Karl Friston, bristisk neuroforsker, er kommet med en noget anderledes teori om, hvorfor der er så store forskelle i covid-19 dødsfaldende. Ikke bare landene imellen, men også regionalt.
Årsagen, siger han til det britiske site Unherd, skyldes en slags immunologisk “mørk stof”, der gør indbyggerne mere eller mindre modtagelige for infektionen.
– Det ser ud til, at en vis andel i hvert land er “ude af spillet”. De er ganske enkelt ikke modtagelig for den virale infektion fra begyndelsen, siger han.
Idéen med det mørke stof kendes fra hypotesen om universets mørke stof – som vi ikke kan se, men som vi kan måle effekten af. Og det samme gør sig altså gældene her. En del af os har en slags naturlig modstand mod virussen, og at andelen af befolkningen, der har denne modstand, adskiller sig fra land til land.
Karl Friston er ikke virolog, men forsker i, hvordan komplekse netværk af neuroner fungerer i en tænkende hjerne. Og på sæt og vis adskiller det sig ikke fra en pandemi, mener han. I begge tilfælde handler det om at håndtere et stort antal forskellige sandsynligheder og usikkerheder og studere, hvordan et meget komplekst system ændrer sig over tid.
Og den britiske forsker står ikke alene med en teori om, at noget er på spil. For nogen tid siden bemærkede biofysiker og nobelprisvinder Michael Levitt, at vækstkurverne for spredning af virussen i forskellige lande aldrig rigtig opførte sig som forventet. Allerede efter et par uger falder stigningen. Det er ligesom en slags bremse, der sætter ind. Ifølge Levitt skal der således være noget i befolkningen, der forhindrer spredning af infektion, såsom en tidligere immunitet eller noget lignende – eller måske Fristons mørke stof.
Kilde: TT