
Normalt rimer museum mere på fortid end fremtid, men det gælder ikke Danmarks Tekniske Museum, der onsdag og tordags, den 14.-15. september, gentager deres succes: Grøn omstilling – dit uddannelsesvalg.
Der er tale om to uddannelsesdage, hvor 39 erhvervsuddannelser stiller op og fortæller hvordan deres fag kan gøre verden grønnere. Uddannelsesdagene er både for uddannelsessøgende fra grundskolen og ungdomsuddannelserne, og derfor er der også 15 videregående uddannelser, der hver på sin måde arbejder med bæredygtighed og den grønne omstilling.
Derudover kan man møde en række rollemodeller som ph.d.- studerende, faglærte i forskellige brancher og grønne iværksættere, der fortæller om deres karriere og uddannelsesvej ind i et arbejde med grøn omstilling.
Museet inviterer til uddannelsesdage, fordi vi aktivt arbejder med at styrke formidlingen af naturvidenskab og teknologi. Vi fortæller historien om industrialiseringen og de bedre levevilkår, den har givet især i den vestlige verden. Men vi vil også stille skarpt på hvilke konsekvenser de stigende levestandarder har for vores klode, og ikke mindst hvad vi gør for at imødegå dem, fortæller Jens Refslund Christensen, direktør på Danmarks Tekniske Museum.
Det er nu hverken direktøren selv eller andre fra museet, der er vært ved dagene.
Det er i stedet Selma de Montgomery. Selma er klimaaktivist og gymnasieelev. I den offentlige debat bruger hun sin stemme til at sætte fokus på behovet for ambitiøs klimahandling. Derudover er hun koordinator for organisationen Ungdommens Klimaoprør, hvorigennem hun mobiliserer ungdommen til at skabe forandring.
Vi har valgt Selma som vært til uddannelsesdagene, fordi hun selv er ung og aktiv i klimadebatten. Hun står selv midt i alle de svære valg om uddannelse og karriere og går en klimamæssig usikker fremtid i møde. Selma har en vigtig stemme i debatten, og vi tror, at hun kan være med til at inspirere de unge mennesker, der besøger os på uddannelsesdagene – måske til at vælge en levevej, hvor de kan gøre en grøn forskel, siger Birgitta Præstholm, leder af læring.
Kilde: Danmarks Tekniske Museum.