• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Lovgivning og patenter01. 11. 2014 | Katrine Meyn

Patent på Færøerne?

Lovgivning og patenter01. 11. 2014 By Katrine Meyn

Færøernes patentlov nærmer sig den danske, og der vil i fremtiden være færre faldgruber for at opnå patentbeskyttelse på Færøerne.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 11, 2014 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Anders Heebøll-Nielsen, European Patent Attorney, Awapatent A/S

Inden for nogle erhverv udgør Færøerne et marked af en størrelse, hvor det kan betale sig at sikre rettigheder ved at patentbeskytte opfindelser, så konkurrenter kan holdes væk. Eksempelvis repræsenterede havbrugserhvervet i 2013 en eksportværdi på 2,4 mia. danske kroner (Rigsombudsmanden på Færøernes Beretning 2014), og dette område udgør et betragteligt marked for lægemidler til behandling og forebyggelse af fiskesygdomme. Patentbeskyttelse på Færøerne kan kun opnås med et dansk patent, men vejen dertil omfatter faldgruber, som heldigvis forventes at blive fjernet ved en snarlig opdatering af patentloven for Færøerne.

Muligheder i dag
Den eneste måde at beskytte en opfindelse på Færøerne er med et dansk patent. Patent og Varemærkestyrelsen (PVS) behandler danske patentansøgninger, og som udgangspunkt vil patenter udstedt fra danske ansøgninger automatisk få gyldighed på Færøerne, med mindre de ikke opfylder visse krav, som skyldes forskelle mellem patentlovene på Færøerne og i Danmark. Det angives ikke på udstedte danske patenter, om de er i kraft på Færøerne eller ej. For at klarlægge, om et patent gælder på Færøerne, er det derfor nødvendigt at tjekke en patentansøgnings sagsbehandling for, om ansøger har opfyldt kravene i den færøske patentlov. Den færøske patentlovs ordlyd svarer til den danske patentlov fra 1978, som Danmark flere gange siden har opdateret for blandt andet at tage højde for Danmarks tiltræden til den Europæiske Patentkonvention (EPC) og ændringer i Patentsamarbejdstraktaten (PCT).
Europæiske patenter dækker ikke Færøerne, og en europæisk patentansøgning giver ingen rettighed på Færøerne. For europæiske patenter i Danmark tillod Danmarks tiltræden til Londonaftalen (2008), at patentkravene oversættes til dansk, hvorimod resten af patentteksten kan være på engelsk eller dansk. For at ligestille danske og europæiske patenter, gælder nu tilsvarende for danske patenter, at kun patentkravene skal være på dansk, da resten af beskrivelsen kan være på engelsk eller dansk. Disse sprogkrav er nu fastlagt i patentloven. For Færøerne er sprogkravene defineret i Patentbekendtgørelsen, som fastlægger, at en patentansøgning skal være affattet på dansk, hvorimod den færøske patentlov ikke omfatter sprogkrav for danske patentansøgninger. På Færøerne gælder således fortsat, at hele patentansøgningen skal være på dansk for, at et udstedt patent er gyldigt.
Danske patenter er ofte baseret på internationale PCT-ansøgninger, der er videreført for Danmark, og disse kan også føre til patenter, som dækker Færøerne. I Danmark er fristen for at videreføre en PCT-ansøgning 31 måneder fra ansøgningens prioritetsdato, men på Færøerne er fristen kun 20 måneder, da den gældende patentlov ikke forholder sig til ændringer af PCT efter 1978. Hvor en PCT-ansøgning for Danmark kan videreføres og sagsbehandles på engelsk indtil udstedelse af et patent, kræver den færøske patentlov, at ansøgningen er oversat til dansk, når den videreføres.
Hvis man ønsker at beskytte sin opfindelse på Færøerne, er der altså punkter, man skal være opmærksom på allerede tidligt i forløbet. Videreføres en PCT-ansøgning senere end 20-månedersdagen, eller er patentansøgningen ikke oversat til dansk, risikerer man, at PVS udsteder et patent, der ikke gælder på Færøerne. PVS har ingen årsag til at spotte, at man er interesseret i Færøerne, og man må som ansøger selv være opmærksom.
I Danmark er det desuden muligt at beskytte en opfindelse med en brugsmodel. En brugsmodel er samme type rettighed som et patent, altså en forbudsret der kan benyttes til at hindre andre i at sælge et beskyttet produkt. Den danske brugsmodellov er aldrig sat i kraft på Færøerne, og en dansk brugsmodel har ingen effekt dér.

Opdatering af lovene på Færøerne
Færøerne har for nylig kastet sig ud i at opdatere lovgivningen om intellektuelle ejendomsrettigheder, og i marts måned i år offentliggjorde det færøske Landsstyreområdet for erhvervsanliggender (Vinnumálaráðið, eller VMR) et forslag til en ”Anordning om ikrafttræden for Færøerne af en række love om ændring af patentloven”. Frem til 19. maj i år kunne der indgives bemærkninger til forslaget, og VMR’s egne bemærkninger er offentliggjort sammen med forslaget. Forslagets tekst er stort set identisk med den gældende danske patentlov, og hvis det vedtages, kan det fjerne forskellene mellem dansk og færøsk lov, således at alle danske patenter udstedt af PVS også vil gælde for Færøerne for ansøgninger indleveret til PVS efter den nye lovs ikrafttræden.
Sammen med forslaget om ændring af patentloven offentliggjorde VMR desuden et forslag til en ”Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om brugsmodeller”. Dette forslags ikrafttræden vil gøre det muligt også at beskytte en opfindelse med en brugsmodel på Færøerne. En brugsmodel kan registreres uden prøvning, eller der kan begæres prøvning for den. PVS’ muligheder for at argumentere for, at en brugsmodelansøgning er nærliggende i forhold til den kendte teknik, er mere begrænsede end for en patentansøgning, således at det formelt er lettere at få godkendt en brugsmodelansøgning efter prøvning end en patentansøgning.
Når de to love træder i kraft på Færøerne, kan de give en ekstra mulighed for at beskytte en opfindelse beskrevet i en PCT-ansøgning, hvis 20-månedersfristen for videreførelse er overskredet. Det er værd at bemærke, at en PCT-ansøgning kan videreføres som brugsmodel, og at fristen for dette er 33 måneder fra prioritetsdatoen, modsat de 31 måneder for videreførelse som patentansøgning. Der synes ikke at være nogen overgangsbestemmelser knyttet til de to love, således at når lovene træder i kraft, vil de åbne en ”bagudrettet dør” på henholdsvis 11 og 13 måneder, hvor der tidligere var lukket for videreførelse af PCT-ansøgninger, når fristen var overskredet.

Afsluttende bemærkninger
VMR’s kommentarer til forslagene viser nogle spændende betragtninger. VMR udtrykker interesse i, at europæiske patenter kan få gyldighed på Færøerne, og VMR understreger, at europæiske patenter ikke har med EU at gøre, da de udstedes på grundlag af EPC. Det anses formodentlig ikke for at være et problem, at Færøerne ikke er med i EU. Det er dog en omfattende proces at udstrække gyldigheden af europæiske patenter til Færøerne, da det ifølge VMR kræver vedtagelse i Folketinget med 5/6 flertal, hvilket må betyde, at det er en suverænitetsafgivelse ifølge Grundloven. VMR forholder sig ikke til, hvordan gyldighed af europæiske patenter på Færøerne overhovedet giver mening, efter at Danmark har tilsluttet sig EU-patentdomstolen.
I fremtiden vil europæiske patenter kunne registreres som enhedspatenter i de deltagende EU-lande, og Færøerne er netop ikke med i EU. Hvis et fremtidigt europæisk patent i stedet valideres i Danmark på nutidig vis, er det udelukket at registrere patentet som enhedspatent.
Det behøver ikke være PVS, som fortsat skal udstede patenter med gyldighed for Færøerne. Den danske Lov om de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder (fra 2005) åbner mulighed for, at sager om intellektuel ejendomsret (altså patenter, brugsmodeller og andet) overgår til Færøerne. Indtil videre ser det dog ud til, at PVS fortsat vil være myndigheden, der udsteder patenter for Færøerne.

Skrevet i: Lovgivning og patenter

Seneste nyt fra redaktionen

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

Artikler fra Dansk KemiKlima og miljøTop26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • MD Scientific

    Mød MD Scientific på ESOC 2025

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik