
De fleste kender begrebet insulinresistens i forhold til diabetes, men nu lancerer forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet et nyt bergreb; glukagonresistens.
Det viser sig, at nedsat følsomhed over for hormonet glukagon øger risikoen for type 2 diabetes. Ydermere er glukagonresistens særlig udtalt hos personer med fedtlever, men hidtil har den konkrete sammenhæng mellem de to sygdomme ikke være klarlagt. Men nu er den måske fundet, hvilket kan have stor betydning. Omkring 25 procent af alle danskere har en usund ophobning af fedt i leveren.
Den nedsatte glukagonfølsomhed medfører, at udskillelsen af glukagon øges via et såkaldt feedback system mellem leveren og bugspytkirtlen. Et forhøjet niveau af glukagon er uhensigtsmæssigt, da det øger sukkerproduktionen i leveren og dermed skaber et højt blodsukker, siger Nicolai J. Wewer Albrechtsen, adjunkt ved Novo Nordisk Center for Protein Research og reservelæge ved Klinisk Biokemisk Afdeling, Rigshospitalet.
Behandlingen af glukagonresistens kan i første omgang, på papiret, være relativ enkel; gå på slankekur. Men erfaringen er jo, at det er lettere sagt end gjort, og derfor har medicinalindustrien allerede nu taget den nye viden til sig. Det skal på sigt føre til lægemidler, der hæmmer glukagon.
Kilde: KU