
EUs nye europæisk enhedspatentsystem er netop trådt i kraft, og det medfører både en række fordele for danske virksomheder, men også en øget risiko for at komme til at krænke andres patenter. Et godkendt europæisk patent kan på én gang sættes i kraft i 17 ud af 27 EU-lande, og skulle der opstå tvister, er det op til en central domstol at afgøre dem.
Systemet gør det således både mere enkelt og billigere for danske virksomheder at søge patenter uden for landets grænser, men det samme er tilfældet for udenlandske virksomheder på det danske marked. Dermed er forventningen, at antallet af europæiske patenter med gyldighed i Danmark sendes kraftigt i vejret – og med i halen følger en øget risiko for at komme til krænke dem.
Patent- og Varemærkestyrelsens seneste årsstatistik viser, at der i perioden 2015-2020 i gennemsnit blev gjort 9.000 europæiske patenter gyldige i Danmark om året, og det tal vil fremadrettet sandsynligvis vil blive mindst tidoblet.
– De mange nye patenter, som vi ser i horisonten, gør, at især danske udviklings- og produktionsvirksomheder i langt højere grad er tvunget til at forholde sig til de rettigheder, der er derude. De skal altså mere end nogensinde før screene eksisterende rettigheder, inden produktudviklingen startes. Fejler man i den proces, risikerer man at skulle kassere udviklingsarbejdet og kan ende med at skulle droppe produktlanceringen, hvilket selvsagt er meget kostbart, siger Jan Sørensen, der er partner i Budde Schou, et af landets største patent- og varemærkebureauer.
Erfaringen viser, at det en god forretning at have patenter. Blandt de små- og mellemstore virksomheder (SMV), som udgør langt hovedparten af det danske arbejdsmarked, kunne de patentbærende fremvise en indtjening, der lå markant højere end dem uden.
Kilde: Budde Schou