Vandområdeplan 3 skal forbedre miljøtilstanden i danske vandløb, søer og kystvande. Og det dyrt. Planen koster små 6 mia. kr. Til gengæld er det håbet, at den sort anlagte plan kan bringe livet tilbage i de danske vandløb, søer og ved kysterne.
Planen har en række hovedpunkter. den skal bl.a. nedbringe udledningen af kvælstof med 10.400 tons årligt. Udledningen af kan bl.a. reduceres ved, at landbrugsjord omdannes til skov eller vådområder. Lodsejerne vil blive kompenseret for eventuelle tab.
41 søer vil så at sige bragt til live igen, mens man vil genslynge 450 km vandløb
– Vandmiljøet er under voldsomt pres herhjemme, og udviklingen i vandmiljøets tilstand har stået stille for længe. Jeg tror, vi var mange, som blev bekymrede, da vi for nylig så optagelser i medierne fra Vejle Kommune, som det i løbet af 70 timers fotooptagelse fra bunden af Vejle Fjord kun lykkedes at finde én skrubbe. Der var kun én fisk. Det er skræmmende, når havbunden ligner en ørken, og at vi år efter år hører om iltsvind, fiskedød og arter, der er i fare for helt at forsvinde, siger miljøminister Magnus Heunicke.
Indsatserne i planen er bl.a. besluttet lokalt rundt om i Danmark gennem samarbejde mellem kommuner, lodsejere og lokale interessenter i 23 såkaldte ”Vandråd”. Sammen har de lagt en plan for, hvordan 5.500 km. vandløb skal forbedres, så levesteder for dyr og planter kommer tilbage.
Vandrådene har blandt andet besluttet at fjerne ca. 750 spærringer, så fiskene igen kan svømme frit og får bedre mulighed for at gyde og yngle.
Kilde: Miljøministeriet