nu kan lave live-optagelser af fysiologiske fænomener på det niveau, som konfokal mikroskopi giver mulighed for, kan blandt andet udvikle sig til at være en central faktor i forbindelse med udvikling af nye lægemidler:
For det første, fordi vi med kendskab til den miskommunikation, som er den bagvedliggende årsag til ødelæggelsen af fx endotelcellelaget, vil være bedre rustet til at tracke de konkrete forhold, man ønsker at ’reparere’ og efterfølgende gennemteste specifikke hypoteser på et niveau, som er meget tættere på den realistiske fysiologiske funktion, end vi nogensinde før har været i stand til. Dermed vil teknikken bidrage til fremskyndelse af valideringen af fremtidens lægemidler.

Imaging bliver mere og mere udbredt
Konfokal live-mikroskopi af levende celler er kun en blandt mange billeddannende teknikker, som vinder frem i disse år, og Torben Uhrenholt er overbevist om, at de billeddannende teknikker fremover vil spille en langt større rolle i forskningen med henblik på forståelse og kortlægning af den levende organisme.
Forskningsprojektet på Institut for Medicinsk Biologi ved Syddansk Universitet ledes bl.a. af cand. med., ph.d. Torben R. Uhrenholt, som kan kontaktes for uddybende oplysninger.

Faktaboks 1:
Institut for Medicinsk Biologi ved Syddansk Universitet i Odense arbejder med en lang række forskningsprojekter med henblik på at kortlægge den fysiologiske opbygning af det kardiovaskulære system ved hjælp af nye billeddannende teknikker.
Det projekt, som er skitseret i denne artikel, blev iværksat i august 2006, og er baseret på sponsorater, blandet fra Olympus Danmark, der i den forbindelse har stillet det til dato mest avancerede konfokale mikroskop, FV1000 CLSM, til rådighed for forskerne.
Institut for Medicinsk Biologi ved Syddansk Universitet er en af de instanser herhjemme, som benytter konfokal-mikroskopiens muligheder i den mest avancerede og ekstreme udstrækning, og instituttet afventer i december 2007 Forskningsrådets afklaring med hensyn til muligheden for etablering af et officielt Nationalt Bio-Imaging Center på Syddansk Universitet i Odense.

Faktaboks 2:
Det konfokale mikroskop kan på kort tid skabe tredimensionelle billeder af enheder med en opløsning ned til 10-50 nm I praksis fungerer det således, at det konfokale mikroskop kan udelukke lys fra andre planer end det, der fokuseres på. Dermed frasorteres alt lys, der ikke er skarpt, og man får et ’snitbillede’ af fx en celle, som er et hundrede procent skarpt. Processen gentages i andre snit, hvorefter rækken af billeder lægges sammen til en tredimensionel enhed.

Skrevet i: Bioteknologi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    God sommer fra os hos DENIOS!

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik