Tænker vi på nødder, så bliver tankerne hurtigt sporet hen på valnødder eller hasselnødder, men måske er det på tide at kigge i retning af den langt mindre udbredte paranød. Blot én enkel paranød er således nok til at dække vores daglige behov for selen, 50 mikrogram. Stoffet er faktisk ofte en mangel i mange danskeres kost, så hvorfor ikke tage paranødden til sig?
Med et olieindhold på omkring 70 procent, er den blandt de mest olieholdige, og indeholder ikke linolsyre som valnødder, og kan derfor heller ikke blive harske. Olien nedbrydes dog ganske hurtigt, og skal opbevares i en brun flaske. Den egner sig ikke til stegning, men kan med fordel være en kærkommen fornyelse til salat og dip.
Alt er dog ikke den rene lykke med paranødder. De er i sagens natur meget fede, og for eksempel er omega-3/omega-6 forholdet ikke optimalt. De vil aldrig blive en basisfødevarer, men hvorfor ikke skabe lidt fornyelse i den kommende juletid? Paranødder gør sig nemlig også fremragende i det søde køkken, for eksempel i form af paranøddemel.
Læs mere om den spændende paranød i Dansk Kemi udgave 7, side 14.