
Det internationale Teddy-studie (The Environmental Determinants of Diabetes in the Young) er kommet et skridt mærmere på at finde svaret på, hvordan diabetes-1 udvikler sig, hvordan man eventuelt kan forhindre det.
Studiet foregår i Sverige, Finland, USA og Tyskland, hvor man siden 2004 har fulgt helt små børn op gennem deres ungdom. I den svenske del har forskerne fulgt børnene, til de var 15 år gamle. Hele studiet stopper i 2025.
Det er velkendt, at diabetes-1 opstår, fordi kroppens immunforsvar nedbryder de celler, som nedbryder producerer insulin. Et individ med mellem to og fire diabetes-relaterede autoantistoffer har vist sig at have en øget risiko for at udvikle type 1-diabetes.
Forskerne bag undersøgelsen har været særligt interesserede i at følge udviklingen af tre forskellige diabetesrelaterede autoantistoffer hos børnene, og det viser sig, at type 1-diabetes kan opdeles i tre forskellige grupper ud fra mønsteret for udvikling af autoantistoffer.
For nylig godkendte det europæiske lægemiddelagentur diabetes-relaterede autoantistoffer som en biomarkør. Godkendelsen betyder, at personer, der har mindst to diabetesrelaterede autoantistoffer, kan deltage i kliniske undersøgelser med det formål at forebygge sygdommen. Indtil nu har det kun været muligt at udføre behandlinger på studiedeltagere, der har udviklet sygdommen.
Man ved stadig ikke, hvad der forårsager diabetes-1. Undersøgelser har vist en sammenhæng mellem enterovirusinfektion, udvikling af autoantistoffer og type 1 diabetes. Enterovirus er et fællesnavn for virustyper, der formerer sig i svælg og tarme og derefter spredes til andre organer.
Der er forskning i gang for at undersøge, om det er muligt at udvikle en vaccine mod type 1-diabetes, der er rettet mod en af de vira, der udgør gruppen.
Kilde: lu.se