Danmark skal have styrket sin robusthed. Det være sig overfor både nuværende og kommende kriser, men også i forhold til den massive omstilling, som landet skal igennem i årene fremover.
Her skal et omfattende projekt hjælpe til. Projektet hedder ”Guide til et resilient Danmark”. Det har Akademiet for de Tekniske Videnskaber (AV) for bordenden. Projektet løber over fem år og har deltagelse af alle Danmarks otte universiteter samt fem markante fonde: Novo Nordisk Fonden, VILLUM FONDEN, Rambøll Fonden, NIRAS ALECTIA Fonden og Poul Due Jensens Fond.
Finansieringen på små 49 mio. kr. kommer fra universiteterne og de fem fonde.
– Vi skal sætte turbo på den teknologiske omstilling. Det er nødvendigt for at tackle Danmarks store samfundsudfordringer med for eksempel klimaforandringer, forsyningssikkerhed og sundhed, siger Charlotte Rønhof, formand for projektkomitéen og bestyrelsesformand, Bornholms Erhvervsfond.
ATV og projektets støtter har defineret tre teknologitrends, som er afgørende for verdens fremadrettede bæredygtighed: Omstillingen til stadig mere fossilfrie, biobaserede og digitale teknologier. De vurderer, at Danmark kan udvikles til et foregangsland for denne omstilling og dermed både styrke sin egen bæredygtighed og resiliens over for kommende kriser samt øge sin internationale konkurrenceevne.
– I Novo Nordisk Fonden er vi optaget af at styrke den digitale og den grønne omstilling af samfundet. Det kræver nye ideer og samarbejder, af den slags som ATV’s projekt bygger på. Derfor tror vi på, at netop dette projekt kan være med til bringe Danmark i en førersituation inden for fossilfrie, biobaserede og digitale teknologier, og det er vi meget stolte af at bidrage til, siger Berith Bjørnholm, Senior Vice President, Education & Outreach, Novo Nordisk Fonden.
Omstillingen til et robust Danmark kan dog ikke løses alene med teknologisk innovation. Den kræver helt nye måder at samarbejde på, på tværs af sektorer, brancher og faggrænser. Projektet Guide til et resilient Danmark inddrager derfor en bred gruppe aktører, som i missionsorienteret arbejde tager udgangspunkt i de store samfundsudfordringer.
– Det bliver mere og mere påtrængende at finde løsninger hurtigt. Derfor mener jeg ikke, det længere er nok, at vi hver især arbejder med løsninger ud fra en klassisk monofaglig tilgang. Aalborg Universitets mål er at bidrage til at løse de store globale samfundsproblemer ved at organisere os i tværgående partnerskaber, hvor man samler aktører på tværs af stat, erhvervsliv, fonde, universiteter og civilsamfund med en tydelig intention om både at inddrage og samskabe. ATV’s projekt er en god platform for det arbejde, siger Per Michael Johansen, rektor, Aalborg Universitet.
Omdrejningspunktet for omstillingen er Danmarks såkaldte Science & Engineering-økosystem. Det består af virksomheder, forsknings- og uddannelsesinstitutioner, rådgivere, investorer og offentlige myndigheder, der driver Danmarks teknologiske udvikling, infrastruktur og konkurrenceevne.
Her er der behov for, at andre grupper som NGO’er, borgere og politikere i højere grad engageres i omstillingen. ATV vil derfor udvikle missionslaboratorier, der skal mobilisere alle nødvendige aktører ift. at accelerere Danmarks bæredygtige, teknologiske omstilling.
Kilde: ATV