Regler omkring opdatering af sikkerhedsdatablade og arbejdspladsbrugsanvisninger efter 1. december 2010.
Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2010 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.
Af Lars Bugge, CHYMEIA ApS
Den 1. december 2010 var en vigtig deadline i kemikalielovgivningen. Alle der arbejder med sikkerhedsdatablade og arbejdspladsbrugsanvisninger, skal således være opmærksomme på tre vigtige ændringer. Disse ændringer følger dels af CLP-forordningen (1272/2008), dels af opdateringen til REACH-forordningen (453/2010).
Vedr. sikkerhedsdatablade
1. Ny liste over farlige stoffer
Den første december 2010 træder en ny version af ”listen over farlige stoffer” i kraft. Det betyder, at sikkerhedsdatablade for stoffer og blandingsprodukter skal opdateres, hvis de er berørt af ændringerne.
Selvom man nok i praksis stadig vil tale om listen over farlige stoffer, så er det nu: ”EU’s Liste over harmoniseret klassificering og mærkning af farlige stoffer”, jf. CLP-forordningens bilag VI. Den nye opdaterede version er vedtaget ved EU-forordning 790/2009 (første tilpasning), og det er denne opdaterede liste, der træder i kraft pr. 1. december 2010.
Listen indeholder mange både nye og opdaterede stoffer, f.eks. Borsyre (CAS nr. 10043-35-3), der fremover skal klassificeres som Repr. Cat. 2 R60-61/Repr. 1B H360FD og EDTA (CAS nr. 60-00-4), der fremover skal klassificeres med R36/H319.
2. Ny mærkning af rene stoffer
Efter 1. december 2010 skal man mærke og klassificere rene stoffer efter CLP-reglerne, dvs. med GHS/CLP-symboler og klassificeringer. Siden 20. januar 2009 har det været muligt at mærke med CLP, men efter 1. december 2010 blev det obligatorisk for rene stoffer.
I forbindelse med overgangen til den nye mærkning har der hersket en del forvirring. Der findes nemlig en undtagelse i CLP-forordningens artikel 61, stk. 4. Den lyder som følger: ”Som en undtagelse fra denne forordnings artikel 62, stk. 2, behøver stoffer, der er klassificeret, mærket og emballeret iht. direktiv 67/548/EØF, og som allerede er markedsført inden den 1. december 2010, ikke at mærkes om og emballeres om i overensstemmelse med denne forordning før den 1. december 2012”.
Man har talt om, at undtagelsen er en slags hylderydningsprincip, hvor produkter (stoffer) der allerede står på hylderne fortsat kan sælges med de ”gamle” etiketter et par år endnu.
Forudsætningen er imidlertid, at produkterne allerede er klassificeret, mærket og emballeret inden deadline. Hvis dette er tilfældet, kan produktet sælges med den eksisterende mærkning indtil 2012.
Men hvis en virksomhed omemballerer eller ommærker, er betingelserne i undtagelsen ikke længere opfyldt, og produktet skal forsynes med CLP-etiketter og nye sikkerhedsdatablade. Det betyder, at hvis man markedsfører med egne etiketter, er man ikke længere omfattet af undtagelsen og skal opdatere til CLP fra 1. december 2010, selvom man hverken er producent eller importerer fra lande uden for EU.
Som det fremgår af artikel 61 stk. 4 er klassificering ikke omfattet af undtagelsen. Det betyder, at samtlige sikkerhedsdatablade for rene stoffer, som minimum skal opdateres med CLP-klassificering i sikkerhedsdatabladets punkt 3. De kan godt forblive mærkede og klassificeret efter de gamle regler, men som minimum skal en CLP-klassificering tilføjes i sikkerhedsdatabladet pkt. 3 (se figur 1).
3. Nye krav til opbygning af sikkerhedsdatablade
Opdateringen til REACH-forordning EU 453/2010 betyder, at sikkerhedsdatablade efter 1. december 2010 skal opbygges anderledes end tidligere. En markant ændring er, at mange af de oplysninger, der tidligere skulle fremgå af punkt 15, nu skal fremgå af punkt 2.
Det betyder ikke, at alle sikkerhedsdatablade skal opdateres med det samme. Men det betyder, at den nye opbygning skal benyttes, når databladene opdateres. Efter 1. december 2010 skal alle sikkerhedsdatablade for rene stoffer, som tidligere nævnt opdateres med CLP-klassificering i pkt. 3. Men en sådan opdatering fører ikke nødvendigvis til, at sikkerhedsdatabladet skal opbygges efter det nye format (de nye REACH-regler for opbygning af SDS) – kun hvis det også fører til en ændring, der har betydning for sundhed, sikkerhed eller miljø.
Opdatering skal i øvrigt ske i henhold til bilag II, artikel 31, stk. 9 i REACH (dvs. ved relevante ændringer, herunder naturligvis også hvis et stof er berørt af ændringer i den nye harmoniserede liste over farlige stoffer). Kravene til opdatering af SDS-opbygningen følger i øvrigt kravene omkring CLP, da der skal være overensstemmelse mellem mærkningen på sikkerhedsdatabladet og etiketten. jf. REACH opdateringsbilag II pkt. 2.2. Et krav om CLP-mærkning medfører også krav om nyt SDS, og dermed et SDS opbygget efter REACH 453/2010.
Vedr. arbejdspladsbrugsanvisninger
De ovenstående ændringer får også indflydelse (direkte eller indirekte) på udarbejdelsen af arbejdspladsbrugsanvisninger.
1. Ny liste over farlige stoffer
Når en leverandør opdaterer sikkerhedsdatablade, fordi produktet er berørt af ændringerne i EU-forordning 790/2009 (dvs. opdateringen til listen over farlige stoffer), så skal leverandøren sende det nye sikkerhedsdatablad ud til samtlige kunder, der har købt produktet inden for det sidste år. Herefter skal disse virksomheder opdatere deres arbejdspladsbrugsanvisninger.
Det betyder ikke, at alle arbejdspladsbrugsanvisninger bliver opdateret med den nyeste viden, som opdateringen af listen over farlige stoffer er et udtryk for. Mange må nemlig vente indtil de igen køber de berørte produkter, før de får opdaterede datablade, eller de kan bede om opdaterede datablade på eget initiativ. De virksomheder der har effektiv kemikaliestyring, vil selv kunne fortage nødvendige opdateringer, så deres medarbejdere er beskyttet bedst muligt.
2. Ny mærkning af rene stoffer
Den nye mærkning kommer også hurtigt til at ændre arbejdspladsbrugsanvisningerne, i hvert fald for rene stoffer. Men reglerne er mere enkle her. Hovedreglen er, at en arbejdspladsbrugsanvisning for et stof (alt andet lige) ikke behøver blive opdateret med CLP, før enten:
· December 2012
· Virksomheden indkøber et stof, der er klassificeret og mærket efter CLP
En anden hovedregel er, at der skal være overensstemmelse mellem mærkningen på etiket og APB, så i de tilfælde, hvor en etiket er opdateret til CLP, skal arbejdspladsbrugsanvisningen også være det. Medarbejderne på en virksomhed vil derfor i en længere periode, skulle forholde sig til, at APB og etiketter på virksomheden kan være mærket efter den gamle mærkning i nogle tilfælde og CLP i andre tilfælde, men ikke begge dele samtidigt.
Ønsker en virksomhed ikke den forvirring, som to parallelle mærkninger kan medføre på en arbejdsplads, kan virksomheden vælge at overgå fuldstændigt til CLP-mærkning, men det betyder, at de selv må ometikettere alle produkter, for at opfylde kravet om overensstemmelse mellem mærkning på arbejdspladsbrugsanvisningen og etiket.
Arbjedstilsynet har hjemmel til at kræve alle omfattede arbejdsbrugsanvisninger opdateret til CLP senest pr. 1. december 2012. Dermed også etiketter på eksisterende og egne stoffer/opløsninger. Denne hjemmel findes i Signalbekendtgørelsen, bilag 8.
Figur 1. CLP-overgang for en dansk forhandler af rene stoffer.
Figur 2. Arbejdspladsbrugsanvisninger ved overgangen til CLP-mærkning.