• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Organisk kemi01. 09. 2006 | Katrine Meyn

Palladiumkatalyserede krydskoblinger

Organisk kemi01. 09. 2006 By Katrine Meyn

Overgangsmetallerne har været centrale i udviklingen af den organiske kemi i slutningen af det 20. århundrede. Det vigtigste metal er palladium, som med sin evne til at katalysere dannelsen af nye carbon-carbon-bindinger har åbnet helt nye muligheder for syntesekemikerne.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2006. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Uffe V. Mentzel, cand.polyt., David Tanner, ph.d. og Janne E. Tønder, ph.d., Kemisk Institut, DTU

Gennem de sidste 30 år har opdagelsen af de palladiumkatalyserede krydskoblinger ændret og forbedret den organiske syntese, idet de har gjort det muligt at koble funktionaliserede arylgrupper med andre aryler, alkyner, alkener og i løbet af de sidste par år også alkylgrupper.
De første palladiumkatalyserede krydskoblingsreaktioner blev rapporteret i starten af 1970’erne, og i løbet af de følgende år arbejdede mange forskningsgrupper med krydskoblingerne, hvilket resulterede i udviklingen af reaktioner med forskellige organometalliske forbindelser (indeholdende Al, B, Mg, Sn, Zn og Zr) som koblingspartnere i den palladiumkatalyserede proces (se figur 1) [1]. I dag er de mest udbredte krydskoblinger Suzuki (B), Stille (Sn), Negishi (Zn) og Kumada (Mg). Her gennemgås den generelle mekanisme for palladiumkatalyserede krydskoblinger, og i to efterfølgende artikler beskrives Suzuki- og Stille-reaktionerne mere detaljeret, da disse krydskoblinger tolererer tilstedeværelsen af mange funktionelle grupper, og derfor er de hyppigst anvendte reaktioner.

Palladium og dets ligander
Den aktive katalysator består af palladium i oxidationstrinnet 0 kombineret med et varierende antal ligander. Palladiumkatalysatoren kan dannes fra mange forskellige kilder. Af disse er Pd(PPh3)4 mest brugt, men Pd2(dba)3, PdCl2(PPh3)2 og Pd(OAc)2 plus en phosphinligand er i nogle tilfælde mere effektive [4]. I de to sidstnævnte palladiumforbindelser er palladium i oxidationstrin II og skal reduceres til det katalytisk aktive Pd(0), før reaktionen kan finde sted. Dette gøres typisk in situ, enten af et tilsat reduktionsmiddel eller af andre komponenter der findes i opløsningen.
Palladium(II) reduceres bl.a. nemt og hurtigt af phosphiner (figur 2) [5], hvilket man skal være opmærksom på, når mængden af tilsat phosphinligand fastsættes. Palladium(II) kan også reduceres til Pd(0) af en lang række andre stoffer såsom aminbaser, alkener, organometalliske forbindelser og vandig base.
Som nævnt skal palladium kombineres med ligander for at danne den aktive katalysator. Af de mange forskellige ligander der kan bruges, er phosphiner de mest udbredte [2]. Phosphiner er neutrale ligander, der donerer to elektroner hver til palladium, hvorved elektrontætheden på palladium øges. Den mest udbredte phosphinligand er PPh3, men der findes en række andre kommercielt tilgængelige ligander, som kan være mere effektive. I figur 3 er der vist en række eksempler på phosphinligander, som er velegnede til forskellige krydskoblinger.
Der er udført en række forsøg [2], hvor liganderne 1 og 2 sammenlignes med andre ligander, og det har vist sig, at de er de mest effektive ligander til Suzukikobling af arylhalogenider. De er begge kommercielt tilgængelige, men kan også nemt fremstilles i ét syntesetrin med højt udbytte [2]. Biphenylgruppen på liganderne er med til at stabilisere palladiumkomplekset, idet der antages at være interaktion mellem p-systemet og d-orbitalerne på palladium. Der findes også en række bidentate phosphinligander (ligander med to phosphoratomer), som kan benyttes til krydskobling. Et eksempel herpå er dppf (1,1’-bis-(diphenylphosphin)ferrocen) vist på figur 3.
Denne ligand er effektiv ved flere forskellige krydskoblinger, specielt Kumadakoblingen. PtBu3 er en meget aktiv ligand, som kan anvendes til krydskoblinger, hvor den ekstra aktivitet er nødvendig for at få reaktionen til at forløbe. Grundet sin store følsomhed over for fugt og ilt er PtBu3 også tilgængelig som opløsning.

Hvordan foregår krydskoblingen?
Den generelle mekanisme for palladiumkatalyserede krydskoblinger mellem en organometallisk arylforbindelse og et arylhalogenid (eller en arylgruppe med en anden god »leaving group« – triflat, tosylat, phosphat) er vist på figur 4. Mekanismen består af fire overordnede trin; Det første trin er den oxidative addition af arylhalogenidet til palladium, hvilket umiddelbart danner cis-komplekset, som dog hurtigt isomeriserer til trans-komplekset med palladium i oxidationstrin II [1]. Det næste trin er transmetalleringen, som kan betragtes som et nukleofilt angreb af den organometalliske forbindelse under dannelse af diarylpalladium(II) og MX. En trans-cis-isomerisering er nu nødvendig, for at den reduktive elimination kan foregå, da denne kun kan ske fra cis-komplekset. Ved den reduktive elimination dannes produktet (Ar-Ar’), katalysatoren gendannes, og den katalytiske cyklus kan begynde forfra.
Reaktiviteten i den oxidative addition er afhængig af de elektroniske forhold i arylhalogenidet, idet reaktiviteten aftager i rækkefølgen ArI >ArOTf >ArBr >>ArCl [4].
Det betyder, at transmetalleringen ofte er det hastighedsbestemmende trin for de meget reaktive aryliodider og triflater, hvorimod det kan det være den oxidative addition, der er den begrænsende faktor for de mindre reaktive arylbromider og chlorider.
Da transmetalleringen som nævnt kan betragtes som et nukleofilt angreb af den metalorganiske forbindelse på palladium(II), vil denne reaktion forløbe hurtigst for elektronrige forbindelser.
Dvs. at når man planlægger sin syntesesekvens, bør den mest elektronfattige komponent være arylhalidet (ArX) og den mest elektronrige komponent den organometalliske forbindelse (MAr’). Da dette ikke altid er muligt, kan det være nødvendigt at bruge mere aktive ligander (som f.eks. PBu3 eller PtBu3), hvis den oxidative addition eller transmetalleringen ikke forløber hurtigt nok.

Hvordan ser palladiumkomplekset ud i opløsning?
Et meget debatteret emne i udredningen af mekanismen for palladiumkatalyserede reaktioner er antallet af ligander på palladium før den oxidative addition. Tidligere har man bekendt sig til 18-elektronsreglen, hvor palladium(0) i et stabilt, ikke-reaktivt kompleks skal være omgivet af sine egne 10 d-elektroner sammen med 8 elektroner fra ligander, solvent eller andre forbindelser i reaktionsblandingen. Dette kompleks med 18 elektroner kan dog ikke deltage i den oxidative addition, da det kræver, at komplekset først afgiver 2 ligander. Hidtil har man antaget, at palladium(0) i opløsning eksisterer i en ligevægt mellem det førnævnte 18-elektronskompleks (PdL4) og et trigonalt 16-elektronskompleks (PdL3, figur 5). Det blev ligeledes antaget, at dette 16-elektronskompleks var i ligevægt med den mindre stabile, men aktive katalysator, som er et lineært kompleks med kun to bundne ligander (PdL2, figur 5).
Nye resultater viser derimod, at det lineære 14-elektrons-palladiumkompleks med 2 bundne ligander faktisk er mere stabilt end komplekset med 3 ligander, og at det derfor sandsynligvis er den foretrukne form i opløsning [6]. Det understøttes af en ny teori (12-elektronsreglen), der går på at p-orbitalerne fra palladium ikke anvendes til ligandbindinger i komplekserne, og at det derfor kun er en s- og fem d-orbitaler (dvs. totalt 12 elektroner), der anvendes i almindelige bindinger i den fulde valensskal. Når der så bindes flere ligander, sker det vha. omega (w)-bindinger. Bindinger der består af 3 atomcentre og 4 elektroner (»3-center-4-electron bond«) [7]. Det lineære kompleks med 2 bundne ligander kan derfor anses som en favorabel hypervalent tilstand stabiliseret af resonans.
Disse teoretiske uenigheder kan synes langt fra virkeligheden i laboratoriet, men i de kommende år vil vi være vidne til at det udvidede kendskab til mekanismerne for den palladiumkatalyserede krydskobling fører til udviklingen af endnu bedre palladiumkatalysatorer, som er specifikke for lige præcis de reaktioner, vi ønsker at anvende dem til.

Referencer
1. Negishi, E. Handbook of organopalladium chemistry for organic synthesis; 1st ed.; 2002.
2. Wolfe, J. P.; Singer, R. A.; Yang, B. H.; Buchwald, S. L. J. Am. Chem. Soc. 1999, 121, 9550.
3. Bonnet, V.; Mongin, F.; Trécourt, F.; Quéguiner, G.; Knochel, P. Tetrahedron 2002, 58, 4429.
4. Miyaura, N.;Suzuki, A. Chem. Rev. 1995, 95, 2457.
5. Hegedus, L. S. Transition metals in the synthesis of complex organic molecules; University Science Books: Sausalito,
California, 1999.
6. Ahlquist, M.; Fristrup, P.; Tanner, D.; Norrby, P.-O. Organometallics 2006, 25, 2066.
7. Weinhold, F.; Landis, C. Valency and bonding: a natural bond orbital donor-acceptor perspective; Cambridge Univer-
sity Press: 2005.

Figur 1. Generel krydskoblingsreaktion. X er halogen eller en anden god »leaving group« og M er et metal som f.eks. B, Mg, Zn eller Sn.

Figur 2. Mekanisme for aktivering af Pd(OAc)2 med PPh3. Det første trin i mekanismen er en ligandudskiftning, hvorefter acetationen bindes til en positivt ladet phosphinligand, som er meget reaktiv over for ilt. Palladium(II) reduceres via en reduktiv elimination, hvor der dannes triphenylphosphinoxid (PPh3O) og eddikesyreanhydrid som biprodukter.

Figur 3. Fem phosphinligander, der kan bruges til krydskobling:2,3 triphenylphosphin (PPh3), 2-(dicyklohexylphosphin)biphenyl (1) og 2-(di-t-butylphosphin)biphenyl (2), 1,1’-(diphenylphosphin)ferrocen (dppf) og tri-t-butylphosphin (PtBu3).

Figur 4. Generel mekanisme for palladiumkatalyseret krydskobling. L betegner en ligand, der er bundet til palladium, X er halogen (eller triflat, tosylat, phosphat) og M er et metal (f.eks. B eller Sn).

Figur 5. Hvilket palladiumkompleks er til stede i opløsning?
Det tetrahedrale ikke-reaktive kompleks til venstre opfylder den traditionelle 18-elektronsregel og er det mest stabile (for L=PPh3). Af de to komplekser til højre tyder ny forskning på, at det lineære kompleks er det mest stabile i opløsning – i modsætning til hvad 18-elektronsreglen ville forudsige.

Figur 6. w-binding; Pd(0)L2 kompleks med en »3-center-4-electron«-binding.

Skrevet i: Organisk kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

  • Holm & Halby

    VidensDage’25 hos Holm og Halby: Faglig fordybelse og teknologisk indsigt i højsædet

  • Holm & Halby

    Fremtidens sikkerhedskabinetter: Er du rustet til den nye EN12469 / Annex 1

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    En fundamental del af forskningen

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik