Mange mennesker er i disse tider henvist til at være hjemme, og er man så heldig at have en have, har man sikkert oplevet den særlige jordduft, som mange forbinder med forår. Man kende den også, hvis det har regnet efter en længere tid med tørke.
Selve duften er som sådan ikke et mysterium. Den kommer fra stoffet geosmin, som især bakterierne Streptomyces, der også er kendt for at give forskellige typer af skurv, for eksempel på kartofler.
Mysteriet er, hvorfor de danner dette duftstof. Det sker samtidig med, de også danner sporer, og her ligger hele hemmeligheden gemt. Det har forskere fra Lunds Universitet afsløret. Eller rettere, de har afsløret et hidtil hemmeligt samarbejde. Bakterierne vil gerne have spredt sporerne, og ved hjælp af geosmin tiltrækker de springhaler. Et lille leddyr med 18 familier og 6.500 arter, der bliver lokket til i søgen efter mad. Og det må siges at være en god handel for begge parter.
Springhalerne får mad og bakterierne får spredt sporerne.
Som en lille kuriosum er springhaler ikke insekter, som man tidligere har troet. I dag er antagelsen, at de udviklede sig uafhængig af insekterne. De hører i stedet til i en sin egen klasse, kaldet for entognater.
Kilde: TT