• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BranchenytFødevarekemi01. 04. 2009 | Katrine Meyn

Øl afhænger af humle

BranchenytFødevarekemi01. 04. 2009 By Katrine Meyn

Modelo-bryggerierne i Mexico brygger øl ligesom Carlsberg i Danmark, og begge er afhængige af en uhyre kompleks kemi i humlens indholdsstoffer.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2009 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Carsten Christophersen

I 2007 solgte den mexicanske Modelogruppes bryggerier 51,55 mio. hl øl i over 150 lande. Modelo beskæftiger 38.402 medarbejdere og brygger blandt mange andre typer Corona Extra, der er den mexicanske øl, som er mest kendt i Danmark. Carlsberg, der beskæftiger omkring 40.000 mennesker, solgte samme år 115,2 mio. hl øl globalt, hvilket er omkring 95 mio. flasker øl om dagen. Alt øl fra Modelo-gruppen brygges på syv bryggerier i Mexico, mens Carlsberg har 92 lokale bryggerier i 48 forskellige lande. Siden maj 2007 distribuerer Modelo Carlsberg øl i Mexico.
Begge virksomheder er, sammen med alle andre bryggerier i verden, afhængige af nøjagtig kontrol med et uhyrligt kompliceret kemisk system, nemlig udviklingen af smag, aroma, skumdannelse, lugt og andre kvaliteter, der alle stammer helt eller delvist fra kemiske forbindelser fra humle.

Vand
I Mexico er det ikke tilrådeligt at drikke vand direkte fra hanen, i hvert fald ikke i byerne. Det er af afgørende betydning, at hovedingrediensen i øllet, nemlig vand, er af en god kvalitet. Modelo bruger vand, der er elektrolytisk renset og ozonificeret.
I Danmark bruger Carlsberg vandværksvand, der dog kontrolleres grundigt for indholdsstoffer.

Malt
Selve malten kommer fra byg, der efter vask spirer til grønmalt, Den tørrer nu og tørringstemperaturen afgør aroma og farve og dermed hvilke øltyper malten egner sig til. Malten formales og blandes med vand til mæsken, der filtreres til den klare sukkervæske – urten. Næste trin er, at urten udtrækker smagsstoffer fra humleblomster ved opvarmning. Så skilles resterne af humlen og denaturerede proteiner fra. Modelo tilsætter også ris- og majsmel til mæsken. Nu gæres urten og hos Carlsberg bruges Saccharomyces carlsbergensis, der er en undergær (bundfælder efter gæringen) udviklet af Carlsberg. Så centrifugeres øllet og filtreres, før det tappes på flasker.

Humle
Modelo brygger med færdigt ekstrakt af humle, der kommer fra USA. Carlsberg bruger piller eller udtræk fra tørrede humleblomster. De kommer fra de to største områder for humledyrkning i verden, nemlig Yakima, Washington State USA eller Hallertau i Sydtyskland. Der findes et væld af humlevarieteter og mange har meget karakteristiske smagsprofiler, der giver bitterhed og aroma til utallige øltyper.

Humle er sagens kerne
Humle tilhører Cannabaceae-familien, hvor også hashplanten Cannabis hører hjemme. Den leverer de bitter- og aromastoffer, der mere end noget andet tjener til at karakterisere smagen af øl. Almindelig humle, Humulus lupulus, er den mest anvendte, men det er kun de ubefrugtede hunblomster, der bruges. De har små kirtler – de såkaldte lupulinkirtler, der indeholder smagsstoffer og terpener, myrcen, caryofellen, farnesen og humulen samt i massevis af andre forbindelser.
Humle selv anvendes i urtemedicin og bruges mod søvnløshed og mange andre lidelser. Naturstoffer fra humle udviser foruden kraftig antioxidativ og antibiotisk effekt positiv virkning i en lang række assay. F.eks. har xanthohumol god forebyggende virkning mod kræft og 8-prenylnaringenin er det plantestof, der udviser stærkest østrogenvirkning. Hvorvidt alle disse virkninger bidrager til nogen som helst form for helbredende eller forebyggende effekt for øldrikkere er uvist. Komponenterne forekommer i små mængder, f.eks. så findes isohumolonerne kun i mængder på 15-20 ppm i øl. At dosere forbindelser i øl med medicinsk formål er utvivlsomt en elendig ide, da alkoholindholdet i en Corona Extra er det samme som en Hof her i Danmark, 4,6% vol. Her kan mottoet for Modelo-gruppen anbefales – Todo con medida – alt med måde.

Bitterstoffer
De forbindelser der giver øl den bitre smag stammer fra humlen, men de dannes først under fremstillingen. Der skelnes mellem to serier, der kaldes henholdsvis a- og b-syrer, hvor hver serie indeholder tre hovedkomponenter. Humolon er en a-syre, den har ingen eller forsvindende bitter smag og det samme gælder b-syren lupolon.
De bitre stoffer, iso-forbindelserne, dannes når humlen opvarmes i urten. Humolon omdanner til en blanding af trans-isohumolon, der smager intenst bitter og cis-isohumolon med kraftig bitter smag.
Da iso-forbindelserne dannes i både en cis- og en trans-form bliver antallet af indholdsstoffer meget stort. De dannes med forskellig hastighed og hastighedskonstanterne har forskellige temperaturafhængigheder, hvilket resulterer i næsten uforudsigelige komplekse blandinger. Dertil skal lægges at en smule af alle forbindelserne undergår oxidation og at der tillige sker fotokemiske omdannelser. Det er derfor næppe nødvendigt at argumentere for kompleksiteten af det endelige produkt og betydningen for knowhow i ølbrygningen.

Kilder
http://www.gmodelo.com/index-1_en.asp Hjemmeside for Modelogruppen.
http://www.carlsberggroup.com/COMPANY/Pages/Company.aspx Hjemmeside for Carlsberg.
Bitter Tasting Compounds of Beer. Chemistry and Taste Properties of Some Hop Resin Compounds S. R. Palamand og J. M. Aldenhoff Journal of Agricultural and Food Chemistry 1973, Bind 21, side 535-543.
Formation and Accumulation of α-Acids, β-Acids, Desmethylxanthohumol, and Xanthohumol during Flowering of Hops (Humulus lupulus L.) J. De Keukeleire, G. Ooms, A. Heyerick, I. Roldan-Ruiz, E. Van Bockstaele og D. De Keukeleire Journal of Agricultural and Food Chemistry 2003, Bind 51, side 4436-4441.
A Kinetic Study of the Isomerization of Hop α-Acids B. Jaskula, P. Kafarski, G. Aerts og L. De Cooman Journal of Agricultural and Food Chemistry 2008, Bind 56, side 6408-6415.

Den prenylerede naringenin er det mest aktive fytoøstrogen, der kendes fra planter. Xanthohumol er den prenylerede chalcon, der er til stede i størst mængde i humle, og den har kraftig forebyggende virkning mod kræft.

Humulon hører til a-syrerne og lupulon til b-syrerne i humle. De er ansvarlige for den bitre smag og findes hovedsageligt i lupulinkirtlerne..

Humolon omdannes termisk ved en intramolekylær acylointype reaktion til en stærkt bitter blanding af cis- (rød under og blå ud af papirets plan) og trans-isohumolon (rød og blå henholdsvis op og ned).

Corona Extra er den mest solgte mexicanske øl i Danmark.

Skrevet i: Branchenyt, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ny certificering: Vores batteriskabe bestod testen

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch præsenterer verdens største tørtløbende og luftkølede vakuumpumpe: COBRA NC 2500 C

  • DENIOS ApS

    Tip: Sådan bør du udnytte sommerperioden

  • Holm & Halby

    Faglige miniseminarer løfter barren på LabDays 2025

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions opnår SBTi-validering af mål for emissionsreduktion

  • DENIOS ApS

    God sommer fra os hos DENIOS!

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik