Kinesiske forskere har fundet en ny lim til bl.a. spånplader og andre træprodukter, der er limet sammen. Den nuværende lim indeholder – og afgasser – formaldehyd.
Et problematisk stof, der anses for at være kræftfremkaldende.
Nu er det lykkedes forskerne at fremstille en ny type lim, der indeholder glukose og citronsyre. Tidligere arbejdede man med næsten en lignende lim, der udover de to komponenter, også indeholdt fruktose. Sammensætningen gjorde dog, at man var været nødsaget til at anvende en zinkchloridkatalysator for at reducere energiforbruget til hærdningen, hvilket også reducerer limens styrke.
I den nye lim har man droppet fruktosen, og det har vist sig, at det er muligt at få en velfungerende trælim med de to komponenter.
Forskerne opvarmede opløsninger af glukose og varierende mængder citronsyre til en klæbrig væske, som de påførte poppelfiner. Derefter stablede de tre finer og pressede dem til et enkelt ark ved 200 ° C i seks minutter. Holdet skar pladerne i mindre stykker til styrketest og fandt ud af, at under tryk på mere end 101 psi knækkede alle krydsfinerprøverne langs træfibrene og ikke ved de limede sømme.
Disse resultater opfylder standardkravet for krydsfiner i Kina. Når krydsfinerprøverne blev gennemblødt i varmt eller kogende vand, var det kun dem, der var fremstillet med et forhold mellem citronsyre og glukose over 0,6, der havde klæbestyrker, der opfyldte standardkravet.
Forskerne tilskriver disse resultater stigningen i esterforbindelser mellem citronsyre og træ, hvilket øgede træets bindingsstyrke og vandbestandighed.
Kilde: Scitechdaily.com