• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 02. 2001 | Katrine Meyn

På rejse i thaiernes land – 2

Fødevarekemi01. 02. 2001 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2001 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Thorvald Pedersen

Durio Zibethinus er frugtens systematiske navn, durian kaldes den både på engelsk og dansk (iflg. Gastronomisk Leksikon). Søger man på Internettet får man mere end 20.000 svar på ordet. Den kan veje op til 10 kg og er besat med centimeter lange, spidse pigge. I figur 1 vises billeder af durian. Den går for at være et afrodisiakum og i Malaysia hedder det sig at »Når durianfrugterne er nede (fra træerne), så er sarongerne oppe«.
Den engelske naturforsker A. R. Wallace skrev om dens smag (i 1869):
»It is like a buttery custard flavoured with almonds, intermingled with wafts of flavour that call to mind cream-cheese, onion sauce and other incongruities. Then there is a rich glutinous smoothness in the pulp which nothing else possesses, but which adds to its delicacy. It is neither acid, nor sweet, nor juicy, yet one feels the need for none of these qualities for it is perfect as it is«.
Durian er meget yndet i sydøstasien inklusive Thailand, og jeg købte mig et stykke fra en frugtbod i Bangkok, og da jeg senere læste Wallaces beskrivelse af smagen, så kunne jeg nikke genkendende. Men den vil, efter min bedste overbevisning, næppe udkonkurrere viagra.
Man risikerer at blive bortvist fra hoteller og fly, hvis man medbringer durian. Om flyene ligefrem nødlander, når tilstedeværelsen af durian opsnuses, er dog uvist. Det al den ståhej handler om, er den lugt frugten afgiver. Den østrigske botaniker Gottfried Haberlandt (citeret fra V.J. Brøndegaards artikel om Durian i Naturens Verden 1991/19) havde denne mening herom:
»Man tænke sig gedebukkens stank blandet med harsk smør og rådne hvidløg og har en svag anelse om virkningen på en europæer, der en lummer tropenat befinder sig blandt durianspisende malajer«.
Jeg prøvede at stikke næsen ned i piggene for at inhalere fra selve frugten. Duften var ikke aminagtig, snarere svovlagtig – og ikke særligt slem, senere lugtede jeg også til selve frugtkødet, som min kone syntes både lugtede og smagte rædderligt.
Ingen af mine bøger havde noget om durians duft/stank, så jeg måtte ty til Carl Th., der har svar på næsten alle kulinariske spørgsmål. Og ganske rigtigt, dagen efter ankom en lille pakke med papirer om durian fra ham, heriblandt to afhandlinger om duftstofferne 1), 2). Og ja, man havde identificeret hydrogensulfid, mercaptaner og thioætere. Men dem der slår hårdest er utvivlsomt dialkyltrisulfiderne, (CH3SSSCH3 m.fl.), som er nogle notoriske stinkere, som for resten også kendes fra hvide trøfler. En frugtagtig note kommer fra estre af lavere carboxylsyrer. Nu fik De desserten før hovedretten. Et kort interludium om drikkevarer i figur 2, jeg går ud fra, at De nikker genkendende til en vis øl. Og så skal jeg nu omtale en hovedret.
Både til fisk og (svine)kød bruger man at marinere et stykke tid med en krydderiblanding, der kan bestå af ingefær og hvidløg eller af chili og hvidløg med kokosfløde, hvilket er toppen af kokosmælken. Kokosmælk er jo presset ud af kokosnøddemassen, og den er rig på mættede fedtsyrer – altså faktisk mælkeagtig. Til svinekoteletter lavede jeg en marineringsblanding af ingefær, hvidløg og skalotteløg. Sådan ca. lige meget af hver og så lidt Nam Pla (fiskesauce, som er salt og smager lidt af rejer og tørret fisk), saft af ½ lime og noget kokosmælk/fløde for at give en pasta af en passende mængde og konsistens. Den smører man sine koteletter (eller kyllingebryster) ind i, efter at have give dem nogle dybe rids, og lader dem stå en time eller mere. Grilles og serveres med løse ris plus et antal grønsagsretter, som kan være alt muligt, braiseret i få minutter og så stegt få sekunder i meget varmt fedtstof (Wok er nok bedst, men en pande er OK).
Imidlertid er det fisken, jeg finder mest interessant. Det skyldes nok, at vi fik den på Patong Beach på Phuket, nutidens Mallorca, i det Indiske Ocean. Her skal man holde sig fra strandpromenaden, hvor alt koster det dobbelte og opsøge de ydmyge sidegadekøkkener, som er 4-5 blikborde under en sejldug, og hvor de gør meget ud af at bevise, at netop deres fisk (som ligger på is) er den friskeste, for dens gæller er så og så våde og lyserøde. Jeg tror, det var havaborre vi fik, i hvert fald en meget lækker fisk, med kridhvidt, fast kød. Den vejede 4-500 g. Nedenfor en opskrift på fisk med ingefær fra min Thai Cookery kogebog, som er meget lig den jeg fik. Min kone fik en tilsvarende dampet. Og de kostede ca. 200 bath, (hvilket er ret dyrt i et lokalt perspektiv, men stadig kun 40 kr.), serveret med løse ris.
Det er blandingen af hvidløg og ingefær, der giver den efter vore ganer usædvanlige smag.

Referencer
1. J. Baldry, Dougan, J. and Howard, G.E.; Phytochemistry 11, 2081-2084 (1972)
2. R. Moser, Düvel, D. and Greve, R.; Phytochemistry 19, 79-81 (1980)

Figur 1. Durianfrugter.
Figur 2a. De sælger en pilsner hvis navn står på en stoleryg.
2b. 2 vand flankeret af 2 lokale whiskyer samt en elefantøl (Chang) i midten. Man drikker thaiwhisky med isvand til sin mad. Den smager over ad sherry.
Figur 3. Dette var ikke lige den fisk vi spiste på gadekøkkenet, men princippet er det samme. Pyntet med koriander. I baggrunden en kokosnød til at drikke saften fra.

Fisk med Ingefær og hvidløg
1 ørred på ca. ½ kg, eller en lignende fast fisk, hvor skindet kan spises
1 skalotteløg fint hakket
6 forårsløg – kun den hvide/lysegrønne del af dem
2 store fed hvidløg, knust og hakket
1 spsk revet, frisk ingefær
2 spsk fiskesauce (Nam Pla)
1 spsk soya sauce
Saft af ½ lime
Peber
Frisk koriander til pynt.
Løse ris som tilbehør.
Fisken får fire dybe snit på begge sider, ind til (og parallelt med) benene. Steges i olie til den er pænt brun. Hold den varm til den skal serveres.
Varm lidt mere olie i en kasserolle eller wok og brun løget.
Gentag processen med forårsløgene og ingefæren, der dog ikke skal tage farve. Tilsæt saucene og limesaften. Smag til med peber og evt. lidt sukker. Hæld løg-ingefærblandingen ud over fisken og server med løse ris.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop04. 08. 2025

Et afsluttet ph.d.-projekt fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Julie Frost Dahl*, Sandra Beyer Gregersen og Milena Corredig,

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • MD Scientific

    Ny generation af LENS MALS-detektorer

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays -10 års Jubilæum i Aarhus

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er eksperter i kvalitet, præcision og hygiejne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Ny certificering: Vores batteriskabe bestod testen

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch præsenterer verdens største tørtløbende og luftkølede vakuumpumpe: COBRA NC 2500 C

  • DENIOS ApS

    Tip: Sådan bør du udnytte sommerperioden

  • Holm & Halby

    Faglige miniseminarer løfter barren på LabDays 2025

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

    04.08.2025

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik