
I den 8.000 meter dybe Atacama-grav i Stillehavet har forskere på en dybhavsekspedition har fundet PCB i sediment-prøver. Stoffet har været forbudt i de fleste lande siden 1970’erne, men det er ikke ensbetydende med, at den ikke længere findes.
– Tankevækkende at finde menneskeskabte giftstoffer i et af verdens mest øde og mest utilgængelige miljøer, siger ekspeditionsleder Ronnie N. Glud fra Syddansk Universitet.
PCB er en forkortelse for Poly-Chlorerede Biphenyler, som dækker over 209 forskellige stoffer. De blev introduceret i 1930erne og har især været anvendt i byggematerialer og tekniske komponenter, men er i dag forbudt i de fleste lande og klassificeret som en svært nedbrydelig miljøgift. PCB kan være kræftfremkaldende og skade forplantningsevnen.
PCB-koncentrationen i prøverne fra Atacama-graven er ikke, hvad Ronnie N. Glud vil kalde for alarmerende høj. Der findes meget højere koncentrationer i f.eks. Østersøen, Nordsøen eller Tokyo-bugten. For eksempel er der målt 300-1500 gange højere koncentrationer i Østersøen.
– Det er steder med masser af menneskelig aktivitet, så det vil man forvente. Atacama-prøverne viser slet ikke så høje koncentrationer, men set i lyset af, at de er hentet op fra bunden af en dybhavsgrav, er de relativt høje, og umiddelbart ville man jo slet ikke forvente, at der er miljøgifte sådan et sted, siger han.
PCB er svært nedbrydelige stoffer, som omlejres over lang tidsskala, og derfor kan man finde stigende koncentrationer i visse svært tilgængelige områder som de hadale grave, selvom stoffet stort set blev forbudt over hele verden i 1970erne.
– I modsætning til kystnære egne, hvor PCB-koncentrationer typisk er højere i dybere sedimentlag, der blev aflejret for 50 år siden, er PCB-koncentrationerne i de hadale sedimenter størst i de øvre sedimentlag, hvilket indikerer, at PCB først nu er nået ned til de dybere grave, og at koncentrationerne ikke er peaket endnu: Måske kommer vi til at se højere koncentrationer om nogle år, siger Ronnie N. Glud.
Kilde: SDU