
Biotek-virksomheden Cysbio, som er spundet ud fra DTU Biosustain, har fået hele to millioninvesteringer fra EU’s Horizon 2020-program på i alt 4,4 millioner euro.
Cysbio producerer biokemikalier ved at modificere mikroorganismer og gøre dem i stand til at omdanne simple sukkerater til biokemiske produkter. Det har vakt så stor opmærksomhed, at EU med Horizon 2020, som er det hidtil største forsknings- og innovationsprogram i EU, har valgt at støtte Cysbio med hele to investeringer på i alt 4,4 mio. euro eller 33 millioner kroner.
Den ene bevilling er på er på 15 millioner kroner under programmet Horizon 2020, EIC (European Innovation Council) med det formål at udvikle aminosyrer til brug i fødevarer og foder. Programmet strækker sig over 24 måneder i 2021 og 2022.
Den anden bevilling er Horizon 2020, FTI (Fast Track Innovation) på 18 millioner kroner til færdigudvikling, opskalering og initial produktion af Zostersyre (Ålegræssyre).
Under FTI -programmet samarbejder Cysbio i et konsortium sammen med det belgiske pilot- og demonstrationsanlæg Bio Base Europe Pilot Plant samt den tyske kemi- og forbrugervirksomhed Henkel. Cysbio står for at lede programmet og vil også udvikle og markedsføre produktet. Bio Base Europe Pilot Plant vil sikre den indledende produktion, og Henkel vil teste og markedsføre slutprodukterne. Dette program løber også i 2021 og 2022.
Det er præcis det økonomiske løft, der tillader, at vi kan komme hurtigere på markedet med vores produkter, så nye og miljørigtige løsninger hurtigt kan komme i anvendelse inden for flere sektorer. Vi er naturligvis stolte af denne anerkendelse af Cysbio og vores teknologier og samtidig meget taknemmelige for, at EU har et bevillingsprogram, som fremmer udviklingen af den grønne dagsorden og hjælper startups som os over målstregen, forklarer Henrik Meyer, administrerende direktør og medstifter af Cysbio.
Kilde: DTU