
Med forårets komme er den populære urt ramsløg ved at titte frem i de danske skove. Og der er intet forgjort ved at tilsætte den til sin mad.
Men man skal passe på, for den velsmagende urt har en giftig fætter – eller to.
Den mest kendte er liljekonval. Planten indeholder en række toxiner, men det mest prominente i denne sammenhæng er konvallatoxin, som er en potent hjerteglykosid.
Stoffet påvirker hjertets funktion ved at hæmme natrium-kalium-ATPase-pumpen i cellemembranen. Dette resulterer i en øget koncentration af calcium i cellerne, hvilket fører til øget styrke i hjertemuskelkontraktioner.
De mange forskellige giftstoffer; convallamarin, convallasid samt saponin, giver mangeartede symptomer. Lige fra de mere fredelige som kvalme. Men der kan være langt mere i vente, forklarer Henrik Dammand, kontorchef i Fødevarestyrelsen.
– Ramsløg bruges ofte i store mængder, og det kan være alvorligt, hvis man kommer til at bruge blade fra liljekonval i stedet for ramsløg. Det kan medføre opkast, diarré og påvirke hjerterytmen, og i værst fald være livsfarligt. I andre europæiske lande har vi set eksempler på, at forgiftning med liljekonval har haft dødelig udgang, siger Henrik Dammand.
Løsningen er nulre-tricket. Ramsløg har en kraftig, hvidløgsagtig duft, som aktiveres, når man nulrer bladene. Liljekonval derimod afgiver ikke nogen duft.
Og så er liljekonvallen i øvrigt ikke alene om at være farlig, hvis man er på ramsløgsjagt. Også høsttidløs er noget skidt at putte i maden.
Her er det stoffet colchicin, som er skurken. Det er et alkaloid, der forstyrrer celledeling ved at binde sig til proteinet tubulin.
Det positive er, at det er knoldene og frøene, der har den højeste koncentration, men hele planten er giftig, og er rent svær af skelne fra ramsløg, før den sætter blomst.
Stoffet, der faktisk kendes fra medicinsk brug, kan give en lang række symptomer, der ligesom i tilfældet med liljekonvallen strækker sg fra opkastning og mavesmerter og hjerteproblemer. Her kan vi så udvide med organsvigt (lever og nyre).
Det dumme med høsttidsløs-forgiftning er, at det ofte først viser sig flere timer efter indtagelsen, og derfor måske kan være svær at koble md maden.
Også her er nulretricket den bedste løsning.
Hvis man ikke er blevet er alt for skræmt, smager ramsløg ganske fortræffeligt.
Kilde: Fødevarestyrelsen m.fl.