• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

AktueltBiologi17. 01. 2025 | Allan Malmberg

Overvægtige må kæmpe mod både kalorier og kroppens fedmehukommelse

AktueltBiologi17. 01. 2025 By Allan Malmberg

Foto: Freepik

Ofte hører man om overvægtige, der syntes de lettere tager på efter at have tabt endog mange kilo. Og den god nok. Kroppen har en såkaldt obesogenic memory (fedmehukommelse), fastslår en artikel i Nature.

Hukommelsen kan forstyrre reguleringen af vægt og metabolisme, selv efter vægttab, og føre til vægtøgning og yoyo-vægt. Og meget tyder på, at fedtcellerne kan huske fedme i årevis.

Fedme ændrer nemlig cellerness epigenetik

Epigenetik handler om, hvordan genernes funktion kan aktiveres eller deaktiveres af miljøfaktorer som kost, livsstil og sygdom. Den epigenetiske hukommelse gør, at cellerne ‘husker’ tidligere påvirkninger, hvilket kan have langvarig effekt på, hvordan de opfører sig, og fx reagerer på vægt og kost.

De epigenetiske ændringer kan påvirke cellernes funktion, fx i fedtvæv og muskler. Det kan bidrage til metaboliske forstyrrelser og gøre det svært at bevare et vægttab.

Ændringerne kan bl.a. betyde, at fedtcellerne er blevet forstørret og lagrer mere effektivt fedt. Det kan også spille ind på appetiten ved, at sult- og mæthedshormonerne ghrelin og leptin påvirkes og medfører nedsat mæthed og øget sult.

Endelig kan ens stofskifte også blive påvirket således, at man forbrænder færre kalorie i hviletilstand.

Modsat hudceller, der kun lever 2-4 uger, har fedmcellerne en længere levetid. Fedtceller fornyes langsomt over en periode på op til 10 år, hvoraf ca. 10% bliver udskiftet hvert år.

Overvægt handler om langt mere end bare at den enkelte person spiser for meget. Det er langt mere komplekst, og det er vurderet, at op imod 100 faktorer påvirke fedme – enten direkte eller indirekte.

I denne tid er fedmemedicin blevet meget populært, men ændre man ikke livsvaner, vil de fleste tage på, efter de er stoppet med medicinen. Og den kan slette eller formindske fedmehukommelsen på længere sigt vil kræve yderligere studier.

Læs artiklen i Nature

Kilde: FIT for LIVET

Tendens til fedtlagring (fedtcellerne er blevet forstørret og lagrer mere effektivt fedt)
Ændret appetitregulering (sult- og mæthedshormonerne ghrelin og leptin påvirkes og medfører nedsat mæthed og øget sult)
Sænket stofskifte (kroppen forbrænder færre kalorier i hviletilstand)

Kroppen husker fedme efter vægttab
17.1.2025 09:40:39 CET | FIT for LIVET | Aktuelt

Del

Fedme kan ændre fedtvævet på en måde, som kroppen husker. Denne ‘fedmehukommelse’ kan forstyrre reguleringen af vægt og metabolisme, selv efter vægttab, og føre til vægtøgning og yoyo-vægt. Et nyligt forsøg viser, at fedtceller kan huske fedme i måneder eller år efter vægttab – og dermed fortsat påvirke kroppens funktioner negativt.

fedmehukommelse
Foto: Digitale.de, Unsplash
Forsøget, der introducerer begrebet ‘obesogenic memory’, er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Fedme ændrer cellers epigenetik

Epigenetik handler om, hvordan genernes funktion kan aktiveres eller deaktiveres af miljøfaktorer som kost, livsstil og sygdom. Den epigenetiske hukommelse gør, at cellerne ‘husker’ tidligere påvirkninger, hvilket kan have langvarig effekt på, hvordan de opfører sig, og fx reagerer på vægt og kost.

De epigenetiske ændringer kan påvirke cellernes funktion, fx i fedtvæv og muskler. Det kan bidrage til metaboliske forstyrrelser og gøre det svært at bevare et vægttab.

Nemmere vægtøgning efter fedme

Fedtceller fornyes langsomt over en periode på op til 10 år, hvoraf ca. 10% bliver udskiftet hvert år. Processen er en naturlig del af kroppens fedtomsætning, hvor gamle fedtceller dør, og nye dannes.

Hukommelsen om en tidligere fedmetilstand, selv efter et større vægttab, kan gøre, at overvægtige har nemmere ved at tage kiloene på igen, oftest som fedt. Det skyldes, at kroppens celler gennem de epigenetiske ændringer, tilpasser sig overvægt og forsøger at fastholde den tidligere tilstand.

Kroppens epigenetiske ændringer kan fx være:

Tendens til fedtlagring (fedtcellerne er blevet forstørret og lagrer mere effektivt fedt)
Ændret appetitregulering (sult- og mæthedshormonerne ghrelin og leptin påvirkes og medfører nedsat mæthed og øget sult)
Sænket stofskifte (kroppen forbrænder færre kalorier i hviletilstand)

Om forsøget

Forskere fandt frem til fedmehukommelsen ved at undersøge fedtvæv fra overvægtige før og efter en fedmeoperation. Fedtvævet blev desuden sammenlignet med fedt fra raske personer uden tidligere overvægt. Forsøgsdeltagerne havde oprindeligt svær overvægt og et vægttab på mindst 25% af BMI. I forsøget undersøgte man, hvordan generne bliver aktiveret eller deaktiveret, og hvordan det påvirker cellernes funktion hos både mennesker og mus.

Fedme hæmmer energiomsætning hos mus

Både hos mennesker og mus fandt man, at ændringer, der skete i fedtvævet under fedmen, også var til stede efter vægttab.

Hos mus viste forsøget varige ændringer i fedtcellerne, som påvirkede deres funktion og reaktion på en fed diæt: Musene havde en hurtigere vægtøgning, når de fik en kost med højt fedtindhold. Derudover er der rapporteret varige ændringer i immunsystem og blodkarceller, som påvirker flere organer i kroppen.

Selvom man går ned i vægt, kan fedtcellerne derfor stadig være præget af den tidligere fedme, som forhindrer dem i at fungere som før.

Kan vægttabsmedicin overvinde fedmehukommelsen?

Fedmehukommelsen kan være med til at forklare, hvorfor fedtceller fungerer anderledes og reagerer dårligere på usund kost efter et større vægttab.

Det er ikke nyt, at biologien modarbejder bestræbelserne på at fastholde et vægttab. Dog peger forskning på, at vedvarende sunde livsstilsændringer, træning og mindre ultraforarbejdet mad kan være vejen frem, hvis man vil forblive fit for livet.

Overvægt er kompleks, og forskning viser, at op mod over 100 faktorer påvirker fedme direkte eller indirekte. Yderligere undersøgelser er nødvendige for at kunne klarlægge, om vægttabsmedicin er i stand til at slette eller formindske en fedmehukommelse på længere sigt.

Skrevet i: Aktuelt, Biologi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her
Dansk Kemi

11 måneder siden

Dansk Kemi
Redaktionen bag Dansk Kemi er klar med ny spændende udgave. ... Vis mereVis mindre

Dansk Kemi

ipaper.ipapercms.dk

Den digitale udgave af magasinet "Dansk Kemi". Dækker kemiens udvikling inden for industri, forskning og uddannelse.
Vis på Facebook
· Del

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

Læs også magasinet Dansk Kemi

Nyeste udgave af magasinet "Dansk Kemi" kan læses online, ved at klikke på bladforsiden.
Herfra er der desuden adgang til online-arkivet med tidligere udgivelser.

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

/Brochurer
/White papers

  • Filtreringskatalog
  • Leverandøroversigt
  • COBOTS brochure
  • Oxipres brochure
  • Ansæt en laborantpraktikant
Se alle ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik