• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Analytisk kemiKlima og miljø01. 12. 2003 | Katrine Meyn

Optag af VOC på sodpartikler studeret i en Knudsencelle

Analytisk kemiKlima og miljø01. 12. 2003 By Katrine Meyn

J. Mønster og T. Rosenørn fik som specialeopgave, med M. Johnson som vejleder, at konstruere og validere en Knudsencelle. Cellen blev efterfølgende benyttet til måling af optaget af VOC (Volatile Organic Compounds) på sodpartikler. 

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2003 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Jacob Mønster, Thomas Rosenørn, Ole John Nielsen og Matt Johnson
Kemisk Laboratorium 5, H. C. Ørsted Instituttet, Københavns Universitet
Bearbejdet for dansk kemi af Thorvald Pedersen

Sod dannes som bekendt under (ufuldstændig) forbrænding af carbonhydrider i ældre olie- og kulfyrede elværker, motorkøretøjer og fly og udgør en aerosol i atmosfæren. Sodpartikler består af en kerne af grafit, der er overtrukket med uforbrændt og delvist forbrændt brændstof og (smøre)olie.
Interessen for sodpartikler ligger dels i deres (negative) helbredsmæssige betydning, dels i deres betydning for atmosfærens evne til at optage og reflektere stråling fra solen. Hvad det første angår, så trænger de små partikler ned i lungerne og bevirker lungesygdomme som bronchitis og astma eller måske cancer (PAH). Hvad det sidste angår, kan effekten både være positiv og negativ. Positiv fordi partiklerne absorberer både synligt og ultraviolet lys, negativ fordi de kan virke som kondensationskerner, der bevirker skydannelse.
I det følgende beskrives Knudsencellen, der blev konstrueret på laboratoriet. Fysikeren Martin Knudsen og hans arbejde med gassers flow m.v. i højvacuum omtales i boks 1.

Knudsencellen
Forfatternes version af Knudsencellen ses i figur 1. Figur 2 viser et principdiagram af hele Knudsencellearrangementet. Gaskilden, GS, består af en beholder med en væske, hvis dampe slippes ind i cellen KC vha. en pulset ventil. Pulserne kan varieres fra 5 ms til adskillige timer. I et typisk eksperiment vil gaspulsen indeholde 1016 molekyler (pulsens varighed ligger i intervallet 0,5-8 ms; det resulterende tryk er ca. 0,01 Pa i cellen, der har et rumfang på 3,72 L. Dvs. vi er rigeligt inden for Knudsenregimet og cosinusloven sikrer, at gastrykket er isotropt i cellen).
Knudsencellen, KC, har en meget speciel konstruktion, der bl.a. skal gøre det muligt at manipulere emnet (sample) undervejs – f.eks. skjule det – uden at vakuummet brydes. Cellen består, som vist i figur 3, af et seksgrens-T. Hjertet er emneholderen SH (sample holder) og PL (plunger) er et stempel, der kan trykkes ned over den og derved skjule emnet.
For at opnå at KC holdes i Knudsenregimet er den forbundet til en meget kraftig turbopumpe (DPC = differential turbo pump) via exit-åbningen, der er placeret i den gren, der vender nedad. Exit-åbningens areal er variabelt, idet et »Rotary device« (RD) tillader at bringe forskellige aperturer i stilling efter ønske. Det er aktuelt, når udpumpningshastigheden skal tilpasses (boks 2). Endelig er der et vindue (W) til inspektion af emnet samt en trykmåler i to af de resterende grene.
En »skimmer« sørger for, at en vis brøkdel af den udpumpede gas passerer gennem et kvadrupolmassespektrometer (QPMS). Endelig slutter kæden med den obligate PC til opsamling af måledata (DAQ, data aquisition unit).

Resultater
I figur 4 ses resultatet et typisk eksperiment. Vi ser en puls, som den registreres af QPMS, og det efterfølgende henfald der – tilstræbes ved passende aperturvalg – i ca. lige grad skyldes udpumpningen og optaget af stoffet på den sod, der er anbragt i SH.
Optaget af en række VOC på sod indkøbt fra Aldrich er undersøgt. Arealet af soden (boks 3) blev beregnet ud fra en opgiven middelpartikeldiameter på 25,1 mm og en massefylde på 1,6 L/kg. I den første artikel [1], hvorfra beskrivelsen af Knudsenceller er taget, blev 1-butanol, acetone, diethoxymethan og ethanol undersøgt. De opnåede optagelseskoefficienter (g: boks 3) vises i tabel 1. I den anden [2] blev tre alkaner: cyclohexan, heptan og octan og 5 alkanoler: 1-butanol, 1-hexanol, 1-heptanol 1-octanol og 1-nonanol undersøgt. For den anden serie blev de fundne optagelseskoefficienter (målt for frisk hexansod) benyttet til at formulere praktiske estimeringsrelationer. Der blev opstillet relationer, hvori optagelseskoefficienterne er udtrykt ved enten 1) octanol/vand-fordelingsforholdet Kow, 2) fordampningsenthalpien DHvap eller 3) molmassen M, for den pågældende VOC. Resultaterne og kvaliteten af fittene (angivet som r2) fremgår af tabel 2.

Referencer
1. Jacob Mønster, Thomas Rosenørn, Ole John Nielsen og Matt Johnson, ESPR – Environmental Sci & Pollut Res Special issue 1 (2002) 63-67.
2. Jacob Mønster, Thomas Rosenørn, Ole John Nielsen og Matt Johnson, Upublicerede resultater.
Tabel 1. Optagelseskoefficienter for 4 VOC.
Tabel 2. Empiriske relationer for optagelseskoefficienter (se tekst) og deres kvalitet.

Boks 1
Knudsen – en landsmand – og hans opdagelser vedr. lave tryk

Martin Knudsen (1871-1949) var professor i fysik på Københavns Universitet i perioden 1912-1941. Knudsen ydede værdifulde bidrag til udforskningen af den kinetiske gasteori. Han sammenfattede sine arbejder i M. Knudsen The Kinetic Theory of Gases; London 1934. Relevant for konstruktion af Knudsencellen er hans arbejder omkring strømning af gasser ved meget lave tryk, så lave at intermolekylære sammenstød er uden betydning ift. sammenstød med rørenes eller beholdernes vægge, såkaldt »Knudsen strømning« eller »molekylær strømning«, lad os kalde dette regime for »Knudsenregimet«. Vi rykker ind i Knudsenregimet, når trykket kommer ned på ca. 0,1 Pa. (Her er middelvejlængden – den afstand et molekyle tilbagelægger, før det støder sammen med et andet – ca. 10 cm). Knudsen fandt for dette regime sin berømte cosinus-lov, der formelt er analog med Lamberts cosinuslov om udstrålingen fra en opvarmet, plan overflade. Knudsens cosinuslov strider mod intuitionen ved at sige, at når et atom eller et molekyle rammer en væg, så tilbagekastes det ikke som en billardkugle fra banden (spejlende tilbagekastning), men i en retning der er fuldstændig uafhængig af den retning, hvor den kom ind.
Ved beregning af optagelseskoefficienterne (boks 3) har vi brug for den frekvens, hvormed molekylerne kolliderer med et givet areal (W for »Wall«) f.eks. en sodoverflades. Den er givet som
her er molekylernes middelhastighed og N er antalstætheden (antal molekyler pr. rumfangsenhed). N kan beregnes, når tryk og rumfang er kendt. SI-enheden for ZW er m-2s-1.

Boks 2
Databehandlingen

Figur 4 viser henfaldet af en gaspuls i Knudsencellen, som den blev registreret af kvadrupolmassespektrometret. Eftersom både chemi-/physisorption og udpumpning er 1. ordens processer, fittes kurven (Q(t)) til en eksponentialfunktion:
»Hastighedskonstanten« k fortolkes nu som følger, afhængigt af om emnet et eksponeret eller ej.
1) emnet eksponeret:
2) emnet ueksponeret:
For at bestemme koptag benyttes data fra to eksperimenter, et med emnet eksponeret og et hvor det er ueksponeret.

Boks 3
Optagelseskoefficienter

Når hastighedskonstanten for optag på en sodpartikel er blevet bestemt (boks 2), så beregnes optagelseskoefficienten:
g er dimensionløs og kan ses som et mål for hvor stor en brøkdel af de molekyler, der totalt rammer sodpartiklen (ZWAs), der bliver hængende. Frekvensfaktoren Zw blev omtalt i boks 1 og As er sodpartiklens areal.

Figur 1. Karen Feilberg, som er ph.d.-studerende hos Matt, arbejder med Knudsencelleopstillingen.
Figur 2. Blokdiagram af Knudsencelleopstillingen.
Figur 3. Knudsencellen. Nærmere forklaring i teksten.
Figur 4. Eksempel på en såkaldt »transient«, som den registreres på massespektrometret. Figuren illustrerer samtidig, hvordan udpumpningshastigheden reguleres ved passende aperturvalg.

Skrevet i: Analytisk kemi, Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

  • Holm & Halby

    VidensDage’25 hos Holm og Halby: Faglig fordybelse og teknologisk indsigt i højsædet

  • Holm & Halby

    Fremtidens sikkerhedskabinetter: Er du rustet til den nye EN12469 / Annex 1

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    En fundamental del af forskningen

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik